Obligatierendementen iets hoger na bull flattening

laatste update: 06-2023


De obligatierendementen stegen vrijdag iets hoger, ondanks gegevens die een verslechterende banenmarkt, afnemende prijsdruk en regionale bankproblemen laten zien.

Wat is er gaande

 • Het rendement op de 2-jaars Treasury TMUBMUSD02Y,
  3,907%
  was 3,92%, een stijging van 0,8 basispunten. Opbrengsten bewegen in de tegenovergestelde richting van de prijzen.

 • Het rendement op de 10-jaars Treasury TMUBMUSD10Y,
  3,411%
  was 3,41%, een stijging van 2,5 basispunten.

 • Het rendement op de 30-jaars Treasury TMUBMUSD30Y,
  3,768%
  was 3,77%, een stijging van 2,5 basispunten.

Wat drijft markten

Donderdag was er sprake van een bullflattening van de curve – dat wil zeggen, obligaties met een langere looptijd daalden, zelfs toen de kortetermijnrendementen lichtjes omhoog gingen – na rapporten over stijgende werkloosheidsaanvragen en afnemende druk op de producentenprijzen.

Uit gegevens die laat op donderdag door de Fed werden vrijgegeven, bleek dat er meer gebruik werd gemaakt van zowel het kortingsvenster als van de nieuwe bankleningsfaciliteit. “Bankleningen uit het kortingsvenster en het Bank Term Funding Program namen licht toe, waarschijnlijk omdat sommige kleinere banken nieuwe uitstromen van deposito’s ondervonden.” aldus economen bij Citigroup. PacWest meldde donderdag een daling van de deposito’s die de aandelenkoersen van regionale banken onder druk zette.

Vrijdag worden gegevens vrijgegeven, waaronder de consumentensentimentindex van de Universiteit van Michigan.

Een geplande ontmoeting tussen president Joe Biden en topleiders van het Congres over het schuldenplafond werd uitgesteld.

Plaats een reactie