Mitsubishi verhoogt winstprognose op hogere kolen-, LNG-prijzen

laatste update: 12-2022© Reuters. BESTANDSFOTO: Het uithangbord van Mitsubishi Corp is afgebeeld op het hoofdkantoor in Tokio, Japan, 2 augustus 2017. REUTERS/Kim Kyung-Hoon

TOKYO (Reuters) – Mitsubishi Corp heeft dinsdag zijn prognose van de nettowinst voor het hele jaar met 21% verhoogd tot een record van 1,03 biljoen yen ($ 7 miljard), te midden van een sterke positie in de metaal- en energiesegmenten dankzij de hogere prijzen van cokeskolen en vloeibaar (LNG) .

Net als wereldwijde energiebedrijven hebben Japanse handelshuizen dit jaar geprofiteerd van de stijgende olie-, gas- en steenkoolprijzen na de Russische invasie van Oekraïne.

Mitsubishi verhoogde zijn winstvooruitzichten voor het jaar tot 31 maart tot meer dan 1 biljoen yen ten opzichte van de raming van mei van 850 miljard yen. De laatste voorspelling was in lijn met een gemiddelde schatting van 1,08 biljoen yen in een peiling van 10 analisten door Refinitiv.

“Naast metalen en aardgas, die de rugwind van de marktomstandigheden veroverden, wordt verwacht dat er sterke winsten zullen komen uit andere segmenten, waaronder auto’s, elektrische energieoplossingen en algemene materialen”, vertelde Mitsubishi-topman Katsuya Nakanishi op een persconferentie.

“Toch wordt er ook rekening gehouden met neerwaartse risico’s voor de tweede helft van het boekjaar, rekening houdend met de zorgen over een vertraging van de wereldeconomie”, zei hij.

Voor de eerste helft van april-september verdubbelde de nettowinst bijna tot een record van 720 miljard yen, geholpen door een rally in cokeskolen en LNG en een eenmalige winst uit de verkoop van een vastgoedbeheermaatschappij.

Als gevolg van robuuste winsten verhoogde Mitsubishi de jaarlijkse dividendprognose tot 155 yen per aandeel ten opzichte van de eerdere verwachting van 150 yen, terwijl het een plan aankondigde om zijn eigen aandelen terug te kopen ter waarde van maximaal 70 miljard yen, wat neerkomt op een totale uitbetalingsratio van 28,7%.

“We zullen een extra aandeelhoudersrendement overwegen, rekening houdend met onze doelstelling van een totale uitbetalingsratio van 30-40%”, zei Nakanishi.

Mitsubishi’s rivalen, zoals Mitsui & Co, Marubeni Corp, Sumitomo Corp en Sojitz Corp, hebben vorige week ook hun voorspellingen voor de jaarlijkse winst verhoogd om de winst te recorden, gesteund door de scherpe daling van de yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

($ 1 = 146.2800 yen)

Plaats een reactie