Inkomsten grote banken in de schijnwerpers na historische mislukkingen: ‘Elke post op de resultatenrekening is in beweging’. in 2023

laatste update: 06-2023


JPMorgan Chase & Co. JPM,
-0,11%,
Citigroup Inc. C,
+0,20%
en Wells Fargo & Co WFC,
+2,74%
— samen met PNC Financial Services Group Inc. PNC,
+0,37%
en BlackRock Inc. BLK,
+0,05%
– rapporteer vrijdag inkomsten, aangezien de fixatie van Wall Street op een recessie diep blijft zitten. En na de implosie van Silicon Valley Bank SIVBQ,
-12,21%,
Handtekening Bank SBNY,
+3,97%
en Silvergate Bank SI,
-2,72%,
samen met inspanningen om scheuren in First Republic Bank FRC te dichten,
+4,39%
en Credit Suisse Group AG CS,
+1,27%,
Wall Street zal waarschijnlijk de kwartaalcijfers van de branche met een vergrootglas bekijken.

“Elk item in de resultatenrekening is in beweging en de mate van vertrouwen in onze voorspelling is lager naarmate de kans op een scherpere vertraging toeneemt”, zei Morgan Stanley-analist Betsy Graseck woensdag in een notitie.

Voor meer: ​​Banken staan ​​op het spel voor depositostromen en margedruk terwijl ze bijkomen van de bankencrisis

Ze zei dat de ineenstorting van Silicon Valley Bank en Signature Bank vorige maand zou leiden tot een “versneld bod” op het geld van klanten, wat mogelijk zou wegen op de nettorentemarges, een winstgevendheidsmeter die meet wat banken aan rente uit leningen maken en wat ze betalen aan spaarders. Strengere kredietnormen, zei ze, zouden de netto afschrijvingen opdrijven – een schuldmaatstaf die waarschijnlijk niet zal worden terugbetaald – omdat leners meer problemen krijgen bij het verkrijgen of herfinancieren van leningen.

Phil Orlando, hoofdinvesteringsstrateeg bij Federated Hermes, zei in een interview dat strengere kredietnormen het kredietvolume zouden kunnen beperken. Hij zei ook dat banken waarschijnlijk meer geld opzij zullen zetten om slechte leningen af ​​te dekken, aangezien managers conservatiever worden en proberen in te schatten welke blootstelling ze hebben aan verschillende soorten leners.

“In belangrijke mate moeten ze zeggen: welk percentage van onze bedrijven zijn technologiebedrijven? Welk percentage zijn financiële bedrijven? Denken we dat dit de auto-industrie binnen begint te druppelen?” hij zei. “Elke bank zal anders zijn in termen van hoe hun zakelijke portefeuille eruit ziet.”

Hij zei ook dat de bankfaillissementen van vorige maand meer klanten zouden kunnen aansporen om meerdere rekeningen bij verschillende banken te openen, na grotere zorgen over wat er zou gebeuren met het geld op een bankrekening die de limiet van $ 250.000 overschreed die door de FDIC wordt gedekt. Maar aangezien de recente bankverstoringen Lehman-flashbacks veroorzaken, zei hij dat de recente bankfaillissementen het resultaat waren van slecht management en onvoldoende risicocontroles die specifiek zijn voor die financiële bedrijven.

“COVID was iets dat iedereen trof, universeel, niet alleen de bankbedrijven maar de hele economie, de hele aandelenmarkt”, zei hij. “Je gaat terug naar de wereldwijde financiële crisis in de periode ’07-’09, dat is iets dat echt alle financiële dienstverleners heeft geraakt. Daar hebben we hier niet mee te maken, denk ik.”

Lees ook: De groeiende politieke macht van de banksector kan hervormingen afremmen na het faillissement van de SVB, waarschuwen experts

JPMorgan JPM,
-0,11%
Chief Executive Jamie Dimon heeft gezegd dat de bankderegulering in het Trump-tijdperk niet de oorzaak was van die bankfaillissementen. Maar in zijn jaarlijkse aandeelhoudersbrief vorige week zei hij ook dat de huidige onrust in het bankensysteem nog niet voorbij is. Hij zei echter ook dat de ineenstorting of bijna-instorting van Silicon Valley Bank en haar collega’s “niets lijkt op wat er gebeurde tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008”.

“Wat betreft de huidige ontwrichting van het Amerikaanse banksysteem, waren de meeste risico’s verborgen in het volle zicht”, zei Dimon. “Blootstelling aan rentetarieven, de reële waarde van tot einde looptijd aangehouden (HTM) portefeuilles en het bedrag van de onverzekerde deposito’s van SVB waren altijd bekend – zowel bij toezichthouders als op de markt.”

