Kleine en gerichte selectie van technische aandelen: dit fonds belegt in onbezongen innovators. Hier zijn 2 topkeuzes.

laatste update: 06-2023


Wanneer beleggers aan technologieaandelen denken, kunnen ze automatisch neigen naar ’the next big thing’, of naar de gigantische bedrijven die de S&P 500 SPX domineren,
-0,14%.
Maar Robert Stimson, chief investment officer van Oak Associates Funds, pleit voor diversificatie door blootstelling aan kleinere innovators die volgens hem “in deze omgeving over het hoofd worden gezien”.

Het River Oak Discovery Fund RIVSX,
-0,13%
investeert in technologiegerichte bedrijven met marktkapitalisaties van $ 5 miljard of minder, met een gemiddelde van ongeveer $ 2 miljard. Het heeft een waardering van vijf sterren, de hoogste, van Morningstar, ondanks wat het investeringsinformatiebedrijf beschouwt als “bovengemiddelde” jaarlijkse kosten van 1,19% van het beheerd vermogen. Het fonds is gerangschikt in het 6e percentiel van 546 fondsen in Morningstar’s categorie ‘Small Blend’ voor vijfjaarsprestaties en in het 13e percentiel van 374 fondsen voor 10-jaarsprestaties. De prestatievergelijkingen zijn exclusief kosten.

Het Black Oak Emerging Technologies Fund BOGSX,
-0,44%
heeft meer een midcap-focus, met enkele small-capaandelen en volgt een strategie die vergelijkbaar is met die van RIVSX. Maar zonder beperking van de grootte van de bedrijven waarin dit fonds belegt, “moeten we geen aandelen verkopen”, zei Stimpson. Het langetermijnbezit van dit fonds omvat dus Apple Inc. AAPL,
+0,06%
en Salesforce.com Inc. CRM,
-1,39%.
Dit fonds heeft drie sterren in Morningstar’s categorie ‘Technologie’ en heeft een lagere kostenratio van 1,03%.

Beide fondsen zijn geconcentreerd. Het River Oak Discovery Fund bezat 34 aandelen en het Black Oak Emerging Technologies Fund bezat 35 aandelen op 31 maart. Lijsten van de grootste belangen van beide fondsen vindt u hieronder.

Tijdens een interview zei Stimpson, die beide fondsen mede beheert, dat hij en zijn collega’s bij investeringen in de small-cap technologieruimte bedrijven identificeren die “gericht zijn op niches.

“Ik wil een bedrijf dat weet wie ze zijn, wat ze doen en het goed doen, in plaats van een klein bedrijf dat probeert uit te groeien tot de volgende Microsoft, Google of Salesforce”, zei hij.

Meer over gigantische bedrijven die aandelenindexen domineren: Deze draai aan een traditioneel S&P 500-aandelenfonds kan uw risico verlagen en toch de markt in het algemeen verslaan

Stimpson zei dat Oak Associates veel aandacht besteedt aan wat de managementteams van het bedrijf zeggen tijdens inkomensgesprekken en in presentaties, waarbij ze de voorkeur geven aan opmerkingen met betrekking tot het verbeteren van de verkoop en activiteiten met een marktniche, in plaats van uitingen van grootse visies voor exponentiële groei.

Dat soort beperkte focus kan in de loop van de tijd hogere waarderingen ondersteunen, zei Stimpson. “Ze hebben een betere uitvoering, een beter vermogen om de concurrentie af te weren en het zijn kwalitatieve overnamekandidaten.”

“Ik waarschuw iedereen dat totdat er inkomsten, inkomsten en een product zijn, de hype gevaarlijker kan zijn dan een kans.”


— Robert Stimpson, chief investment officer bij Oak Funds, bij het bespreken van AI en ChatGPT.

Al deze factoren kunnen belangrijk zijn voor beleggers, als je bedenkt hoe gemakkelijk technische reuzen zoals Microsoft Corp. MSFT,
-0,06%
of Google-holding Alphabet Inc. GOOGL,
-0,06%

GOOG,
-0,22%
kunnen beginnen te concurreren met kleinere innovatieve bedrijven omdat ze het zich kunnen veroorloven om zulke grote investeringen te doen, zei hij.

Simpson ging verder en zei dat het Oak Associates-team bij het uitvoeren van screenings voor “kwaliteits”-statistieken, zoals het verbeteren van de vrije kasstroomopbrengsten, ook zoekt naar “aandeelhoudervriendelijke praktijken”. Een bedrijf kan bijvoorbeeld aandelen inkopen. Maar verlagen de terugkopen het aantal aandelen aanzienlijk (wat de winst per aandeel verhoogt) of verminderen ze alleen de verwatering die wordt veroorzaakt door het scheppen van nieuwe aandelen aan leidinggevenden als onderdeel van hun vergoeding?

