Miljardair-investeerder Ackman wedt dat de koppeling van de Hong Kong-dollar kan worden verbroken door Reuters

laatste update: 12-2022©Reuters. FILE FOTO: Een biljet van Hong Kong-dollar is te zien op deze illustratiefoto 31 mei 2017. REUTERS/Thomas White/Illustration

SINGAPORE (Reuters) – Miljardair-investeerder Bill Ackman zei dat hij gokt dat de Hongkongse dollar zal dalen en dat de koppeling aan de Amerikaanse dollar kan breken. valuta systeem.

“We hebben een grote fictieve shortpositie ten opzichte van de Hongkongse dollar door het bezit van putopties”, zei hij op Twitter. “De pin heeft geen zin meer voor Hong Kong en het is slechts een kwestie van tijd voordat hij breekt.”

De Hongkongse dollar is al bijna vier decennia vastgepind in een krappe band tussen 7,75 en 7,85 per greenback en heeft de neiging onder druk te staan ​​- en tot dusver mislukte speculatieve uitdagingen – elke keer dat de Amerikaanse rentetarieven stijgen.

De Hong Kong Monetary Authority handhaaft de koppeling door de rentetarieven gelijk te trekken met die van de Amerikaanse Federal Reserve en door valuta-interventies, die de liquiditeit van Hong Kong uitputten en is ontworpen om de lokale tarieven te verhogen, terwijl de stromen de lokale dollar stabiliseren.

De HKMA reageerde niet onmiddellijk op het verzoek van Reuters om commentaar.

Sommige economen zeggen dat de snelheid en omvang van deze wandelcyclus de zwaarste test tot nu toe is, vooral nu de Chinese groei hapert, wat een ongemakkelijke tijd maakt om de rente te verhogen.

De Amerikaanse fondsbeheerder Kyle Bass heeft lang ingezet op de Hongkongse dollar en zei in juli dat hij verwacht dat de koppeling zal breken. De details van zijn positie of die van Ackman waren onduidelijk en noch Bass’ Hayman Capital Management, noch Ackmans fonds Pershing Square reageerden onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

De liquiditeit raakt ook erg snel leeg, aangezien de HKMA ongeveer $ 30 miljard heeft opgezogen in zo’n 40 interventierondes sinds de Fed in maart begon met het verhogen van de rente.

Eerder deze maand zakte het totale saldo – een belangrijke graadmeter voor contant geld in het banksysteem – voor het eerst sinds 2020 onder HK $ 100 miljard ($ 12,8 miljard) en de eenmaands Hong Kong Interbank Offer Rate staat op het hoogste niveau in 14 jaar .

Sinds mei bevindt de Hongkongse dollar zich in de buurt van het zwakkere uiteinde van zijn band, hoewel hij de afgelopen weken iets is gestegen nu de markten een piek in de Amerikaanse rente beginnen in te schatten. Het was laatst op 7,8142 per dollar.

($ 1 = 7,8132 Hongkongse dollars)

Plaats een reactie