Ontspoorde treinwagons in Ohio ontdaan van giftige chemicaliën tijdens massale evacuatie Door Reuters in 2023

laatste update: 03-2023


4/4

©Reuters. Drone-beelden tonen de ontsporing van de goederentrein in Oost-Palestina, Ohio, VS, 6 februari 2023 in deze schermafbeelding verkregen uit een hand-outvideo vrijgegeven door de NTSB. NTSBGov/Hand-out via REUTERS

2/4

Door Kanishka Singh en Steve Gorman

(Reuters) – Bijna 2.000 inwoners van Oost-Ohio bleven maandag onder evacuatiebevel toen spoorwegpersoneel een giftige chemische stof leegpompte en verbrandde uit vijf tankwagons van een goederentrein die drie dagen eerder ontspoorde in een vurig wrak, zeiden ambtenaren.

Het ontsnappen van vinylchloride onder druk, een zeer brandbaar en kankerverwekkend gas, begon met een enkele explosie, zoals was verwacht, gevolgd door een gestage verbranding van de resterende lading, zei Sandy Mackey, een woordvoerder van de Ohio Emergency Management Agency.

“Die gecontroleerde ontlading was de enige explosie”, vertelde ze telefonisch aan Reuters. “Het ging zoals gepland. Het leek een geslaagd incident.”

Er zijn geen gewonden gevallen, noch door de operatie van maandag, noch door het ongeval op vrijdagavond, aldus de autoriteiten.

Live video op maandag toonde een torenhoge kolom van dikke, zwarte rook die opstijgt vanaf de plaats van het ongeval in East Palestine, Ohio, een stad dicht bij de grens met Pennsylvania ten noordwesten van Pittsburgh.

De trein, geëxploiteerd door Zuidelijk Norfolk (NYSE:) Railroad, bestaande uit drie locomotieven en 150 goederenwagons, was op weg van Illinois naar Pennsylvania toen het kort voor 21.00 uur EST op vrijdag ontspoorde en een enorme brand veroorzaakte die de evacuatie van honderden huizen in de directe omgeving dwong.

Volgens de National Transportation Safety Board (NTSB) verlieten ongeveer 50 auto’s daadwerkelijk de sporen, waarvan er 20 gevaarlijke stoffen vervoerden.

De bezorgdheid over de openbare veiligheid nam toe nadat de spoorwegen zondag zeiden dat drukontlastingsapparaten op sommige tankwagens niet meer werkten, wat volgens het bedrijf zou kunnen leiden tot een catastrofale storing.

Gouverneur van Ohio, Mike DeWine, zei in een verklaring dat de chemische inhoud van de vijf treinwagons in kwestie “onstabiel was en mogelijk zou kunnen ontploffen, met dodelijke uitbarsting van granaatscherven en giftige dampen tot gevolg”.

Norfolk Southern zei maandag dat het in samenwerking met nationale en lokale noodhulpfunctionarissen een plan had bedacht om de auto’s handmatig te ventileren, zodat de inhoud “gecontroleerd kan worden afgevoerd” onder toezicht van “experts en eerstehulpverleners”.

Als onderdeel van het plan gaven DeWine en de gouverneur van Pennsylvania, Josh Shapiro, maandag opdracht om de evacuaties uit te breiden tot alle huizen binnen een gebied van 1 tot 2 mijl rond de ontsporingslocatie aan beide zijden van de staatsgrens.

Peggy Clark, een woordvoerder van de Columbiana County Emergency Management Agency, zei dat de verplichte evacuatie alleen al aan de kant van Ohio naar schatting 1.900 mensen omvatte.

Het kantoor van DeWine waarschuwde dat dampen die vrijkomen in de lucht van de ontluchtingsoperatie dodelijk kunnen zijn bij inademing, terwijl ze ook het risico op huidverbranding en ernstige longschade met zich meebrengen.

Vinylchloride is een kleurloos, industrieel geproduceerd gas dat gemakkelijk verbrandt en voornamelijk wordt gebruikt bij de vervaardiging van polyvinylchloride (PVC) buizen en andere producten, volgens het National Cancer Institute. Het is ook een bijproduct van sigarettenrook.

De precieze manier waarop bemanningen het gas afblazen, werd niet uitgelegd. Maar de spoorweg zei dat arbeiders drainageputten en dijken hadden voorbereid, blijkbaar om residu van de lozing op te vangen. Staatsmilieuambtenaren hielden toezicht op de luchtkwaliteit, zei het.

Bijna twee uur nadat de operatie was begonnen, zei het bedrijf dat de “gecontroleerde inbreuk” met succes was voltooid.

De oorzaak van de ontsporing werd onderzocht door de NTSB, maar bestuurslid Michael Graham zei zondag dat videobeelden van het ongeval wezen op mogelijke “mechanische problemen aan een van de assen van de treinwagon”.

Plaats een reactie