NBA-Nike verbreekt banden met Kyrie Irving, annuleert volgende schoenrelease

laatste update: 11-2022© Reuters. BESTANDSFOTO: 19 okt 2022; Brooklyn, New York, VS; Brooklyn Nets-bewaker Kyrie Irving (11) reageert tijdens het tweede kwart op de New Orleans Pelicans in Barclays Center. Verplicht krediet: Brad Penner-USA TODAY Sports

Door Daniel Trotta

(Reuters) – Nike Inc (NYSE:). op vrijdag zijn relatie met Brooklyn Nets-ster Kyrie Irving opgeschort en de volgende Irving-schoenrelease geannuleerd in de nasleep van zijn promotie van een antisemitische documentaire.

The Nets hadden Irving al minstens vijf wedstrijden geschorst nadat hij de documentaire twee keer niet volledig had verworpen. Irving verontschuldigde zich later op donderdag voor het promoten van een project dat volgens hem “valse antisemitische verklaringen” bevatte.

Maar de verontschuldiging was niet genoeg om Nike ervan te weerhouden de banden met Irving op te schorten.

“Bij Nike zijn we van mening dat er geen plaats is voor haatzaaiende uitlatingen en we veroordelen elke vorm van antisemitisme. Daarom hebben we de beslissing genomen om onze relatie met Kyrie Irving met onmiddellijke ingang op te schorten en zullen we de Kyrie 8 niet langer lanceren.” Dat meldt Nike in een verklaring.

“We zijn diep bedroefd en teleurgesteld over de situatie en de impact ervan op iedereen”, aldus de verklaring.

Verschillende media hebben gemeld dat de schoenendeal $ 11 miljoen waard is, maar Reuters kon dat niet bevestigen.

De Nets zullen hem ook niet betalen tijdens zijn schorsing. Hij heeft dit seizoen een contract van $ 36,9 miljoen, na bijna $ 195 miljoen te hebben verdiend in zijn voorgaande 11 seizoenen bij de Cleveland Cavaliers, Boston Celtics en de Nets, volgens Basketball-Reference.com.

The Nets had gezegd dat hij niet minder dan vijf wedstrijden zou worden geschorst en totdat hij een reeks niet-gespecificeerde “herstelmaatregelen” ondergaat.

Irving kreeg zware kritiek te verduren sinds het plaatsen van een link op Twitter vorige week naar een commentaar uit 2018 en het verdedigen van de post in het weekend. Inmiddels heeft de zevenvoudig All Star het Twitter-bericht verwijderd.

Hij plaatste donderdag op Instagram en verontschuldigde zich bij degenen “die gekwetst waren door de hatelijke opmerkingen in de documentaire”, en zei dat hij de volledige verantwoordelijkheid nam voor zijn beslissing om de inhoud met zijn volgers te delen.

Irving zei dat de film “een aantal valse antisemitische verklaringen, verhalen en taal bevatte die onwaar en beledigend waren voor het Joodse Ras/Religie.”

“Ik wil elke verwarring verduidelijken over mijn strijd tegen antisemitisme door me te verontschuldigen voor het plaatsen van de documentaire zonder context en een feitelijke uitleg die de specifieke overtuigingen in de documentaire schetst waar ik het mee eens en oneens ben”, schreef Irving.

De controverse komt op een beladen moment voor Joden in de Verenigde Staten. De FBI waarschuwde donderdag dat er een geloofwaardige bedreiging was voor synagogen in New Jersey, een staat die net over de haven ligt van de wijk Brooklyn in New York City, die een van de dichtste jodenpopulaties ter wereld heeft.

De schorsing en verontschuldiging van Irving volgen op een controverse die is ontstaan ​​door Ye, de rapper die voorheen bekend stond als Kanye West, die vorige maand door sociale-mediaplatforms werd geschorst voor berichten die online gebruikers als antisemitisch veroordeelden.

Irvings posts op sociale media zijn niet de eerste keer dat hij voor controverse zorgt in de NBA.

Hij speelde in slechts 29 van de 82 wedstrijden van het reguliere seizoen van de Nets voor het seizoen 2021-22 nadat hij weigerde het COVID-19-vaccin te nemen ondanks een mandaat van de stad New York.

Plaats een reactie