Musk zegt dat zijn SpaceX-aandelen ook hadden kunnen helpen bij het financieren van de beursgang van Tesla door Reuters

laatste update: 01-2023©Reuters. Elon Musk woont de openingsceremonie bij van de nieuwe Tesla Gigafactory voor elektrische auto’s in Gruenheide, Duitsland, 22 maart 2022. Patrick Pleul/Pool via REUTERS

Door Hyunjoo Jin en Jody Godoy

SAN FRANCISCO (Reuters) -Elon Musk vertelde de juryleden maandag dat hij er zeker van was dat hij in 2018 financiële steun van Saoedische investeerders had geblokkeerd om zijn fabrikant van elektrische auto’s Tesla (NASDAQ:) Inc privé te nemen, en zelfs zijn belang in raketbedrijf had kunnen gebruiken SpaceX om een ​​buy-out te financieren.

Tijdens een rechtszaak in de federale rechtbank van San Francisco sprak de miljardair, die zei moe te zijn door slaapgebrek, rustig en kalm gedurende ongeveer vijf uur getuigenis.

“Alleen al met SpaceX-aandelen voelde ik dat de financiering veilig was”, zei hij tegen een jury, verwijzend naar het ruimtevaartbedrijf waar hij ook CEO is. Hij voegde er later aan toe dat hij ervoor koos om Tesla niet van de beurs te halen vanwege een gebrek aan steun van sommige investeerders en de wens om een ​​langdurig proces te vermijden.

Musk verdedigt zich tegen beweringen dat hij investeerders heeft opgelicht door op 7 augustus 2018 te tweeten, dat hij “financiering had veiliggesteld” om Tesla van de beurs te halen voor $ 420 per aandeel, en dat “de steun van investeerders is bevestigd”.

Het proces test Musk’s neiging om naar Twitter te gaan om zijn soms oneerbiedige mening te uiten, en wanneer ’s werelds op een na rijkste persoon aansprakelijk kan worden gesteld voor het overschrijden van een grens.

De aandelenkoers van Tesla steeg enorm na de tweets van Musk in 2018, maar daalde toen duidelijk werd dat de uitkoop niet zou plaatsvinden. Beleggers zeggen daardoor miljoenen dollars te hebben verloren.

Musk vertelde de advocaat van investeerders, Nicholas Porritt, dat hij op 31 juli 2018 een ontmoeting had met vertegenwoordigers van het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië, het Public Investment Fund, in de fabriek van Tesla in Fremont, Californië.

Hij erkende dat er niet over een overnameprijs was gesproken, maar zei dat de Saoedische vertegenwoordigers duidelijk hadden gemaakt dat ze zouden doen wat nodig was om een ​​uitkoop mogelijk te maken.

Dat is nooit gebeurd, zei Musk, omdat de gouverneur van het fonds, Yasir Al-Rumayyan, later terugkwam op de toezegging om Tesla van de beurs te halen.

“Ik was erg van streek omdat hij ondubbelzinnig was in zijn steun voor het privé nemen van Tesla toen we elkaar ontmoetten en nu leek hij terug te trappen”, getuigde Musk.

Advocaten van Al-Rumayyan hebben niet onmiddellijk een verzoek om commentaar teruggestuurd.

Porritt vertelde de rechtbank later dat schriftelijk bewijs de bewering van Musk over de oorspronkelijke bedoelingen van de Saoedi’s niet ondersteunde, en zei dat uit de notulen van hun ontmoeting bleek dat de Saoedi’s meer wilden weten over wat Musk in gedachten had.

Musk getuigde later dat hij zijn belang in SpaceX zou hebben verkocht om de go-private deal te financieren, aangezien hij vorig jaar een deel van zijn Tesla-belang verkocht om zijn bod om Twitter van de beurs te halen te helpen financieren.

Musk zal naar verwachting dinsdag doorgaan met een derde dag van getuigenis.

‘GEEN GRAPJE’

Een negenkoppige jury zal beslissen of de CEO van Tesla de aandelenkoers van het bedrijf kunstmatig heeft verhoogd door de vooruitzichten van de overname aan te prijzen, en zo ja, met hoeveel.

Musk getuigde dat hij bij het tweeten over de financiering zei “niet dat het zal gebeuren, maar dat ik erover nadenk”, en dat het zijn “mening” was dat de financiering was veiliggesteld.

De Amerikaanse rechter Edward Chen oordeelde afgelopen mei dat de post van Musk onwaar en roekeloos was.

Musk is ook aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission vanwege de tweets, wat heeft geleid tot een gecombineerde schikking van $ 40 miljoen voor hem en Tesla en de vereiste dat een Tesla-advocaat enkele van zijn tweets vooraf screent.

De SEC had beweerd dat Musk het vermeende uitkoopbod had afgerond van $ 419 naar $ 420 per aandeel, omdat hij onlangs had gehoord over de “betekenis van het hogere bedrag in de marihuanacultuur” en dacht dat zijn vriendin het grappig zou vinden.

Musk ontkende dat te hebben gedacht.

“Er is voor gekozen omdat het een premie van 20% was ten opzichte van de aandelenkoers”, getuigde hij. “De prijs van $ 420 was geen grap.”

Hij begon vrijdag te getuigen en vertelde juryleden dat hoewel Twitter, dat hij in oktober kocht, de meest democratische manier van communiceren was, zijn tweets niet altijd de aandelen van Tesla beïnvloedden zoals hij verwachtte.

“Alleen omdat ik iets tweet, wil nog niet zeggen dat mensen het geloven of dienovereenkomstig zullen handelen”, zei Musk.

Onder de beklaagden bevinden zich ook huidige en voormalige Tesla-directeuren, van wie Spiro zei dat ze “pure” motieven hadden in hun reactie op het plan van Musk.

Plaats een reactie