Murdoch zei dat Fox-hosts mogelijk ’te ver’ zijn gegaan in het dekken van gestolen verkiezingsclaims door Reuters

laatste update: 04-2023©Reuters. FILE FOTO: Een Fox News-kanaalbord is te zien in het gebouw van News Corporation in de wijk Manhattan in New York City, New York, VS, 15 juni 2018. REUTERS/Eduardo Munoz

Door Jack Queen, Helen Coster en Dawn Chmielewski

(Reuters) -Fox Corp-voorzitter Rupert Murdoch zei dat hosts Sean Hannity en Laura Ingraham misschien “te ver gingen” in hun berichtgeving over claims van kiezersfraude, volgens een e-mail in een schat aan bewijsstukken in de lasterzaak van Dominion Voting Systems tegen Fox ontzegeld op dinsdag.

Dominion klaagde Fox News Networks aan voor $ 1,6 miljard in 2021 en beschuldigde het kabeltelevisienetwerk van het versterken van ontkrachte beweringen dat Dominion-stemmachines werden gebruikt om de verkiezingen tegen de Republikein Donald Trump en in het voordeel van zijn rivaal Joe Biden, die de verkiezingen won, te manipuleren.

De stapels documenten die dinsdag openbaar werden, bieden een kijkje in de interne beraadslagingen van Fox tijdens de presidentsverkiezingen van 2020, waardoor sommige kijkers zich vervreemdden door als eerste netwerk te projecteren dat Biden de cruciale staat Arizona zou winnen.

De documenten tonen topmanagers tot producenten en presentatoren op showniveau die hun zorgen over de reputatie van het netwerk bespreken en twijfel zaaien over de plausibiliteit van Trumps beweringen van verkiezingsfraude.

Dinsdag zijn meer dan 6.500 pagina’s vrijgegeven, hoewel de volledige omvang van het bewijs niet duidelijk is, aangezien veel documenten zwaar zijn geredigeerd.

Fox heeft de berichtgeving verdedigd, met het argument dat beweringen van Trump en zijn advocaten inherent nieuwswaardig waren en werden beschermd door het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet. Het netwerk zei in een verklaring dat uit de documenten blijkt dat Dominion “verdraaiingen en verkeerde informatie” gebruikt om “Fox News te besmeuren en de vrijheid van meningsuiting met voeten te treden”.

De niet-verzegelde stukken bevatten bewijsmateriaal dat ten grondslag ligt aan de duellerende moties van beide partijen voor een kort geding, die vorige maand zijn ingediend, waarin ze uitspraken in hun voordeel zoeken om een ​​proces te voorkomen.

In een tentoonstelling e-mailde Murdoch Fox News-president Suzanne Scott op 21 januari 2021 met de vraag: “Is het onweerlegbaar dat spraakmakende Fox-stemmen het verhaal voedden dat de verkiezingen waren gestolen en dat 6 januari een belangrijke kans was om de uitslag ongedaan te maken? ‘? Misschien gingen Sean en Laura te ver. Allemaal heel goed voor Sean om je te vertellen dat hij wanhopig was over Trump, maar wat vertelde hij zijn kijkers?

In een eerder gesprek met Scott schreef Murdoch dat hem was gesuggereerd dat de primetime-hosts van het netwerk zoiets zouden zeggen als “de verkiezingen zijn voorbij en Joe Biden heeft gewonnen”, aldus de documenten van dinsdag. Murdoch vertelde Scott dat een of andere versie hiervan “een grote bijdrage zou leveren aan het stoppen van de Trump-mythe die de verkiezingen hebben gestolen”.

Volgens de niet-verzegelde documenten van Dominion, e-mailde Murdoch een vriend dat het idee dat wetgevers van de staat de verkiezingsuitslag zouden kunnen veranderen – een idee dat vervolgens aan de rechterkant aan populariteit wint – ‘klinkt belachelijk. Er zouden rellen zijn als nooit tevoren.”

“Stom en schadelijk”, vervolgde Murdoch, verwijzend naar een persconferentie van de toenmalige Trump-advocaat Rudy Giuliani. “De enige die Trump aanmoedigde en hem misleidde. Beiden steeds bozer. Het echte gevaar is wat hij zou kunnen doen als president.”

Deze stukken en ander materiaal in Dominion’s samenvattende oordeelsmotie maken deel uit van de poging van het stemmachinebedrijf om te bewijzen dat het netwerk wist dat de uitgezonden verklaringen vals waren of roekeloos de juistheid ervan negeerde. Dat is de maatstaf van ‘werkelijke boosaardigheid’, die publieke figuren moeten bewijzen te zegevieren in een smaadzaak.

Fox heeft gezegd dat de “extreme” interpretatie van Dominion van de lasterwet “de media zou stoppen” en de persvrijheid zou doen afnemen.

De tentoongestelde voorwerpen van Fox bevatten meer context van getuigenissen en berichten dat Dominion “de kers op de taart heeft geplukt” en “verkeerd heeft voorgesteld” in het kort geding.

Fox citeert bijvoorbeeld een aanvullende getuigenis van Fox Corp co-voorzitter en CEO Lachlan Murdoch, die onder ede zei dat hij “bezorgd” maar “niet overdreven bezorgd” was over de dalende kijkcijfers na de verkiezingen.

Dominion heeft beweerd dat Fox het gestolen verkiezingsverhaal bleef pushen omdat het kijkers verloor aan rechtse verkooppunten die het omarmden.

In een andere expositie zei Hannity, presentator van Fox News – door Dominion geciteerd dat hij tijdens een verklaring “een seconde” de beweringen van Trump-advocaat Sidney Powell “niet geloofde” – zei verder dat hij haar tijdens het interview de tijd gaf om bewijs te leveren. maar liet haar niet meer in de uitzending verschijnen nadat ze niet had afgeleverd.

Een Dominion-woordvoerder zei in een verklaring dat de “e-mails, sms’jes en getuigenverklaringen voor zichzelf spreken. We verwelkomen elk onderzoek van ons bewijs omdat het allemaal naar dezelfde plek leidt – Fox verspreidde willens en wetens leugens en veroorzaakte enorme schade aan een Amerikaans bedrijf.”

Het proces, dat op 17 april begint, zal vijf weken duren.

Plaats een reactie