“Het onbekende risico was dat de meer dan 35.000 zakelijke klanten van de SVB – en de activiteiten daarbinnen – werden gecontroleerd door een klein aantal risicokapitaalmaatschappijen en hun deposito’s in lockstep verplaatsten”, vervolgde Dimon. “Het is onwaarschijnlijk dat een recente wijziging in de wettelijke vereisten een verschil zou hebben gemaakt in wat volgde.”

Het besluit van de Federal Reserve om de rentetarieven te verhogen, samen met een bredere afname van de digitale vraag na de eerste twee jaar van de pandemie, stopte de stroom van technologie-industriefinanciering naar de Silicon Valley-bank en zorgde ervoor dat de waarde van haar obligatie-investeringen daalde.

Mis het niet: een winstrecessie lijkt onvermijdelijk, maar duurt misschien niet lang

Maar de impact van die hogere rentetarieven – een poging om de economie af te remmen en, bij uitbreiding, de inflatie omlaag te brengen – zal elders voelbaar zijn. Volgens FactSet zullen de winsten in het eerste kwartaal naar verwachting met 6,8% dalen voor S&P 500-indexcomponenten in het algemeen. Dat zou de eerste daling zijn sinds het tweede kwartaal van 2020, toen de pandemie net was begonnen om de economie in een neerwaartse spiraal te brengen.

“Kortom, de inkomsten voor het eerste kwartaal zullen slecht zijn”, zei Orlando.

Deze week in de winst

Voor de komende week, 11 S&P 500 SPX,
+0,36%
componenten, en twee van de Dow Jones Industrial Average DJIA,
+0,01%,
zal de resultaten van het eerste kwartaal rapporteren. Buiten de banken om, is de zorgverzekeraar UnitedHealth Group UNH,
+0,70%
verslagen tijdens de week. Online modemarktplaats Rent the Runway Inc. RENT,
+3,75%
zal ook melden.

De oproep om in je agenda te zetten

Delta Air Lines Inc.: Delta-DAL,
+0,69%
rapporteert donderdag resultaten over het eerste kwartaal, te midden van grotere vragen over wanneer, of ooit, hogere prijzen – ook voor vliegtickets – reizigers zouden kunnen afschrikken. De koerier bleef vorige maand bij zijn vooruitzichten voor grote verkoopwinsten in het eerste kwartaal in vergelijking met prepandemische niveaus. “Als iemand op zoek is naar zwakte, kijk dan niet naar Delta”, zei Chief Executive Ed Bastian vorige maand op een conferentie.

Maar rivaal United Airlines Holdings Inc. UAL,
+1,50%
heeft investeerders verteld zich voor te bereiden op een verrassend verlies, hoewel het in maart ook een stijging van 15% in internationale boekingen meldde. En na de LUV van Southwest Airlines Co.
+0,03%
De chaos van het annuleren van vluchten vorig jaar zorgde voor meer aandacht voor technologische problemen en onderbezetting van luchtvaartmaatschappijen.

Voor meer: ​​een tekort aan luchtverkeersleiders kan deze zomer tot minder vluchten leiden

Maar beperkingen binnen de vluchtnetwerken van die luchtvaartmaatschappijen om aan de vraag van de consument te voldoen, kunnen de tarieven opdrijven. En Morgan Stanley zei dat sterke balansen, de bereidheid van passagiers om nog steeds te betalen – zij het in een geconcentreerde industrie met een handvol opties – en een ‘spiergeheugen’ dat door de pandemie is aangetast, luchtvaartmaatschappijen tot ‘defensieve veilige havens’ zouden kunnen maken. tot op zekere hoogte voor investeerders.

“Het is moeilijk te argumenteren tegen de luchtvaartmaatschappijen die boven de macrostorm onder hen uitstijgen (althans op korte termijn)”, schreven de analisten vorige week in een onderzoeksnota.

De cijfers om naar te kijken

Marges supermarkt: Albertson Cos. ICA,
+0,53%.
— de supermarktketen wiens fusieovereenkomst met Kroger Inc. KR,
+0,96%
heeft bezorgdheid geuit over voedselprijzen en toegankelijkheid – rapporteert dinsdag de resultaten. Hogere voedselprijzen hebben geholpen om de winsten van supermarkten te vergroten, ook al hebben consumenten moeite om bij te blijven. Maar Costco Wholesale Corp. COST,
-2,24%,
merkte bij het rapporteren van de verkoopresultaten in dezelfde winkel in maart op dat “de inflatie op jaarbasis voor voedsel en diversen en vers voedsel beide lager was dan in februari.” De resultaten van Albertsons zouden aanwijzingen kunnen geven over de vraag of het winkelend publiek een pauze krijgt van steile prijsstijgingen.

Plaats een reactie