Kwartaalwinst Freeport-McMoRan daalt door lagere koperprijs Door Reuters©Reuters. BESTANDSFOTO: Het logo van kopermijnwerker Freeport-McMoRan Inc wordt weergegeven op hun kantoren in Phoenix, Arizona, VS, 30 juni 2022. REUTERS/Ernest Scheyder

(Reuters) Freeport-McMoRan Inc rapporteerde woensdag een daling van de winst in het vierde kwartaal met 37%, omdat de vrees voor een recessie, renteverhogingen en door COVID veroorzaakte lockdowns in China de prijzen deukten.

De gemiddelde koperprijs bedroeg in de laatste drie maanden van 2022 gemiddeld $ 8.004,64 per ton, een daling van 16% ten opzichte van een jaar eerder, toen de economische groei van China haperde, terwijl Europa en de Verenigde Staten naar een recessie staarden.

Mijnwerkers worstelen ook met hogere inflatie, lagere vraag en stijging van de productiekosten per eenheid.

Freeport rapporteerde een gemiddelde gerealiseerde koperprijs van $ 3,77 per pond, vergeleken met $ 4,42 een jaar eerder.

De mijnwerker, die actief is in Amerika en Indonesië, zei dat de driemaandelijkse productie van het rode metaal steeg tot 1,07 miljard pond van 1,03 miljard pond een jaar eerder. De goudproductie steeg van 405.000 ounces naar 472.000 ounces.

Het netto inkomen van de in Phoenix gevestigde mijnwerker daalde tot $ 697 miljoen, of 48 cent per aandeel, in de drie maanden eindigend op 31 december, vergeleken met $ 1,1 miljard, of 74 cent per aandeel, vorig jaar.

Plaats een reactie