Limit en Stop Limit: Wat is het verschil?

laatste update: 02-2023


Wil je weten wat het verschil is tussen een limit en stop limit order? In deze video leg ik het je uitgebreid uit. Ik behandel wat een limit order is, wat een stop limit order is en benoem vervolgens diverse verschillen en situatie waarin je het kunt gebruiken.

✅ Start met handelen in crypto op Bitvavo (1000 euro gratis handelen):

🔵 Crypto handelen en staking op Binance (meeste mogelijkheden):
🔵 Handelen in crypto op Kucoin:

🔒 Bescherm jouw crypto met een Ledger Hardware Wallet:

00:00 Intro
00:40 Wat is een koop limit order?
02:30 Wat is een verkoop limit order
03:48 Wat is een koop stop limit order?
06:18 Wat is een verkoop stop limit order?
09:03 Wat zijn de verschillen tussen limit en stop limit?
12:17 Een order wordt niet gegarandeerd uitgevoerd
14:50 outro

Ik hoop dat de video je goed duidelijk heeft gemaakt wat het verschil tussen een limit en een stop limit order precies is. Hieronder volgt toch nog een kleine opsomming voor als je deze beschrijving leest voor meer informatie.

Laten we starten met de verschillen als je aandelen of crypto koopt.

Met een limit order koop je ONDER de huidige koers. Je wilt de beste prijs krijgen omdat je denkt dat het nog lager zou kunnen gaan en je hiervan wilt profiteren.

Met een stop limit order koop je BOVEN de huidige koers. Dit klinkt gek, maar hier gaat dan ook wat technische analyse aan vooraf en is met name als je actief wilt handelen. Je kunt dit gebruiken als je verwacht dat vanaf een specifieke prijs de prijs nog veel hoger zal gaan. Je bepaald met een stop limit dus het moment van instappen op de rit omhoog die jij voor je ziet.

Wanneer je aandelen of crypto verkoopt werkt het ook weer ietsjes anders.

Met een limit order verkoop je BOVEN de huidige koers. Je kunt dit vooraf instellen nadat je hebt berekend met hoeveel winst je tevreden bent. Op deze manier handel je ook minder met emotie, wat altijd een goed punt is.

Met een stop limit order verkoop je ONDER de huidige koers. Met een stop limit order is het de bedoeling om verliezen te beperken of je winsten te beschermen. Je gebruikt dit omdat je verwacht dat de prijs stijgt, maar jezelf wilt indekken voor als je het fout hebt.

Zowel een limit order als een stop limit order geeft verder geen garantie dat het daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Je bent in dit geval afhankelijk van of de prijs bereikt wordt, hoe snel de stijging/daling van de prijs is en dat soort zaken.

Disclaimer:
Beleggen heeft risico’s. Je kunt jouw inleg (deels) verliezen. De inhoud is puur informatief/vermakelijk.
Ik ben GEEN financieel expert. In deze video deel ik dan ook geen financieel advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen handelen. WijsGeld is dan ook niet verantwoordelijk voor enig financieel verlies.
Het is altijd erg belangrijk om goed na te denken voordat je een investering doet en dit niet met geld te doen wat je niet kan missen. Het is je eigen verantwoordelijkheid. Wees verstandig.

9 gedachten over “Limit en Stop Limit: Wat is het verschil?”

  1. Duidelijke uitleg, nu snap ik dit. Weet je ook of je tegelijkertijd een verkoop limit en een verkoop stop-limit bij Bitvavo kunt instellen ? Zodat je een ondergrens en een bovengrens hebt. Want dit lukt me niet.

  2. Je hebt een heldere uitleg die ik goed kan gebruiken in mijn eerste Bitcoin stappen. Dank je wel daarvoor.

  3. Waarvoor zou je boven de marktprijs kopen voor winst? Waarom koop je hem dan niet gewoon tegen de marktprijs?

  4. Hey ik heb misschien een domme vraag maar als je het mist ben je dan ook je geld kwijt die je hebt ingezet?

  5. Maar je kan bij een Stop Limit verkooporder toch ook de trigger BOVEN de huidige koers zetten, en de verkoopprijs weer boven die triggerprijs? Of heb ik dat fout?

Reacties zijn gesloten.