Koopt u een woning? Doe deze 3 dingen voordat je een hypotheek afsluit, aldus deze hypotheek-CEO

laatste update: 12-2022


Voor een nieuwe huizenkoper kan het aanvragen van een hypotheek opwindend en overweldigend zijn. Het papierwerk dat ermee gemoeid is, kan duizelingwekkend zijn. Een CEO van een hypotheek sprak met MarketWatch over zijn drie belangrijkste tips die potentiële huizenkopers kunnen helpen.

Greg Schwartz, mede-oprichter en CEO van Tomo Mortgage, gevestigd in Stamford, Connecticut, zei dat thuiskopers meer informatie moeten zoeken over de verschillende soorten hypotheken die beschikbaar zijn, en ook duidelijk moeten zijn over hun doelen, voordat ze een hypotheek afsluiten.

Greg Schwartz, mede-oprichter en CEO van Tomo Mortgage.

Foto door Tomo Hypotheek

Tomo Mortgage is een hypotheekverstrekker en heeft een vergunning in 19 staten. Het bedrijf hoopt het hypotheekproces te digitaliseren en de kosten, zoals vergoedingen en dergelijke, voor huizenkopers te verlagen en het proces te versnellen.

In een interview met MarketWatch zei Schwartz dat in plaats van simpelweg naar uw makelaar te gaan met een heleboel financiële documenten, wat zes of zeven dagen kan duren om u een voorafgaande goedkeuring te geven, bedrijven zoals Tomo werken aan het vereenvoudigen van het proces, en alles wordt uit online databases gehaald, wat de tijd die nodig is om vooraf goedgekeurd te worden voor een hypotheek aanzienlijk verkort.

Eerder deze maand lanceerde Tomo een product waarmee potentiële huiseigenaren binnen 3 tot 4 minuten goedgekeurd kunnen worden voor een hypotheek, zei Schwartz.

Na bij Zillow te hebben gewerkt, zei Schwartz dat hij “verliefd werd op de hypotheekindustrie”, waarvan hij toegeeft dat dit niet een gevoel is dat velen uiten. “Ik vond de complexiteit, het kapitaalmarktelement en een zeer interessante kostenstructuur in deze industrie die enorm onnodig is”, zei Schwartz.

Nu de tarieven verdubbelen ten opzichte van een jaar geleden, zijn huizenkopers op zoek naar een goede deal. Hier zijn de drie belangrijkste dingen die Schwartz moet doen bij het zoeken naar een hypotheek:

Tip # 1: Krijg een schatting van de lening

Zoek eerst naar transparantie, zei Schwartz. En dat begint met het krijgen van een schatting van de lening.

Een schatting van een lening is een formulier van drie pagina’s dat u krijgt na het aanvragen van een hypotheek, maar voordat uw aanvraag wordt goedgekeurd of afgewezen, volgens het Consumer Financial Protection Bureau.

Deze lening biedt informatie zoals uw geschatte rentevoet, maandelijkse betaling, totale afsluitingskosten, belastingen, verzekeringen, enzovoort.

“We raden klanten aan om naar meerdere leningscenario’s te kijken, met name op basis van hoeveel geld ze bereid zijn te storten in de aanbetalingen.”


– Greg Schwartz, Tomo Hypotheek

Een schatting krijgen is iets “dat ik elk gezinslid aanbeveel, iedereen met wie ik praat”, zei Schwartz.

Als u meerdere leningschattingen heeft, kunt u deze vergelijken en zien welke geldschieter u de beste deal biedt. En als een geldschieter een lager dan normaal tarief aanbiedt, kunt u dat aanbod gebruiken om met anderen rond te kijken en te onderhandelen.

“Dus dat zou het enige zijn, om elke vriend, elk familielid en elke lezer van je te vragen – vraag altijd een schatting van de lening”, zei Schwartz.

Tip #2: Vraag naar leenscenario’s

De tweede tip van Schwartz is om uw geldschieter om verschillende scenario’s te vragen. En daarmee bedoelt hij wat er gebeurt als je verschillende bedragen neerlegt, of als je verschillende inkomstenbronnen toevoegt, enzovoort.

“We raden klanten aan om naar meerdere leningscenario’s te kijken, met name op basis van hoeveel geld ze bereid zijn te storten in de aanbetalingen,” zei Schwartz.

“Er zijn stapsgewijze veranderingen in de omvang van de lening die in feite grote, grote verschillen in tarieven veroorzaken die wel een achtste van een punt verschil in tarieven kunnen zijn”, legde hij uit.

Mensen zouden hun geldschieter moeten vragen om scenario’s uit te voeren, zoals wat er gebeurt als ze 20% verlagen, versus 25% of 15%, en kijken wat er met hun maandbedrag gebeurt. Ze kunnen hen ook vragen hoeveel hun hypothecaire lening verandert als hun inkomstenbronnen veranderen.

Kijk ook naar punten, zei Schwartz, waarin een potentiële lener vergoedingen kan betalen om zijn hypotheekrente te verlagen. Soms kunt u uw tarief met een kwart punt of meer verlagen.

Vraag uw geldschieter om deze scenario’s uit te splitsen in een Excel-spreadsheet of iets dergelijks, en kijk wat uw verplichtingen zijn, benadrukte hij.

Tip #3: Wees realistisch over hoe lang je in het huis gaat wonen

Zoek ten slotte uit wat uw plan is met het huis dat u wilt kopen.

“Wees realistisch over hoe lang je in je huis blijft. Het heeft een fundamentele impact op wat je hypotheken gaat kosten,’ zei Schwartz.

Als je langer dan vijf jaar in het huis blijft, kijk dan naar punten, zei Schwartz.

Maar als u weet dat u daar minder dan vijf jaar blijft, dan werkt een hypotheek met variabele rente wellicht beter voor u, en dat bespaart u wat geld.

En wees ook eerlijk met je partner, of met wie je het huis ook koopt, over hoe lang je waarschijnlijk in het huis zult blijven.

Gedachten over de huizenmarkt? Schrijf naar MarketWatch-verslaggever Aarthi Swaminathan via aarthi@marketwatch.com

Plaats een reactie