Ten slotte waarschuwde Simpson investeerders om niet verstrikt te raken in een op technologie gerichte hype.

“Als ik met onze klanten praat, krijg ik vragen over AI en ChatGPT en hoe je het moet spelen. Mensen raken gefocust op een nieuwe geweldige technologische innovatie”, zei hij. “Je kunt ChatGPT vervangen door bitcoin, metaverse of 3D-printen.”

“Ik waarschuw iedereen dat totdat er inkomsten, inkomsten en een product zijn, de hype gevaarlijker kan zijn dan een kans.”

Twee voorbeelden

Deze bedrijven zijn in handen van het River Oak Discovery Fund en het Black Oak Emerging Technologies Fund.

Cirrus Logic Inc CRUS,
-1,50%
is de grootste holding van het River Oak Discovery Fund. Stimpson noemt het bedrijf “een afgeleid spel op het succes van Apple.”

“Ze zijn gefocust op de chips die in mobiel gaan en [vehicles]”, evenals de behoeften van hun klanten, waaronder Apple, “in plaats van probleemgebieden van de chipsector, zoals geheugen of pc’s. Ze hebben het bijvoorbeeld niet over chips voor AI”, aldus Stimpson.

Cirrus richt zich op systemen en gerelateerde software die wordt gebruikt in audiosystemen.

Kulicke & Soffa Industries Inc. KLIC,
-0,55%
maakt apparatuur, gereedschappen en gerelateerde software die worden gebruikt door verschillende fabrikanten van computerchips en geïntegreerde elektronische apparaten.

Stimpson houdt van het bedrijf als een langetermijnspel op de wereldwijde verstoring in de productie en levering van halfgeleiders, in de nasleep van de Covid-19-pandemie. “Alle chipbedrijven hebben geleerd dat elke verstoring van de levering in Zuidoost-Azië een probleem is. Na verloop van tijd zijn de kansen voor fabrikanten van halfgeleiderapparatuur zeer goed. Er zullen meer fabrieken op meer locaties zijn, dus meer apparatuur”, zei hij.

Hij zei dat KLICK zich in een “beschermde” positie bevond, met een rendement op eigen vermogen van ongeveer 20% en een vrije kasstroom van ongeveer 10%.

Topholdings van de fondsen

Dit zijn de 10 grootste posities van het River Oak Discovery Fund op 31 maart:

Bedrijf Tikker % van portefeuille

Cirrus Logic Inc.

CRUS,
-1,50%

4,9%

Kulicke & Soffa Industries Inc.

TELEFOONGESPREK,
-0,55%

4,6%

geavanceerde energie industrieën inc.

AEIS,
+0,55%

4,5%

Cohu Inc.

Cohu,
-1,41%

3,7%

Asbury Automotive Groep Inc.

ABG,
-2,17%

3,7%

Korn veerboot

KFY,
-0,10%

3,6%

Kforce Inc.

KFRC,
+2,26%

3,4%

Ambarella Inc.

AMBA,
+0,47%

3,3%

Toegepaste industriële technologieën Inc.

AIT,
-0,75%

3,3%

Volledige Inc.

PRFT,
-0,64%

3,2%

Klik op de tickers voor meer informatie over elk bedrijf.

Klik hier voor Tomi Kilgore’s gedetailleerde gids met de schat aan informatie die gratis beschikbaar is op de MarketWatch quote-pagina.

Dit zijn de 10 grootste posities van het Black Oak Emerging Technology Fund op 31 maart:

Bedrijf Tikker % van portefeuille

Apple inc.

AAPL,
+0,06%

5,7%

KLA Corp.

CLAC,
-1,15%

4,6%

geavanceerde energie industrieën inc.

AEIS,
+0,55%

4,5%

Cohu Inc.

Cohu,
-1,41%

4,1%

SolarEdge Technologies Inc.

SEDG,
-1,91%

3,9%

Cirrus Logic Inc.

CRUS,
-1,50%

3,9%

Cohu Inc.

Cohu,
-1,41%

3,9%

Ambarella Inc.

AMBA,
+0,47%

3,4%

Toegepaste industriële technologieën Inc.

AIT,
-0,75%

3,4%

Salesforce Inc.

CRM,
-1,39%

3,3%

Plaats een reactie