Novo Nordisk gaat de insulineprijzen in de VS verlagen, na actie van Eli Lilly By Reuters

laatste update: 03-2023©Reuters. BESTANDSFOTO: Novo Nordisk-logo is te zien in Bagsvaerd buiten Kopenhagen, Denemarken, 1 februari 2017. Scanpix Denemarken/Liselotte Sabroe via REUTERS

Door Patrick Wingrove en Bhanvi Satija

(Reuters) – Novo Nordisk zei dinsdag dat het de Amerikaanse catalogusprijzen voor verschillende insulineproducten volgend jaar met maximaal 75% zou verlagen, in aansluiting op rivaal Eli Lilly (NYSE:) en Co naarmate de politieke druk toeneemt om deze levensondersteunende diabetesbehandelingen meer te maken betaalbaar.

De stappen volgen op het aannemen van de Inflation Reduction Act van president Joe Biden vorig jaar, die de insulineprijzen voor Medicare-ontvangers aftopte op $ 35 per maand, maar exclusief patiënten zonder verzekering.

Volgens de American Diabetes Association gebruiken ongeveer 8,4 miljoen van de 37 miljoen mensen in de Verenigde Staten met diabetes insuline.

Hoewel de lijstprijzen van insuline in de VS hoog zijn, betalen medicijnfabrikanten doorgaans aanzienlijke kortingen aan particuliere verzekeraars en overheidsprogramma’s, wat resulteert in lagere prijzen voor de meeste Amerikanen met een verzekering.

Onverzekerde mensen moeten soms de volledige catalogusprijzen betalen, waardoor sommigen hun medicijnen moeten rantsoeneren of overslaan.

Biden zei in een verklaring blij te zijn met de stap van Novo en drong er bij andere fabrikanten op aan dit voorbeeld te volgen.

De Deense medicijnfabrikant verlaagt de catalogusprijs van zijn NovoLog-insuline met 75% en voor Novolin en Levemir met 65%. Het bedrijf zei dat de financiële impact van de verhuizing onzeker was.

Novo Nordisk (NYSE:), dat in november een aandeel van 43% had in de insulinemarkt in de VS en Canada, zei ook dat het de catalogusprijs van merkloze insulineproducten zou verlagen om overeen te komen met de verlaagde prijzen van respectieve merkinsulineproducten.

Eli Lilly zei eerder deze maand dat het de catalogusprijzen voor de meest voorgeschreven insulineproducten in het vierde kwartaal van dit jaar met 70% zou verlagen.

“Ik denk dat het een relatief natuurlijk gevolg is van wat we hun concurrent Eli Lilly hebben zien doen. We weten dat er politieke druk is geweest op deze kwestie in het algemeen, het is een aandachtsgebied in de VS, vooral voor onverzekerde patiënten,” Jyske Markets analist Henrik Hallengreen Laustsen zei.

Sanofi (NASDAQ:) gaf geen specifiek commentaar op de aankondiging van Novo Nordisk, maar zei dat het zijn programma’s zou blijven herzien en bijwerken. Eli Lilly, Sanofi en Novo Nordisk vormen 90% van de Amerikaanse markt voor insuline.

Stacie Dusetzina, een expert op het gebied van geneesmiddelenprijzen en universitair hoofddocent aan de Vanderbilt University, zei dat de stap niet verrassend was gezien de hevige concurrentie om insuline.

De prijsverlagingen stellen Novo ook in staat om vanaf 2024 geen substantiële kortingen meer te betalen aan het Medicaid-programma van de Amerikaanse overheid, die hadden kunnen worden geheven onder de American Rescue Plan Act van 2021 als het bedrijf de prijzen hoog had gehouden.

“Ze hebben weinig te verliezen door deze verandering door te voeren,” zei Dusetzina.

Plaats een reactie