Oktober CPI laat inflatie zien, zelfs als de prijzen van sommige goederen dalen

laatste update: 12-2022


De consumenteninflatie is in oktober misschien iets gedaald doordat de goederenprijzen daalden, maar de prijzen voor diensten en huren zullen naar verwachting blijven stijgen.

Economen verwachten dat de consumentenprijsindex van oktober 0,6% steeg ten opzichte van september, of 7,9% ten opzichte van een jaar geleden, een stijging van 0,4% of 8,2% per jaar in september, volgens Dow Jones. Exclusief voeding en energie zal de kern-CPI naar verwachting met 0,5% zijn gestegen, ofwel 6,5% op jaarbasis. Dat is lager dan de 0,6% winst in september, dat was 6,6% op jaarbasis.

De CPI, die donderdag om 8.30 uur wordt vrijgegeven, is een belangrijk rapport voor de Federal Reserve, die medio december bijeenkomt en algemeen wordt verwacht dat het haar fed funds-doeltarief met een half procentpunt zal verhogen.

De centrale bank heeft aangegeven dat ze de omvang van haar renteverhogingen zal verminderen, maar ze kan ze naar een hoger niveau tillen en ze daar houden om de inflatie te bestrijden. Om die reden zal het rapport nauwlettend in de gaten worden gehouden door beleggers, en het kan gevolgen hebben voor de financiële markten als het warmer of kouder wordt dan verwacht.

Klanten kopen gebruikte voertuigen bij een CarMax-dealer in Lexington, Kentucky.

Luke Sharrett | Bloomberg | Getty Images

“We gaan van roodgloeiend naar rollend kookpunt, en dat is niet cool genoeg voor de Fed”, zegt Diane Swonk, hoofdeconoom bij KPMG. Swonk zei dat beleidsmakers zich comfortabel genoeg moeten voelen bij het rapport om de rente met een half punt te verhogen, zoals het aangaf. De Fed had stappen gezet in stappen van 75 basispunten. Een basispunt is gelijk aan 0,01 procentpunt.

Tom Simons, geldmarkteconoom van Jefferies, zei dat beleggers een koeler aantal lijken te verwachten dan de consensusvoorspelling.

“Het klinkt alsof de consensus is dat het aantal de consensus gaat missen. Over het algemeen verwacht iedereen dat het onder deze prognosecijfers zal komen,” zei hij. “Er is veel gemengde beweging in verschillende prijscategorieën.”

Simons verwacht dat de kern-CPI met 0,4% is gestegen en dat daarbinnen de goederenprijzen met 0,2% zijn gedaald, terwijl de diensten met 0,6% zijn gestegen. Diensten omvatten zaken als medische zorg, huurprijzen, vliegtickets, recreatie, onderwijs en autoverzekeringen.

Algemeen wordt verwacht dat het CPI-rapport zal aantonen dat de prijzen van gebruikte auto’s dalen, maar dat de huren en onderdak blijven stijgen.

“We zouden een deel van de kortingen moeten zien die doorkomen op huisvestingsgerelateerde grote ticketitems, zoals apparaten,” zei Swonk. Ze verwacht dat de inflatie in goederen gerelateerd aan huisvesting, zoals meubels, zal blijven dalen, en dat de kosten van onderdak later zullen dalen.

“Het zal niet in deze maand zijn, maar begin 2023 zouden we meer matiging van de opvangkosten kunnen zien,” zei ze. Onderdakkosten bedragen 40% van de kern-CPI.

Blerina Uruci, de belangrijkste Amerikaanse econoom van T. Rowe Price, zei dat het oktober-rapport er nog steeds goed uit zal zien, maar dat er een vertraging van de kerninflatie zou moeten zijn.

“Een deel daarvan komt van de goederenprijzen, omdat de vraag afneemt, zoals we onlangs hebben gezien in de consumentenbestedingen,” zei ze. Hoge goederenprijzen hebben uiteindelijk de vraag negatief beïnvloed. “Het is een kleine vooruitgang dat de toegenomen inflatie zichzelf op een bepaalde manier kan opeten.”

Uruci zei dat de sterke Amerikaanse dollar ook kan helpen de inflatie op geïmporteerde goederen te verminderen. “De recente sterkte van de Amerikaanse dollar zou de komende maanden een bron van desinflatie moeten zijn”, zei ze. “Dit gaat zich afspelen via het kerngoederenkanaal.”

Bespoke Investment Group merkt op dat economen de inflatie het afgelopen jaar consequent hebben onderschat. De markt is grotendeels gedaald op CPI-rapportagedagen, zei het bedrijf. Maar de S&P 500 kende vorige maand een verrassend sterke rally van 2,6%, hoewel de CPI van september hoger was dan verwacht.

Dat is de laatste tijd maar een minderheid van de tijd het geval geweest. De S&P 500 is de afgelopen 12 CPI-rapportagedagen met een mediaan van 0,44% gedaald, en op de acht dagen dat de CPI hoger was dan verwacht op basis van zowel de kern- als de totale inflatie, daalde de S&P met een mediaan van 1,23%.

Plaats een reactie