Mercedes-Benz 190E 2.5-16: icoon uit DTM! in 2023

laatste update: 10-2023


Een artikel over de Collectables Mercedes 190 E 2.5-16 zonder dat we de BMW e30 noemen, het is nu al niet gelukt.

Soms is het moeilijk om uit de schaduw te stappen van een fameuze concurrent. De spotlights staan al jaren op de (race)successen van de BMW E30 M3. Dit zorgt voor vraag en dat drijft de prijzen op. Dat weet iedereen die net zoals wij geregeld online speurt naar wat ‘de iconen in 2022 eigenlijk moeten kosten’.

In het geval van deze Collectables Mercedes 190 E kunnen we natuurlijk niet stellen dat we te maken hebben met een muurbloempje of een miskende ster. Iedere autoliefhebber van een zekere leeftijd heeft zich destijds vergaapt aan de Merkencup en Tourwagen kampioenschappen waarin hij schitterde. Maar het grote publiek lijkt hem al wel vergeten. Dit is dan weer mooi nieuws voor de liefhebber want de Mercedes 190E 2.5-16 is doorgaans bereikbaarder dan die Beierse tegenstrever.

En laten we niet vergeten dat de vierdeurs 190 E ook nog eens een behoorlijk stuk praktischer is. Een niet te onderschatten argument wanneer je thuis ook nog even iemand ‘aan boord’ moet krijgen.

In de video neemt Wouter de 190 E 2.5-16 natuurlijk ook nog onder de loep. Maar een korte geschiedenisles.

Augustus 1983. Plaats van handeling is het Nardo testcircuit in Italië. Aanwezig zijn een drietal Mercedes-Benz 190 E 2.3-16’s met bijbehorende chauffeurs. Doel van de testsessie is een aantal wereldrecords aan duigen rijden. De kilometerteller van de – op dat moment nog niet geïntroduceerde – zestienklepsversie van de Mercedes 190 werd door de testpiloten van Das Haus in een duizelingwekkende 201 uur en 39 minuten op 50.000 km gezet. Rekent u mee? Dat is ruim tweehonderd uur achter elkaar op topsnelheid een circuit ronden.

De auto’s waren slechts licht gemodificeerd voor deze duurtest (te denken valt aan een andere overbrengingsverhouding) maar verder toch vrijwel standaard. Dat maakte indruk bij de concurrenten in het DTM, waar Mercedes-Benz aan mee ging doen. Het moest namelijk allemaal wat sportiever, zo vond men in Stuttgart. In 1984 reed vervolgens ene Ayrton Senna – een rookie – de gevestigde orde uit de Formule 1 het snot voor de ogen op de Nürburgring in zo’n zelfde 190. De reputatie van de auto bleek definitief gevestigd.

In 1988 wijzigde de naam van de auto in 190 E 2.5-16 en steeg het vermogen van 185 naar 195 pk. De auto was leverbaar in een vijftal kleuren: alleen Rookzilver en Zwart voor de 2.3-16, later aangevuld met Almandinrood en Briljantzilver voor de 2.5-16. Een korte periode in 1990 was de kleur Astraalzilver Metallic leverbaar.

En de Mercedes 190 E 2.5-16 waar we vandaag mee op pad gingen bezit die unieke kleur!

De Collectables Mercedes 190e 2.5 zestienklepper veiling staat nu live! Dus bieden maar.

Vergeet niet te abonneren!👉

Volg ons op sociale media:

https://www.facebook.com/autoblog.nl/

En welkom op het Autoblog YouTube kanaal!

We brengen je rijtesten met de tofste auto’s, geven aankoopadviezen voor je volgende occasion, tonen ins- en outs op autogebied en we rijden ook graag in jouw auto in onze mijn-auto rubriek. Op Autoblog.nl kun je tevens terecht voor het laatste autonieuws. Abonneer op ons kanaal en mis geen enkele video!

Tips, aanvullingen, een samenwerking of suggesties? mail ons op tips@autoblog.nl

Bekijk ook onze playlists:
Meest populair:
Audi:
BMW M-power:
Mercedes:
Porsche: M

14 gedachten over “Mercedes-Benz 190E 2.5-16: icoon uit DTM! in 2023”

 1. Ooowww. Dit is zo een gave bak! Echt één van mijn jeugdhelden. Zo'n cleane lijnen, zoals alle Mercedessen ontworpen door Bruno Sacco.

 2. Door de 190 2.3 16V heb ik echt respect voor de 4 Cilinder gekregen.
  Niks rijdt zo fijn op een B weg, en dan rijdt deze 190 echt nog stukken beter dan de concurrent, de E30 BMW M3.
  En , als klappert op de vuurpijl heeft de wagen ook nog een echte B-wegen versnellingsbak, een Dogleg.
  Kennis van mij had toendertijd zijn 911 ingeruild tegen de 2.3 190, zo goed maakte Mercedes de auto's toen !

 3. Dat is nog een echte Mercedes..
  Tegenwoordig lijken ze van plastic en goedkoop gebouwd..

 4. De “Senna Mercedes 190” staat hier in de schaalmodellen kast, ik heb de Minichamps 1/43 serie van alles (of het meeste dan toch) waarmee deze Braziliaanse held heeft geracet hier staan.

 5. Wat ziet deze wagen er gaaf uit

  Ik zou hem zo kopen als ik er geld voor had
  Want stiekem denk ik dat deze nog wel aardig wat kost

 6. Echt een prachtige auto, moest het afleggen tegen de e30 m3, maar wat een icoon!👍

 7. Wel belangrijk om te noemen denk ik, is dat de BMW E30 M3, die het licht zag in 1986, een directe reactie was op de introductie van de 190E 2.3-16V in 1984 en je zou zelfs kunnen zeggen dat er ook wel wat gekopieerd is. Laten we eerlijk zijn: de Mercedes zit toch duidelijk beter in elkaar dan de BMW. Ja, de Mercedes is wat minder spartaans, en misschien daardoor minder "sportief" (wat dat ook mag betekenen), maar ik kies zonder twijfel de Mercedes.

 8. Niet alleen een icoon uit het DTM. Ook in de vaderlandse toerwagenracerij met Arthur van Dedem aan het stuur heeft dit type kampioenschappen binnengehaald.

Reacties zijn gesloten.