Ingestorte FTX getroffen door malafide transacties, analisten zagen een uitstroom van meer dan $ 600 mln

laatste update: 12-2022© Reuters. BESTANDSFOTO: FTX-logo is te zien in deze illustratie, genomen op 8 november 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration//File Photo

Door Summer Zhen, Vidya Ranganathan en Elizabeth Howcroft

HONG KONG/SINGAPORE/LONDEN (Reuters) – FTX werd zaterdag overspoeld door meer chaos toen de crypto-uitwisseling zei dat het ongeoorloofde toegang had gedetecteerd en analisten zeiden dat honderden miljoenen dollars aan activa onder “verdachte omstandigheden” van het platform waren verplaatst.

FTX heeft vrijdag faillissement aangevraagd, een van de meest opvallende crypto-explosies, nadat handelaren zich haastten om in slechts 72 uur $ 6 miljard van het platform op te nemen en rivaliserende beurs Binance een voorgestelde reddingsdeal verliet.

John J. Ray III, Chief Executive van FTX, zei zaterdag dat het bedrijf samenwerkt met wetshandhavers en regelgevers om het probleem te verminderen, en dat het “alles in het werk stelt om alle activa te beveiligen, waar deze zich ook bevinden”.

“We zijn onder andere bezig met het verwijderen van de handels- en opnamefunctionaliteit”, zei hij.

Door de dramatische val van de beurs is de 30-jarige oprichter Sam Bankman-Fried, bekend om zijn shorts en T-shirtkleding, veranderd van het uithangbord van crypto-successen tot de protagonist van de grootste crash in de industrie.

Bankman-Fried, die op de Bahama’s woont, is ook het onderwerp geweest van speculatie over zijn verblijfplaats en hij ontkende op Twitter geruchten dat hij naar Zuid-Amerika was gevlogen. Op de vraag van Reuters of hij naar Argentinië was gevlogen, antwoordde hij in een sms: “Nee”. Hij vertelde Reuters dat hij op de Bahama’s was.

Door de onrust bij FTX is ten minste $ 1 miljard aan klantenfondsen van het platform verdwenen, vertelden bronnen vrijdag aan Reuters. Bankman-Fried had $ 10 miljard aan klantengeld overgemaakt naar zijn handelsmaatschappij, Alameda Research, aldus de bronnen.

Nieuwe problemen kwamen zaterdag aan het licht toen Ryne Miller, de Amerikaanse algemeen adviseur van FTX, in een Twitter-bericht zei dat de digitale activa van het bedrijf werden verplaatst naar zogenaamde koude opslag “om de schade te beperken bij het waarnemen van ongeautoriseerde transacties”.

Koude opslag verwijst naar crypto-wallets die niet zijn verbonden met internet om te beschermen tegen hackers.

Blockchain-analysebedrijf Nansen zei dat het de afgelopen 24 uur $ 659 miljoen aan uitstroom zag van FTX International en FTX US.

Een afzonderlijk blockchain-analysebedrijf Elliptic zei dat er voor ongeveer $ 515 miljoen aan cryptoassets “vermoedelijk was gestolen”, terwijl $ 186 miljoen waarschijnlijk door FTX naar beveiligde opslag werd verplaatst.

Crypto-uitwisseling Kraken zei: “We kunnen bevestigen dat ons team op de hoogte is van de identiteit van het account dat is gekoppeld aan de lopende FTX-hack, en we zijn vastbesloten om samen te werken met wetshandhavers om ervoor te zorgen dat ze alles hebben wat ze nodig hebben om deze kwestie voldoende te onderzoeken.”

FTX was niet direct bereikbaar voor commentaar over de uitstroom of de verklaring van Kraken.

In zijn faillissementsaanvraag zei FTX Trading dat het $ 10 miljard tot $ 50 miljard aan activa, $ 10 miljard tot $ 50 miljard aan verplichtingen en meer dan 100.000 schuldeisers heeft. Ray, een herstructureringsdeskundige, werd aangesteld om de functie van CEO over te nemen.

Een document dat Bankman-Fried donderdag met investeerders deelde en door Reuters werd beoordeeld, toonde aan dat FTX $ 13,86 miljard aan verplichtingen en $ 14,6 miljard aan activa had. Slechts $ 900 miljoen van die activa waren echter liquide, wat leidde tot de geldcrisis die eindigde met het faillissement van het bedrijf.

De ineenstorting schokte investeerders en leidde tot nieuwe oproepen om de cryptoasset-sector te reguleren, die dit jaar verliezen heeft zien oplopen toen de prijzen van cryptocurrency instortten.

“Dingen zullen blijven sudderen na de FTX-crash”, zegt Alan Wong, operations manager van Hong Kong Digital Asset Exchange.

“Met een gat van 8 miljard dollar tussen verplichtingen en activa, zal wanneer FTX insolvent is, dit een domino-effect veroorzaken, wat ertoe zal leiden dat een reeks investeerders die verband houden met FTX failliet gaan of gedwongen worden activa te verkopen.”

Crypto-marktmaker Jump zei zaterdag laat op Twitter dat het een niet nader genoemde blootstelling aan FTX had, eraan toevoegend dat het bedrijf goed gekapitaliseerd blijft.

MARKT FALLOUT

Sinds de oprichting in 2019 heeft FTX meer dan $ 2 miljard opgehaald bij topinvesteerders, waaronder Sequoia, SoftBank, BlackRock (NYSE:) en Temasek. In januari had FTX 400 miljoen dollar opgehaald bij investeerders tegen een waardering van 32 miljard dollar.

SoftBank en Sequoia Capital zeiden dat ze hun investeringen in FTX tot nul terugbrachten.

Cryptocurrency exchange Coinbase (NASDAQ:) Global Inc zal ook de investering afschrijven die zijn ventures-tak in FTX in 2021 heeft gedaan, volgens een persoon die bekend is met de zaak.

zakte voor het eerst sinds 2020 onder de $ 16.000 nadat Binance woensdag zijn reddingsdeal voor FTX had verlaten.

Op zaterdag handelde het rond $ 16.800, meer dan 75% lager dan het hoogste punt ooit van $ 69.000 dat het in november vorig jaar bereikte.

De token FTT van FTX daalde deze week met ongeveer 91%. Aandelen van cryptocurrency en blockchain-gerelateerde bedrijven zijn ook gedaald.

“Wij zijn van mening dat de markten voor cryptocurrency te klein en te geïsoleerd blijven om besmetting op de financiële markten te veroorzaken, met een marktkapitalisatie van $ 890 miljard in vergelijking met $ 41 biljoen aan Amerikaanse aandelen”, schreven Citi-analisten.

“In vier jaar tijd heeft FTX 1,8 miljard dollar opgehaald bij durfkapitaal- en pensioenfondsen. Dit is de belangrijkste manier waarop financiële markten kunnen lijden, aangezien het verdere kleine gevolgen kan hebben voor portefeuilleschokken in een volatiel macroregime.”

De Amerikaanse effectentoezichthouder onderzoekt de manier waarop FTX.com omgaat met klantenfondsen, evenals de crypto-leenactiviteiten, aldus een bron met kennis van het onderzoek.

Hedgefonds Galois Capital had de helft van zijn vermogen vastzitten op FTX, meldde de Financial Times zaterdag, daarbij verwijzend naar een brief van mede-oprichter Kevin Zhou aan investeerders en schatte het bedrag op ongeveer $ 100 miljoen. Pijn in cryptoland https://graphics.reuters.com/GLOBAL-MARKETS/THEMES/lbvggrkadvq/chart.png

Plaats een reactie