Mijn top 10 closed-end fondsen: oktober 2022 in 2022

laatste update: 12-2022


PM afbeeldingen

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd voor leden van het CEF/ETF Income Laboratory op 8 oktober 2022.

Eind juni deelde ik voor het laatst mijn top tien van closed-end fondsen. Sinds die tijd hebben we in wezen een rondreis gemaakt in de markt. In juni bereikten we dieptepunten voor het jaar. We zijn de zomer doorgekomen en zijn nu teruggekeerd naar nieuwe dieptepunten voor het jaar in september. Oktober begon met een knal, maar haperde al snel. We gaven de meeste winst op die de bredere markten hadden behaald in de tweedaagse rally.

Het volstaat te zeggen dat portefeuillebeoordelingen voor de meeste beleggers in 2022 waarschijnlijk geen leuke oefening zijn geweest. Tenzij u natuurlijk een zware energieportefeuille beheert. In dat geval zit u waarschijnlijk in een geweldige positie. Energie blijft de enige sector die positief is voor het jaar. Met de steun van de OPEC-productieverlagingen lijkt het een andere potentiële katalysator te hebben ingezet om de sector nog verder te ondersteunen.

Sectorprestaties per 10/08/2022

Sectorprestaties per 10/08/2022 (Op zoek naar Alfa)

Zo houdt mijn hele CEF-portfolio stand

Volgens Fidelity bedroeg het rendement op mijn closed-end fondsportefeuille gedurende de eerste drie kwartalen (eindigend op 30 september 2022) -24,10%. (Alle gegevens worden geleverd door Fidelity voor de indexen.)

Dit is te vergelijken met de daling van de S&P 500 met -23,87%, de daling van de Dow Jones US Total Stock Market Index van -24,92% en het verlies van -26,40% van de MSCI ACWI ex USA Index.

Obligaties waren echter ook geen plaats om te verbergen. Bloomberg US Aggregate Bond Index zorgde voor een daling van -14,61% en de Bloomberg Municipal Bond Index daalde met -12,13%.

Een indexmix van 70% aandelen en de rest in belastbare obligaties zorgde voor een daling van -21,45%.

Dat gezegd hebbende, maak ik me helemaal geen zorgen over mijn daling van ~24%. Natuurlijk wil ik geen verliezen zien, maar het moet gebeuren. Het zal vooral gebeuren als u zich over de hele linie in een bearmarkt bevindt.

Ten eerste zijn de bezuinigingen op de distributie, ondanks het moeilijke jaar, op dit moment minimaal. Dat heeft ertoe geleid dat mijn inkomen nog steeds elke maand groeit terwijl ik kapitaal aan het werk zet, wat het milieu ook doet.

Het tweede punt hiervan is dat closed-end fondsen te maken hebben met kortingsverbreding. Dat wil zeggen dat de onderliggende portefeuilles beter stand kunnen houden dan de werkelijke aandelenkoers.

Dit is waar de kansen zich in de eerste plaats voordoen met CEF’s, waarbij de kans wordt gegrepen om kortingen en premies te benutten. De kortingen in het hele CEF-gebied zijn vanaf het begin van het jaar aanzienlijk uitgebreid.

CEF-korting/premiefrequentie

CEF-korting/premiefrequentie (RivierNoord)

Het derde punt is dat veel van de fondsen die ik bezit, worden gebruikt met hefboomwerking. Daarom zullen ze, naast de korting / premie-monteur, over het algemeen volatieler zijn. In een slecht jaar kunnen CEF’s met hefboomwerking het veel slechter voelen naarmate bewegingen worden versterkt.

Mijn Top 10 (10/08/2022)

Ondanks een volatiel jaar is mijn top tien het afgelopen kwartaal niet dramatisch veranderd. Ik heb in totaal 42 posities in mijn belangrijkste CEF-portefeuille; de top tien beslaat op dit moment 40,14% van de portefeuille. Dat is een stijging van 39,72% eerder. Het is echter nog steeds lager dan de update daarvoor, waar de top tien 43,67% uitmaakte.

Ik krijg nogal eens de vraag hoe ik zoveel posities kan volgen. Ten eerste doe ik dit fulltime. Ten tweede zijn de topposities echt de posities waar ik om geef, aangezien ze een aanzienlijk deel van mijn geïnvesteerde kapitaal uitmaken.

Top tien 10/08/2022

Top tien 10/08/2022 (Portfolio-visualisatie)

John Hancock Tax-Advantaged Dividend Income (HTD) en BlackRock Enhanced Equity Dividend (BDJ) blijven mijn eerste en tweede grootste posities. Hoewel de HTD-allocatie iets is gedaald ten opzichte van de 5,58%, bleek eerder. BDJ steeg licht ten opzichte van de weging van 4,93%.

