Japan vernietigt nieuwe raket in de ruimte na motorstoring in tweede trap Door Reuters

laatste update: 03-2023©Reuters.

Door Tim Kelly

TOKYO (Reuters) -Japan zei dat het een nieuwe medium-lift raket had vernietigd die het dinsdag in de ruimte lanceerde nadat de motor van de tweede trap van het voertuig niet ontstak, in een klap voor zijn inspanningen om de toegang tot de ruimte uit te breiden en concurrerend te blijven bij een lancering markt opgeschud door SpaceX van Elon Musk.

De 57 meter hoge H3-raket was opgestegen vanaf de Tanegashima-ruimtehaven van het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) na een afgebroken lancering vorige maand. JAXA zei dat het een zelfvernietigingssignaal naar de raket stuurde na de motorstoring.

De H3 droeg de ALOS-3, een landobservatiesatelliet voor rampenbeheer die ook is uitgerust met een experimentele infraroodsensor die is ontworpen om lanceringen van Noord-Koreaanse ballistische raketten te detecteren.

Aandelen in Mitsubishi Heavy Industries Ltd (MHI), de bouwer van de H3, daalden 1,8% in de ochtendhandel, terwijl de bredere Japanse referentie-index 0,4% steeg.

Aangedreven door een nieuwe, eenvoudigere, goedkopere motor met 3D-geprinte onderdelen, is de H3 ontworpen om overheids- en commerciële satellieten in een baan om de aarde te brengen.

Het was ook bedoeld om voorraden naar het internationale ruimtestation te vervoeren.

Als onderdeel van de nauwere samenwerking van Japan met de Verenigde Staten in de ruimte, zal het uiteindelijk vracht vervoeren naar het Gateway-maanruimtestation dat NASA van plan is te bouwen als onderdeel van haar programma om mensen terug te brengen naar de maan, inclusief Japanse astronauten.

MHI heeft geschat dat de kosten per lancering van de H3 de helft zullen zijn van die van zijn voorganger, de H-II, waardoor het bedrijf meer klanten binnenhaalt in een wereldwijde lanceringsmarkt die steeds meer wordt gedomineerd door de herbruikbare Falcon 9-raket van SpaceX.

In een rapport dat in september werd gepubliceerd, schatte het Centrum voor Strategische en Internationale Studies de kosten van een Falcon 9-lancering in een lage baan om de aarde op $ 2.600 per kilogram. Het equivalente prijskaartje voor de H-II is $ 10.500.

Plaats een reactie