Nu consumenten hun discretionaire uitgaven terugtrekken, wat is de toekomst voor de detailhandel?

laatste update: 03-2023


Een van de belangrijkste trends van dit seizoen van de detailhandelscijfers is een afname van de discretionaire uitgaven, aangezien consumenten hun budgetten heroriënteren in een onzekere macro-economische omgeving.

Tegen deze achtergrond voeren retailers hun inspanningen op andere, goedkopere gebieden op.

Op donderdag, retailgigant Costco Wholesale Corp. COST,
-2,15%
rapporteerde fiscale resultaten voor het tweede kwartaal en benadrukte de zwakte in dure discretionaire artikelen, met name grote apparaten, woninginrichting, kleine elektronica, juwelen en hardware. Costco verhoogde echter zijn penetratie van de verkoop van huismerkvoeding.

Verwant: Costco toont nog steeds kracht ondanks het terugtrekken van discretionaire uitgaven, zeggen analisten

Andere bedrijven zien een vergelijkbare trend in discretionaire uitgaven. Best Buy Co. BBY,
+3,06%
noemde druk op de consumentenelektronica-industrie toen het donderdag zijn resultaten over het vierde kwartaal rapporteerde. Eerder deze week maakte de TGT van Target Corp.
+0,04%
chief growth officer, Christina Hennington, zei dat het bedrijf “voorzichtiger” van plan was met discretionaire items. De retailer, die dinsdag de resultaten over het vierde kwartaal rapporteerde, zei dat het dit jaar meer huismerkproducten en andere goedkopere goederen zou uitrollen.

Ook deze week, Macy’s Inc. M,
-0,18%
CEO Jeff Gennette zei dat discretionaire uitgaven dit jaar naar verwachting “onder druk zullen staan ​​over alle inkomensniveaus”, terwijl de luxe warenhuisketen Nordstrom Inc. JWN,
+2,43%
kondigde plannen aan om zijn off-price Nordstrom Rack-winkels te versterken.

Carol Spieckerman, president van het adviesbureau Spieckerman Retail, beschreef de terugval in discretionaire uitgaven als een “aanhoudende hoofdpijn” voor retailers. “Voor detailhandelaren met meerdere categorieën kan het de vorm aannemen van onevenredig hoge verkopen in categorieën met lage marges, zoals kruidenierswaren”, vertelde ze aan MarketWatch, eraan toevoegend dat inflatie een van de factoren is die het probleem verergeren. “Retailers van dollar- tot drogisterijen hebben de kruideniersbranche binnengedrongen met de logica dat kruidenierswaren meer frequente bezoeken genereren, waardoor de verkoop in categorieën met hogere marges toeneemt.”

Verwant: De verkoop van jasmijnrijst stijgt, zegt Costco, in een voorbeeld van waar de teruglopende inflatie de vraag stimuleert

Volgens Spieckerman hebben winkeliers het echter aantoonbaar te gemakkelijk gemaakt voor het winkelend publiek om boodschappen te doen. “Het winkelend publiek vinkt producten van een lijst af, maar bladert niet door de kussens”, zei ze.

De bredere macro-economische omgeving heeft duidelijk gevolgen voor retailers. De consumentenbestedingen stegen in januari zelfs met 1,8%, ondersteund door sterke autoverkopen, hoewel de gezinsbestedingen verzwakten als gevolg van hoge rentetarieven en inflatie. Volgens gegevens van het Bureau of Economic Analysis zijn de uitgaven aan recreatieve goederen, voedseldiensten en recepten echter allemaal gestegen.

Spieckerman zei dat de detailhandel kampt met verzet tegen “opvallende consumptie” en zorgen over duurzaamheid. “Retailers ondernemen stappen om de trend om te keren en categorie-onevenwichtigheden op te lossen door winkelvernieuwingen, categorie- en formaatuitbreiding en huismerkontwikkeling”, zei ze. “Retailers zullen alles uit de kast halen in de fysieke winkels nu het winkelend publiek terugkeert naar de winkels en digitale innovaties beloven de fysieke winkelervaringen te verbeteren.”

Verwant: Consumentenuitgaven boeken grootste winst in bijna twee jaar. Verwacht niet dat het lang zal duren

Ze proberen ook online categorie-silo’s te ‘verzachten’, waardoor shoppers worden aangemoedigd om in de digitale omgeving te bladeren. “Collectief zouden deze inspanningen op de lange termijn vruchten moeten afwerpen”, voegde Spieckerman eraan toe.

Terwijl retailers te maken hebben met een daling van de discretionaire bestedingen, zien sommige bedrijven in de reissector de tegenovergestelde trend. Op dinsdag heeft Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. NCLH,
+4,37%
rapporteerde zijn resultaten over het vierde kwartaal en zei dat zijn welvarende doelklanten hun portemonnee openen voor reizen, zowel nu als in de toekomst.

Vorige maand werden aandelen van Royal Caribbean Group RCL,
+2,85%
bereikte een hoogtepunt in negen maanden nadat de cruise-exploitant boekingen “aanzienlijk” boven prepandemische niveaus had gemeld.

Nu lezen: De boekingen en capaciteit van Norwegian Cruise Line gaan de goede kant op, zeggen analisten

Volgens de laatste gegevens van de US Travel Association blijven de reisuitgaven gestaag stijgen en lagen ze in januari 4% boven het niveau van 2019. Bovendien was half januari iets meer dan de helft van alle Amerikanen en 79% van de vakantiegangers van plan om in de komende zes maanden op vakantie te gaan.

Aanvullende rapportage door Bill Peters, Jeffry Bartash en Tomi Kilgore.

Plaats een reactie