Het is misschien niet verwonderlijk dat BlackRock Science & Technology Trust II (BSTZ) nog verder is afgenomen omdat speculatieve technologie steeds meer wordt gehamerd. De weging bedroeg eind juni 4,44%. Op een gegeven moment was het verreweg mijn grootste bezit. Sterker nog, het is nog niet zo lang geleden als medio 2021.

Dat gezegd hebbende, heb ik me in augustus toegevoegd aan BlackRock Science and Technology Trust (BST), wat mijn positie in mijn portefeuille heeft vergroot. Van de tiende grootste met een weging van 2,98% tot de huidige 3,6% en nummer vijf.

Twee fondsen die een nieuwe intrede hebben gemaakt in de top tien zijn Cohen & Steers Tax-Advantaged Preferred Securities & Income (PTA) en BlackRock Health Sciences (BME). Dat had Cohen & Steers REIT & Preferred & Income (RNP) en Cohen & Steers Infrastructure (UTF) die eerder op de lijst stonden, verdrongen.

Het is niet echt vervangen, maar ik heb in deze periode gewoon niets toegevoegd aan mijn RNP- en UTF-posities. PTA daarentegen heb ik er in juli en september wat aan toegevoegd. Ik heb in augustus ook een grote partij BME toegevoegd. Aangezien het waarschijnlijker lijkt dat we een aanhoudende wilde rit tegemoet gaan, leek een grote toewijzing aan een zorgfonds zonder hefboomwerking passend.

Hier is een overzicht van de korting/premies YTD voor deze fondsen. Voor het grootste deel, zoals hierboven weergegeven, zijn kortingen breder geworden. BME en Reaves Utility Income (UTG) blijven redelijk in de buurt van hun NAV. Bij deze fondsen is dat vaak het geval.

Grafiek

YCharts

Grafiek

YCharts

De korting van BSTZ en de korting van PTA blijven het meest aantrekkelijk. De korting van BSTZ wordt vanaf het begin van het jaar drastisch uitgebreid. Hieronder ziet u de YTD-prestaties van beide fondsen. Het totale aandelenkoersrendement vergeleken met het totale NAV-rendement. De portefeuille van BSTZ was ongelooflijk zwak, maar we kunnen duidelijk zien hoeveel meer de aandelenkoers is afgestraft.

Grafiek

YCharts

Hoewel ik geloof dat dit allemaal waardevolle investeringen zijn, zie ik BSTZ en PTA als twee die op dit moment erg aantrekkelijk zijn. Bovendien is PIMCO Dynamic Income Opportunities (PDO) ook heel aantrekkelijk. Het fonds verhoogde zijn distributie na een sterke dekking. Uit het laatste rapport bleek dat de 3-maands doorlopende dekkingsgraad 143,71% was. De 6-maands dekkingsgraad was 201,34%. Op basis daarvan is het het hoogste van de PIMCO-fondsen.

Het blijft ook nog aantrekkelijk afgeprijsd. Dit geldt vooral in vergelijking met verschillende PIMCO-fondsen. Ze dragen vaak premies.

Hoewel de vastrentende ruimte geraakt wordt, en de PIMCO-fondsen niet immuun zijn geweest. PDO deed in juli een poging om zich bij zijn zusterfondsen in premiumgebied aan te sluiten, maar dat keerde snel om.

Grafiek

YCharts

BSTZ, PTA en PDO zijn allemaal heel verschillende fondsen, maar ze lijken op dit moment enkele van de meest verleidelijke aanbiedingen te zijn voor langetermijnbeleggers. Als u denkt dat we voor aanhoudende zwakte staan, dan zou de PTA- en PDO-hefboomwerking waarschijnlijk niet zo geschikt zijn. Evenzo zou de riskantere technische weging van BSTZ ook gemakkelijk een verder nadeel kunnen zien als we nog een aanzienlijk lager been zouden nemen.

Conclusie

De kortingen zijn groter geworden in de CEF-ruimte, wat over het algemeen de mogelijkheid biedt om in deze fondsen te gaan investeren. Tegelijkertijd blijven ze over het algemeen volatieler vanwege juist de kortings-/premiemechanismen. Bovendien hebben ze een hefboomwerking, wat hun bewegingen versterkt. Ik heb verschillende fondsen zonder hefboomwerking in mijn top tien die in plaats daarvan een strategie voor het schrijven van opties hanteren. Dat kan helpen de negatieve effecten van de andere aangehouden fondsen met hefboomwerking te dempen.

Het is zeker geen sterk prestatiejaar voor mij geweest, maar gezien de omstandigheden ben ik nog steeds redelijk tevreden met hoe het gegaan is.

Plaats een reactie