Oekraïense miljardair Zhevago wordt op borgtocht vrijgelaten in afwachting van Franse uitlevering hoorzitting -advocaat Door Reuters in 2023

laatste update: 02-2023


2/2

©Reuters. Politieagenten staan ​​buiten de kamer van het hof van beroep na de aankomst van de miljardair Kostyantyn Zhevago, in Chambery, Frankrijk, 5 januari 2023. REUTERS/Pierre Albouy

2/2

Door Juliette Jabkhiro

CHAMBERY, Frankrijk (Reuters) – Een Franse rechtbank heeft donderdag besloten de Oekraïense miljardair Kostyantyn Zhevago op borgtocht vrij te laten in afwachting van een uitleveringshoorzitting op 19 januari over de vraag of hij naar Oekraïne moet worden gestuurd om te worden beschuldigd van verduistering, vertelde de advocaat van Zhevago aan Reuters.

Zhevago, een 48-jarige miljardair die de in Londen genoteerde producent van ijzerpellets Ferrexpo controleert, werd eind december in Frankrijk gearresteerd op verzoek van Oekraïne en zit sindsdien vast.

Het Oekraïense staatsonderzoeksbureau DBR heeft gezegd dat de miljardair gezocht wordt op verdenking van verduistering en witwassen in verband met de verdwijning van 113 miljoen dollar van de nu failliete geldschieter Finance & Credit Bank.

De zakenman, een van de rijkste mannen van Oekraïne, vertelde de rechtbank dat hij niets verkeerd had gedaan en niet mocht worden uitgeleverd.

“Dit is de eerste keer dat ik in de gevangenis zit. Ik heb de dingen waarvan ik in deze zaak wordt beschuldigd niet gedaan, ik verdien dit niet”, zei hij, sprekend via een tolk.

‘Ik vraag uw toestemming om de gevangenis te verlaten tot de volgende hoorzitting, en ik zal alles doen wat u vraagt’, had hij gezegd.

De rechtbank in Chambéry, in het oosten van Frankrijk, stemde ermee in hem vrij te laten tegen een borgsom van 1 miljoen euro, aldus advocaat Francois Zimeray.

De rechtbank reageerde niet direct op een homologatieverzoek.

De rechtbank zou aanvankelijk donderdag de uitleveringshoorzitting houden, maar de advocaten van Zhevago en de officier van justitie zeiden dat ze meer tijd nodig hadden om zich voor te bereiden, wat de rechters accepteerden en de nieuwe datum vaststelden op 19 januari.

Oekraïne vaardigde in 2019 een arrestatiebevel uit tegen Zhevago, gevolgd door een internationaal arrestatiebevel in 2021.

Zhevago was van 1998 tot 2019 lid van het Oekraïense parlement.

Zijn arrestatie in Frankrijk kwam te midden van de bredere inspanningen van Oekraïne om zijn door oligarchen gedomineerde economie op te ruimen. Sinds de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991 domineert een kleine groep elites het politieke systeem en de economie. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy heeft beloofd de rol van oligarchen in de economie te verminderen.

Maandelijkse publicatie Forbes Ukraine schatte het vermogen van Zhevago op $ 2,4 miljard in 2021. De publicatie schatte het vermogen van Zhevago eind 2022 op $ 1,4 miljard.

“Hij moet zijn bedrijf, zijn bedrijven, kunnen blijven leiden, en in de gevangenis is het erg moeilijk”, zei een van Zhevago’s advocaten, Etienne Arnaud, tegen de rechtbank, die pleitte voor zijn vrijlating.

($1 = 0,9500 euro)

Plaats een reactie