Nog geen recessie: BBP verwacht opnieuw groei in derde kwartaal. Maar daarna… in 2022

laatste update: 12-2022


Goed nieuws: de Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal weer na een krimp in de eerste zes maanden van het jaar. Het slechte nieuws? Het zal niet stoppen met groeiend gepraat over recessie.

Zo leest u donderdagochtend het derdekwartaalbericht over het bruto binnenlands product.

Een positieve wending

Volgens Wall Street DJIA zal de officiële scorekaart van de economie, het BBP, in de periode van juli tot en met september met een jaarlijks tempo van 2,3% groeien.
+0,68%
analisten.

Dat zou een grote verbetering betekenen nu het bbp in het tweede kwartaal met 0,6% kromp en in het eerste kwartaal met 1,6%. Het was de eerste opeenvolgende dalingen sinds het begin van de pandemie in 2020.

Tweekwart van het dalende BBP voldoet aan een oude vuistregel voor wanneer een economie in recessie is. Maar de groep bekende economen die de officiële oproep doen, gebruiken een veel bredere definitie die suggereert dat de VS nog steeds in expansiemodus was.

De grootste reden waarom de VS waarschijnlijk niet in een recessie verkeerde: consumenten bleven veel geld uitgeven, zelfs na correctie voor inflatie.

consumentenbestedingen

Het algemene BBP-nummer verhult vaak wat er werkelijk aan de hand is in de economie. En dat is precies wat er in de eerste helft van het jaar gebeurde.

Het bbp werd in de eerste zes maanden negatief, voornamelijk vanwege een recordtekort op de handelsbalans en een kleinere voorraadopbouw bij Amerikaanse bedrijven.

Toch was de belangrijkste motor van de economie, de consumentenbestedingen, behoorlijk behoorlijk. De uitgaven stegen in het eerste kwartaal met een inflatiegecorrigeerd tempo van 1,3% op jaarbasis en in het tweede kwartaal zelfs nog beter met 2%.

Simpel gezegd, er kan geen recessie zijn als consumenten zoveel geld uitgeven. Huishoudelijke uitgaven zijn goed voor 70% van de Amerikaanse economische groei.

De consumenten zijn in het derde kwartaal misschien wat schuchter geworden.

De uitgaven zullen naar verwachting jaarlijks met 1% stijgen, wat de kleinste winst zou zijn sinds de recessie van 2020.

Lagere uitgaven kunnen ook een teken zijn van een economie die in de problemen komt.

De Federal Reserve verhoogt de rentetarieven fors om de hoge inflatie te beteugelen, maar dat maakt het voor Amerikanen moeilijker om nieuwe huizen, nieuwe auto’s of andere dure artikelen te kopen. Het verhoogt ook de creditcardkosten en de kosten van zakelijke leningen.

Inruilen

Scherpe schommelingen in het Amerikaanse handelstekort dit jaar hebben een enorme impact gehad op het BBP en verdoezelen wat er werkelijk gaande is in de economie.

De verrassende daling van 1,6% van het bbp in het eerste kwartaal was bijvoorbeeld volledig te wijten aan een recordhandelskloof. Het schoor maar liefst 3,1 procentpunten van het groeipercentage van de economie.

In het derde kwartaal gaat het omgekeerde gebeuren. Een krimpend handelstekort dreigt 3 procentpunten aan het bbp toe te voegen.

Deze schommelingen verklaren waarom het van vitaal belang is om naar de details van het BBP te kijken om de ware toestand van de economie te achterhalen. Concentreer u op consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen om een ​​duidelijker beeld te krijgen van wat er werkelijk aan de hand is.

stand van zaken

Bedrijven hebben in het derde kwartaal waarschijnlijk hun uitgaven verlaagd, wat een potentieel slecht voorteken is voor de economie.

Een deel van de daling is begrijpelijk: stijgende hypotheekrentes hebben de verkoop van huizen en nieuwbouw verstikt. Lagere investeringen in woningen kunnen 1,5 procent groei van het BBP in het derde kwartaal aftrekken.

Een huizencrisis zal het komende jaar op de economie wegen.

Bedrijven blijven ook achter bij nieuwe investeringen vanwege de hoge prijzen en de toenemende kans op een recessie. Dat zou de economische groei verder afremmen.

Nog een wildcard

Grote schommelingen in voorraadniveaus – producten gemaakt maar niet verkocht – hebben dit jaar de verwarring over het BBP vergroot.

Zo daalde in het tweede kwartaal de tragere bedrijfsproductie met bijna 2 procentpunten van het bbp. Dat verklaart waarom het tweede kwartaal officieel een negatieve groei liet zien.

De voorraadniveaus lijken ook in het derde kwartaal langzaam te zijn gegroeid en zouden een paar procentpunten van het totale BBP kunnen afsnijden.

Plaats een reactie