Klimaatactivisten protesteren tegen groot debat over oliekaping Door Reuters

laatste update: 02-2023


5/5

©Reuters. Klimaatactivisten tonen een spandoek tijdens een protest voorafgaand aan het World Economic Forum (WEF) 2023 in het Alpenresort Davos, Zwitserland, 15 januari 2023. REUTERS/Arnd Wiegmann

2/5

Door Maha El Dahan

DAVOS, Zwitserland (Reuters) – Klimaatactivisten protesteerden zondag in Davos tegen de rol van grote oliemaatschappijen op het World Economic Forum (WEF) van deze week en zeiden dat ze het klimaatdebat kapen.

Grote energiebedrijven, waaronder BP (NYSE:), Chevron (NYSE:) en Saudische Aramco (TADAWUL:) behoren tot de 1.500 bedrijfsleiders die samenkomen voor de jaarlijkse bijeenkomst in het Zwitserse resort, waar wereldwijde bedreigingen, waaronder klimaatverandering, op de agenda staan.

“We eisen concrete en echte klimaatactie”, zegt Nicolas Siegrist, de 26-jarige organisator van het protest die ook de Jonge Socialistenpartij in Zwitserland leidt.

De jaarlijkse bijeenkomst van wereldwijde zakelijke en politieke leiders wordt maandag officieel geopend in Davos.

“Ze zullen in dezelfde kamer zitten met staatsleiders en ze zullen opkomen voor hun belangen”, zei Siegrist over de betrokkenheid van energiebedrijven bij de WEF-bijeenkomst.

De olie- en gasindustrie heeft gezegd dat ze deel moet uitmaken van de energietransitie, aangezien fossiele brandstoffen een belangrijke rol zullen blijven spelen in de energiemix van de wereld naarmate landen overschakelen op koolstofarme economieën.

Meer dan honderd demonstranten verzamelden zich op een besneeuwd Davos-plein en scandeerden “verander je dieet voor het klimaat, eet de rijken”, terwijl enkele uitgejouwde oliemaatschappijen tijdens een toespraak citeerden.

“Ik weet dat sommige bedrijven betrokken zijn bij alternatieven, maar ik denk dat regeringen met hun subsidies het veld moeten verleggen ten gunste van alternatieve energie”, zegt Heather Smith, een lid van de 99%-organisatie.

Smith hield een bord vast met de tekst “Stop Rosebank”, een olie- en gasveld in de Noordzee waarvoor ze campagne voert om plannen te stoppen.

Stijgende rentetarieven hebben het moeilijker gemaakt voor ontwikkelingen op het gebied van hernieuwbare energie om financiering aan te trekken, wat traditionele spelers met diepe zakken een concurrentievoordeel geeft.

“Er is nog steeds te veel geld te verdienen met investeringen in fossiele brandstoffen”, voegde ze eraan toe.

Plaats een reactie