Onzekerheid over het schuldplafond weegt op aandelen; Treasury-rendementen stijgen door Reuters

laatste update: 05-2023©Reuters. FILE FOTO: Voorbijgangers lopen langs een elektronisch bord met het Japanse Nikkei-gemiddelde en aandelenkoersen buiten een makelaardij, in Tokio, Japan, 20 maart 2023. REUTERS/Androniki Christodoulou

Door Chris Prentice en Alun John

NEW YORK/LONDON (Reuters) – Wereldwijde aandelen daalden dinsdag toen de besprekingen over het Amerikaanse schuldenplafond voortduurden zonder oplossing, en de rendementen op eenmaands Amerikaans schatkistpapier bereikten een recordhoogte.

Stijgende rendementen en een sterkere Amerikaanse dollar drukten de goudprijs. De olieprijzen verlengden hun rally.

President Joe Biden en House Speaker Kevin McCarthy konden maandag geen overeenstemming bereiken over hoe het schuldplafond van de Amerikaanse regering van $ 31,4 biljoen kan worden verhoogd met slechts 10 dagen voor een mogelijk faillissement.

Beide partijen benadrukten echter de noodzaak om wanbetaling te voorkomen met een tweeledige deal en zeiden dat ze zouden blijven praten, waardoor investeerders hoe dan ook voorzichtig zouden blijven met het maken van grote weddenschappen.

“De beste oplossing is een onderhandelde regeling die de schuldlimiet verhoogt”, zegt Samy Chaar, hoofdeconoom bij Lombard Odier. Toch voegde hij eraan toe dat sommige beleggers de marktimplicaties overwogen van “een compendium van minder dramatische oplossingen, die al dan niet volledig legaal kunnen zijn, die kunnen worden gebruikt om een ​​daadwerkelijke wanbetaling te voorkomen.”

De MSCI World Equity Index, die aandelen in 49 landen volgt, verloor 0,38% om 10:47 uur EDT (1447 GMT).

Ze daalden 10,75 punten, of 0,03%, tot 33.275,83, de verloren 11,54 punten, of 0,28%, tot 4.181,09 en de verloren 25,56 punten, of 0,20%, tot 12.695,22.

De index steeg 0,39%. Activiteitsgegevens die de bedrijfsgroei in de eurozone lieten zien, bleven veerkrachtig, zij het iets zachter dan verwacht.

De brede index van Europa daalde met 10,68 punten, ofwel 0,56%.

De aandelen van Julius Baer daalden met 7,39% nadat de Zwitserse vermogensbeheerder melding maakte van een bescheiden instroom van geld in de eerste vier maanden, wat investeerders teleurstelde die hadden verwacht dat het zou profiteren van de problemen van Credit Suisse.

“Zonder echte actie op (de voorkant van het schuldenplafond), hebben havikachtige uitspraken van de Fed enige invloed op de markten”, zei Mizuho-econoom Vishnu Varathan, eraan toevoegend dat enige druk op de Amerikaanse staatsobligaties ook steun heeft verleend aan de dollar.

Neel Kashkari, president van de Federal Reserve van Minneapolis, zei maandag dat het “op het nippertje” was of hij zou stemmen om opnieuw te wandelen of te pauzeren tijdens de vergadering van volgende maand, en St. Louis Fed-president James Bullard zei dat nog eens 50 basispunten van verhogingen zouden kunnen zijn vereist.

De commentaren zorgden ervoor dat traders hun verwachtingen voor Amerikaanse renteverlagingen van juli naar november of december bijstelden, waardoor de Amerikaanse tienjaars- en tweejaarsrente naar ongekende hoogten stegen sinds maart.

Het rendement op de benchmark steeg tot 3,7341% vergeleken met de slotkoers van maandag van 3,719%. De tweejaarsrente, die stijgt met de verwachtingen van handelaren over hogere Fed-fondstarieven, steeg tot 4,3823% vergeleken met 4,322% eerder.

De benchmarkrendementen op 10-jaars Treasuries bereikten dinsdag 3,7550%, hun hoogste sinds 13 maart, terwijl de rendementen op twee jaar ongeveer 7 basispunten stegen tot maar liefst 4,4040%, ook hun hoogste sinds maart.

De Amerikaanse dollar trok zich terug na het bereiken van een hoogste punt in zes maanden van 138,91 yen.

“De aanhoudende terughoudendheid (van de Bank of Japan) om het monetaire beleid op korte termijn verder te verkrappen, in combinatie met een recente aanpassing van de Amerikaanse rente, heeft geleid tot een hernieuwd opwaarts momentum voor (de dollar versus de yen)”, aldus Lee Hardman, senior valutaanalist van MUFG. in een ochtendbriefje aan klanten.

De , die de greenback volgt ten opzichte van een mandje valuta’s van andere belangrijke handelspartners, steeg naar 103,48.

de prijzen daalden met 0,09% tot $ 1.966,59 per ounce, omdat de hogere opbrengsten de vraag naar het niet-renderende edelmetaal schaadden. [.N]

Elders in grondstoffen stegen de olieprijzen. Benchmark-futures stegen met 1,18% tot $76,89 per vat en de prijzen stegen met 1,4% tot $73,05.

Plaats een reactie