Mijn zoon gaat trouwen. Ik wil hem $10.000 geven, maar hij zal het verkwisten.

laatste update: 05-2023


Mijn 34-jarige zoon gaat deze zomer trouwen. We hebben een knipperlichtrelatie, wat vooral gecompliceerd wordt door het feit dat hij tot zijn twintigste financieel van ons afhankelijk was. We zijn verbitterd dat hij ondankbaar is voor de steun die we hem hebben gegeven. Hij is verbitterd omdat hij denkt dat we hem met geld proberen te beheersen. We zitten economisch midden op de weg, als dit ertoe doet.

Onze financiële steun veroorzaakte geen grote economische stress, maar had wel een kleine impact op onze pensioenrichtdatum. We geven geen financiële steun meer, maar ik weet dat hij en zijn verloofde financieel niet stabiel zijn en ook niet erg ijverig om dat probleem op te lossen. Voor de goede orde, een deel van de financiële steun was voor een appartement en collegegeld en onkosten toen hij na het stoppen weer naar school ging, en zijn diploma maakt hem behoorlijk inzetbaar.

Voor hun bruiloft willen we een mooi cadeau geven (misschien rond de $ 10.000), maar we willen niet terugkeren naar de patronen van vroeger. We zijn bang dat hij/zij alles wat we geven voor hun huidige levensstijl gewoon opgebruikt, en misschien zelfs verwachten weer “op de loonlijst” te staan. Is er een manier om een ​​financieel geschenk te geven dat minstens 10 jaar niet kan worden aangeraakt?

Heeft u nog andere suggesties voor het geven van een geschenk gezien de complexiteit van financiën in onze relatie?

De vader

Beste vader,

Geld schenken met de verwachting dat het gedrag of gedrag van uw zoon op de een of andere manier zal veranderen, is een vergissing. Zal hij je bedanken voor het geschenk? (Laten we het hopen.) Zal hij je meer dan eens per maand bellen? Of je vaker uitnodigen voor een etentje? Wat de wortels van dit schisma ook zijn, verwacht niet dat $ 10.000 dat zal veranderen.

Mensen zijn wie ze zijn, en ze tonen liefde en dankbaarheid (of kiezen ervoor om het niet te tonen) op hun eigen manier. Als je je zoon en zijn vrouw $ 10.000 geeft met de verwachting – een emotionele plek die gevaarlijk is voor zowel ouders als kinderen – om er iets voor terug te krijgen, geef het dan niet.

Als je hem $ 10.000 cadeau geeft – en het is genereus – doe dat dan vrijblijvend. Anders herhaal je oude patronen. U wacht misschien tot hij reageert op een manier die u ontoereikend acht, en hij kan zich steeds meer ontevreden voelen over uw waargenomen controle.

Drama en de gevoelens van woede die het veroorzaakt, kunnen verslavend zijn. Misschien zet u uzelf hier neer om uw stelling te bewijzen door uw zoon en zijn vrouw $ 10.000 te schenken met instructies over hoe ze het geld moeten gebruiken – als u diep van binnen weet dat dit al deze wrok uit het verleden zal oproepen.

Op praktisch niveau is de jaarlijkse uitsluiting van het geven van geschenken een manier om rijkdom over te dragen aan de volgende generatie. Het staat momenteel op $ 17.000 per jaar, of $ 34.000 als dat geld afkomstig is van een getrouwd stel. Onderwijskosten en medische rekeningen tellen niet mee voor die limiet.

Grotere giften brengen geen belastingverplichtingen met zich mee als ze worden berekend als onderdeel van de levenslange nalatenschap en schenkingsvrijstelling van de Internal Revenue Service van $ 12,92 miljoen in 2023 voor individuen en $ 25,84 miljoen voor gehuwde paren die gezamenlijk een aanvraag indienen.

Dus wat doe je? Zorg ervoor dat u uw eigen vermogen om te sparen voor uw pensioen niet in gevaar brengt, zorg ervoor dat u genoeg geld opzij zet voor noodgevallen en wees voorzichtig met het scheppen van een precedent waarbij uw zoon regelmatig $ 10.000 van u verwacht.

Maar het is een bruiloft en gasten – inclusief ouders – geven vaak kaarten met een geldelijke gift. Je zou het verschil kunnen delen: geef hem $ 5.000 voor diverse uitgaven, meubels voor hun nieuwe huis enz., en vertel hem dat je hem ook graag een cadeau wilt geven dat hij nodig heeft: een bank of bed enz.

Vaak worden lastige scenario’s opgelost door de telefoon op te nemen, of ze uit te nodigen voor een etentje en persoonlijk te praten. Het kan zijn dat jullie allebei even koppig en/of trots zijn als elkaar of, nog beter, dat jullie allebei een misverstand hebben over elkaars drijfveren.

You kan The Moneyist e-mailen met alle financiële en ethische vragen op qfottrell@marketwatch.com, en Quentin Fottrell volgen op Twitteren.

Bekijk de privé-Facebook van Moneyist groep, waar we zoeken naar antwoorden op de neteligste geldkwesties van het leven. Lezers schrijven mij met allerlei dilemma’s.

Door uw vragen te e-mailen, gaat u ermee akkoord dat deze anoniem op MarketWatch worden gepubliceerd. Door uw verhaal in te dienen bij Dow Jones & Co., de uitgever van MarketWatch, begrijpt u en stemt u ermee in dat we uw verhaal, of versies ervan, mogen gebruiken in alle media en platforms, ook via derden.

De Moneyist betreurt het dat hij niet individueel op vragen kan antwoorden.

Meer van Quentin Fottrell:

Mijn vrouw wil dat we $ 5000 uitgeven om de bruiloft van haar neef bij te wonen. Ik wil niet gaan. Ben ik egoïstisch?

Moet ik $ 20.000 in contanten of aandelen beleggen? De aandelenmarkt is volatiel en de Fed verhoogde de rente (opnieuw).

‘Ik ben getrouwd met iemand die ronduit slecht was’: hij heeft gedreigd mijn huis in te nemen als we gaan scheiden. Wat kan ik doen?Plaats een reactie