Kuuske – Hoe beleggen in de AEX?

laatste update: 08-2022


Handelen in aandelen begon al rond 1500 in Amsterdam toen er werd gehandeld in aandelen van de VOC; zo ontstond de Amsterdamse beurs.

Om erachter te komen hoe het met bepaalde aandelen ging en om aandelen te vergelijken moest je tot 1983 nog bij het Centraal Bureau van Statistieken (CBS) zijn. Nu hebben wij gelukkig de Amsterdam Exchange Index (AEX) waar de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven in te vinden zijn. Zoals: ASML, Heineken of Unilever.

Beleggen in de AEX is een manier om te spreiden binnen jouw portfolio. Maar hoe beleg je nou in de AEX want het is gewoon een overzicht met aandelen? Je kan ze natuurlijk allemaal los aanschaffen maar het ene aandeel kost veel meer dan het andere aandeel en om de AEX als index te volgen heb je de juiste wegingen nodig. Een ETF wordt ook wel eens een indexcracker genoemd, het is een Exchange Traded Fund en je hebt deze ook die de AEX volgen. Het voordeel hiervan is dat je voor een goede prijs kan instappen; jouw investering wordt verdeeld over het aantal aandelen en de kosten van ETF’s zijn laag en dividenden worden ook uitgekeerd.

Uit onderzoek blijkt dat de goedkoopste aanbieder van ETFs deGIRO is. Kies wel voor ETF’s die het dividend weer herinvesteren, dat versterkt het compound effect!

Lees de gehele blog hier:

Volg Kuuske!
Facebook:
Instagram:
LinkedIn:
Twitter:

Zita Chengadu:
Instagram:
LinkedIn:
Twitter: u