Mijn moeder sloot me uit van haar testament – voordat ze stierf, verzilverde mijn broer haar lijfrentepolis, waarvan ik een begunstigde was. Moet ik mijn familie aanklagen?

laatste update: 02-2023


Beste Quentin,

Mijn moeder is onlangs overleden en ik ben uit het testament geschreven, op een klein bedrag na. Zij en ik hadden de afgelopen twee jaar verschillende meningsverschillen. Deze wilswijziging vond 15 maanden voor haar overlijden plaats, in aanwezigheid van haar executeurs-testamentair. De rest van haar nalatenschap wordt verdeeld tussen mijn broers en zussen.

Mijn moeder investeerde meer dan 10 jaar geleden in een lijfrente en al haar kinderen werden genoemd als gelijke begunstigden. Twee maanden voor haar dood, op het moment dat ze klaar werd geacht voor het hospice, heeft een van mijn broers en zussen (die haar volmacht was en nu de uitvoerder van haar testament is) de lijfrente uitbetaald en het geld op de rekening van mijn moeder gestort. De lijfrentefondsen zijn nu dus algemene boedelrekeningen, waardoor ik er geen toegang toe heb.

Hebt u het gevoel dat ik een claim heb vanwege de manier waarop dit door de executeurs ten gunste van hen is afgehandeld, of zou ik worden afgewezen in de rechtbank? Alle vastgoedadvocaten willen vooraf een aanzienlijk bedrag om dit te bespreken, dus elk advies wordt op prijs gesteld. En ze vragen zich af waarom we niet bij elkaar komen met Kerstmis. Bij voorbaat dank voor uw tijd.

Afgeschaft uit de wil

Beste Axe,

Het spijt me dat je onenigheid met je moeder tot deze gang van zaken heeft geleid.

Denk goed na voordat u juridische stappen onderneemt. Elke zaak is uniek en het antwoord op deze brief mag niet worden gebruikt in plaats van juridisch advies. Dat gezegd hebbende, als u als begunstigde op een lijfrenterekening of levensverzekeringsrekening zou zijn vermeld, zou dat uw moeders laatste wil en testament hebben overtroefd – maar alleen als die begunstigden voor haar overlijden ongewijzigd bleven.

De duivel zit in de details, zegt Neil V. Carbone, een trust- en landgoedpartner bij Farrell Fritz PC. Heeft uw broer of zus gehandeld binnen hun rechten als POA? “Men zou de volmacht moeten herzien om te zien of het een bevoegdheid verleende die de transactie in kwestie zou goedkeuren,” vertelde hij me. “Als dat niet het geval is, is het mogelijk dat een rechtbank de transactie nietig verklaart.”

Je moeder moet wel gezond van geest zijn geweest. Een persoon moet begrijpen wat hij ondertekent bij het ondertekenen van een volmacht – dat wil zeggen, ze had mentale capaciteit moeten hebben, een term die verwijst naar het vermogen van een persoon om een ​​document als dit te ondertekenen. Ze zou moeten weten waarom ze het ondertekende, wat ze ondertekende en wat er op het spel stond.

“Als mama op dat moment bekwaam was, had mama de agent misschien opgedragen deze wijziging door te voeren, wat in overeenstemming zou zijn met de rest van mama’s landgoedplan zoals uiteengezet in haar nieuwe testament,” zei Carbone. “Zo niet, dan zou een rechtbank waarschijnlijk rekening houden met het feit dat een agent onder een volmacht een fiduciaire verplichting had om op te treden ten behoeve van de principaal.”

“Bij het nemen van een dergelijke beslissing zou de rechtbank opmerken dat deze transactie in feite een geschenk was van het eigendom van de principaal aan de agent,” voegde hij eraan toe. “Volgens de wet in sommige staten, waaronder New York, schept een dergelijk geschenk een vermoeden van ongepastheid dat de agent moet weerleggen. In een paar staten, zoals New York, kan dat moeilijk zijn.”

In New York is er bijvoorbeeld een regel die bekend staat als het ‘statuut van de overledene’ en die tot doel heeft de belangen van de overledene – de overledene, in dit geval uw moeder – te beschermen tegen haar erfgenamen die ongefundeerde beweringen doen die niet op een andere manier kunnen worden geverifieerd. Het doet dit door communicatie tussen de eiser (u) en de overledene uit te sluiten.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen en rechtbanken beslissen over geschillen tussen familieleden over het statuut van de dode man. Onder hen: als er een vermeend gesprek plaatsvond in het bijzijn van een derde partij zonder een belang of claim op de nalatenschap, “kan deze derde partij worden opgeroepen om te getuigen over de details van de uitwisseling”, aldus het Ettinger Law Firm in New York.

Uiteindelijk ligt de bewijslast voor elke claim bij u.

You kan The Moneyist e-mailen met alle financiële en ethische vragen met betrekking tot het coronavirus op qfottrell@marketwatch.com, en Quentin Fottrell volgen op Twitteren.

Bekijk de privé-Facebook van Moneyist groep, waar we zoeken naar antwoorden op de neteligste geldkwesties van het leven. Lezers schrijven mij met allerlei dilemma’s. Post je vragen, vertel me waar je meer over wilt weten, of denk mee over de nieuwste Moneyist-columns.

De Moneyist betreurt het dat hij niet individueel op vragen kan antwoorden.

Meer van Quentin Fottrell:

‘Ik heb me mijn hele leven een buitenstaander gevoeld’: Mijn vader stierf zonder testament en liet mijn stiefmoeder en haar 4 kinderen achter. Heb ik rechten op zijn nalatenschap?
• ‘Hij was verliefd op haar’: mijn broer had een drankprobleem en maakte een einde aan zijn leven. Hij liet $ 6 miljoen na aan zijn ex-vriendin die hem vroeger alcohol kocht
• ‘Ze had een testament, maar het was nietig’: mijn vriendin en haar zus maken ruzie over de levensverzekering en de bankrekening van hun moeder. Wie moet er winnen?Plaats een reactie