Is mijn geld veilig op de bank? Hoe kan ik de kosten dekken als mijn bank failliet gaat? Antwoorden op veelgestelde vragen over de SVB-uitval.


Dit artikel is herdrukt met toestemming van NerdWallet.

Silicon Valley Bank – een in Californië gevestigde bank die zich grotendeels richtte op technologie, risicokapitaal en op startups gerichte klanten – haalde het nieuws toen het snel instortte, wat grote bezorgdheid veroorzaakte over de miljarden dollars die het aan deposito’s had.

De bank was verzekerd door de Federal Deposit Insurance Corp., en op maandag nam de FDIC de activiteiten van SVB over, zodat klanten hun geld niet zouden verliezen, zelfs niet boven de verzekerbare limiet. Deze klanten, waarvan sommige bedrijven waren die hun werknemers moesten kunnen betalen, zijn waarschijnlijk gespaard gebleven van een financiële catastrofe.

De FDIC werkt aan een oplossing voor de klanten van de SVB, maar u vraagt ​​zich misschien nog steeds af wat u moet doen als uw bank in de toekomst failliet gaat. Een andere bank, de in New York gevestigde Signature Bank, stortte onlangs ook in en werd gered door de FDIC, dus banken die in de toekomst failliet gaan, kunnen een realiteit zijn, hoewel over het algemeen onwaarschijnlijk. Hier zijn enkele veelgestelde vragen die zijn voortgekomen uit de ineenstorting van de SVB.

Lezen: Signature Bank Chicago wil dat u weet dat het niet de cryptovriendelijke bank is die dit weekend failliet is gegaan

Hoe werkt de FDIC-verzekering?

FDIC-verzekering beschermt uw geld in het geval uw FDIC-verzekerde bank faalt. Het dekt doorgaans tot $ 250.000 per deposant per instelling voor elke eigendomscategorie – zoals afzonderlijke rekeningen, gezamenlijke rekeningen en trustrekeningen – dus als uw banksaldo $ 250.000 of minder is, wordt uw geld aan u terugbetaald, ongeacht wat er met de bank gebeurt . Als uw saldo echter meer dan $ 250.000 bedraagt, zijn er andere manieren om te garanderen dat uw geld volledig beschermd is.

Hoe zorg ik ervoor dat al mijn geld verzekerd is?

Onderaan de website van uw bank staat “member FDIC” of wordt het FDIC-logo weergegeven als uw bank federaal verzekerd is. U kunt ook de FDIC-tool voor het zoeken naar banken controleren om te bevestigen of uw bank gedekt is. Als u uw geld bij een credit union bewaart, worden uw fondsen verzekerd via de National Credit Union Administration of NCUA, en is de dekking doorgaans hetzelfde.

Lees ook: Het consumentenvertrouwen daalt voor het eerst in vier maanden – en dat was voordat Amerikanen van SVB wisten

Is mijn geld veilig op de bank?

Ja. Als uw bank of kredietvereniging federaal verzekerd is, wordt uw geld beschermd. In het geval van Silicon Valley Bank zei de FDIC maandag dat het “alle deposito’s, zowel verzekerd als onverzekerd, van Silicon Valley Bank heeft overgedragen aan Silicon Valley Bank, NA, een full-service ‘overbruggingsbank’ die zal worden beheerd door de FDIC.” Zelfs als u meer dan het federaal verzekerde bedrag van $ 250.000 op uw rekening had staan, zijn uw fondsen beschermd.

Een “overbruggingsbank” is bedoeld om de operationele kloof te “overbruggen” tussen wanneer een bank faalt en wanneer de FDIC “de instelling kan stabiliseren en een ordelijke resolutie kan implementeren”.

Silicon Valley Bank stortte in minder dan twee dagen in. In die tijd daalde de aandelenkoers van de bank met meer dan 60% en probeerden klanten $ 42 miljard op te nemen. Hier leest u hoe de ineenstorting van de SVB de op een na grootste Amerikaanse bankfaillissement ooit werd en wat dit in de toekomst voor klanten betekent. Foto Illustratie: Alexandra Larkin

Wat als ik mijn salaris niet krijg?

Er zou geen probleem moeten zijn met de verloning van SVB-rekeningen of die van Signature Bank.

“Alle klanten die deposito’s bij deze banken hadden, kunnen er zeker van zijn dat ze beschermd zullen zijn en dat ze vanaf vandaag toegang hebben tot hun geld”, zei president Joe Biden tijdens een persconferentie op maandag. “Dat geldt ook voor kleine bedrijven in het hele land die daar bankieren en de loonlijst moeten betalen, hun rekeningen moeten betalen en open moeten blijven voor zaken.”

Hoe kan ik mijn kosten dekken als mijn bank failliet gaat?

Het is belangrijk om te weten hoe u uw uitgaven kunt beheren voor het geval u de toegang tot uw bankrekening verliest.

Vooruit plannen. Overweeg om uw noodfonds te spreiden over meerdere banken, zodat u, als één rekening tijdelijk niet beschikbaar is, toch geld overhoudt om uw rekeningen te betalen. Het kan ook handig zijn om wat contant geld thuis op een veilige plek te bewaren.

Bereken uw essentiële betalingen. Als u plotseling de toegang tot uw geld verliest, moet u uitzoeken hoe u uw belangrijkste uitgaven kunt betalen. Voor uw huur of hypotheek en nutsvoorzieningen kunt u terecht bij uw huisbaas, geldverstrekker of dienstverlener. Ze kunnen je mogelijk verbinden met een ontberingsprogramma om je overeind te houden. Als je problemen hebt met het betalen van eten, moet je misschien je voorraadkast uitbreiden of kijken welke diensten er in jouw regio beschikbaar zijn.

Ook op MarketWatch: ‘Woke’ wordt gebruikt om alles en niets te beschrijven. Wat betekent het eigenlijk?

Wat als mijn betaalapps zijn aangesloten op SVB en ze niet werken?

Als je een andere bankrekening hebt die je kunt koppelen aan je betaalapp, zoals Venmo of Cash App, koppel dan de nieuwe rekeninggegevens aan je profiel als voorkeursbetaalmethode. Als laatste redmiddel kunt u ook een creditcard koppelen aan uw app-profiel, maar deze optie brengt een creditcardtoeslag van 3% met zich mee.

Verwant: Profiteer van deze handige functies in uw bank-app

Bankfaillissementen komen zelden voor en de FDIC is meestal in staat om klanten te beschermen, maar het kan nog steeds een schokkende ervaring zijn om uw bank plotseling te sluiten. Het hebben van een back-upplan is altijd een slim idee als het gaat om het beheren van uw financiën.

(Openbaarmaking: NerdWallet bankierde ook bij SVB vóór de sluiting.)

Meer van NerdWallet

Chanelle Bessette schrijft voor NerdWallet. E-mail: cbessette@nerdwallet.com.

Plaats een reactie