Index People Vermogensbeheer: over actief en passief beleggen met Marc Vijver (deel 2)

laatste update: 08-2022


http://www.vuvb.nl/index-people-vermo…

Index People Vermogensbeheer vertelt hun verhaal over passief versus actief beleggen. Volgens Marc Vijver van Index People is het bizar om te zien dat er zo’n 122.000 beleggingsfondsen zijn en maar 65.000 aandelen waarin je kunt beleggen.

Beleggers willen het altijd beter doen dan gemiddeld alleen kan helaas niet iedereen het beter doen dat het gemiddelde. Als je kijkt naar de cijfers wijzen volgens Marc Vijver van Index People alle cijfers dezelfde kant uit dat het lastig is om bovengemiddeld te scoren. Bekijk de video en ontdek welke belegging en/of vermogensbeheerder goed bij jou past.

Index People transcript (over passief en actief beleggen)

Je gaf net al aan, we hebben een passief beleggingsbeleid bij Index people. Kan je daar iets meer over vertellen?

Ja. Als je kijkt naar beleggingen en beleggingsfondsen is het alleen al heel bizar om te zien dat er ongeveer 122.000 beleggingsfondsen zijn, maar er zijn maar 65.000 aandelen waarin je kunt beleggen. Dus dan zie je al dat er heel veel oplossingen zijn voor eigenlijk heel weinig onderliggende beleggingen. Wat mensen altijd willen met beleggingsfondsen is dat ze het beter doen dan gemiddeld, maar dat is niet mogelijk om het met zijn allen beter dan gemiddeld te doen. Want, dat is een gemiddelde. Als je dan kijkt naar de cijfers dan zijn, alle databases en cijfers wijzen eigenlijk dezelfde richting uit. Het is eigenlijk, sowieso als groep niet mogelijk om bovengemiddeld te zijn, maar ook individueel te zoeken naar iemand die gaat scoren over de komende jaren, dat is eigenlijk onbegonnen werk. Dus wij zeggen van, nou pak gewoon de benchmark belegging, dan weet je waar je aan toe bent. Dan heb je benchmark minus kosten, dat is wat je aan rendement hebt en dan kun je veel beter op je beleid focussen dan op welke manager nou precies een half procentje meer of minder zal gaan scoren met mee en tegenvallers daarbij.

Juist en kan ik dan niet net zo goed zelf gaan beleggen?

Kan. Maar dan moet je ontzettend gedisciplineerd zijn en veel steken in research. En die discipline is meestal wat je gaat opbreken als particuliere belegger. Het maken van een goede asset allocatie is echt een vak, daar moet je echt wel expertise voor hebben.

En wat is een asset allocatie?

Ja dat is inderdaad van, stel je hebt 100 euro, hoe veel euro steek je nou in opkomende landen, hoeveel euro steek je nou in staatsobligaties. Dus dat, die verdeling over die categorieën, dat is een asset allocatie. En al die dingen hangen ook samen met elkaar, dat heet een correlatie. Dus ze gaan allemaal tegelijk weer omhoog of omlaag of juist omgekeerd. Nou die processen dat is vrij technisch. Maar dan, daar moet je een asset allocatie voor maken en die ook in stand houden. En dat in stand houden is voor een particulier belegger kostbaar. Allereerst omdat het kleine transactietjes betreft die relatief kostbaar zijn en ten tweede het is vaak heel tegennatuurlijk wat je moet doen. Dus het is niet heel veel particulieren gegeven omdat heel gestructureerd te doen en te blijven doen.

Wat doet Index people wezenlijk anders dan andere vermogensbeheerders of banken?

We hebben geen glazen bol, dat is eigenlijk het enig verschil. Je hebt heel veel partijen die zeggen dat ze index beleggen doen maar vervolgens actief gaan, ja ik noem het gokken op landen en op sectoren en op wat dan ook. Met in het achterhoofd dat zij een soort van glazen bol hebben waarbij zij weten dat een bepaalde sector of land het beter gaat doen dan verwacht. En wij denken dat dat geen zin heeft, de data wijzen onverbiddelijk die kant uit. Dat het geen zin heeft om te proberen continu slimmer te zijn dan de rest. Je moet gewoon, het is heel erg simpel, de markt beloont je voor risicodragend vermogen. Zorg dat je in de markt bent op een verantwoorde manier en zorg dat je dat handhaaft en onderhoudt.

Naar aanleiding van alle krantenberichten zo voor de zomer, ja ik wil absoluut niet in China beleggen. Hebben ze dan gelijk?

Nee.

Niet?

Nee.

Het ging toch heel slecht daar?

Ja en nee. Kijk als de beursindex 160 procent stijgt en dan weer, dat helemaal, in een jaar, en dan vervolgens die hele winst weer weggeeft. Ja, wat is slecht? Ik bedoel, als je op de top bent ingestapt, dan ben je heel veel geld kwijt. Maar als je een jaar geleden begonnen bent, sta je eigenlijk op hetzelfde, het is een enorme achtbaan geweest. Het is ook niet verstandig om daar heel veel in te beleggen, maar het is ook onverstandig om er niet in te beleggen want het is een hele serieuze factor in de economie.

Dus jullie beleggen ook wel in China?

Absoluut, maar dan volgens benchmark gewichten.

Klopt. Ja. En sterker nog, wat je ziet is door een proces van herbalancering is dat die hele grote piek, die 160 procent stijging, die wordt

De transcript is verder te lezen op onze website:
r