In het loonproces van Musk wordt gevraagd of de groei van Tesla een compensatie van $ 56 miljard rechtvaardigt. Door Reuters

laatste update: 12-2022


2/2

©Reuters. FILE FOTO: Elon Musk, Chief Executive Officer (CEO) van SpaceX, Tesla en Twitter, arriveert voor een rechtszaak over zijn Tesla-loonpakket bij de Delaware Court of Chancery in Wilmington, Delaware, VS, 16 november 2022. REUTERS/Evelyn Hockstein /Bestandsfoto

2/2

Door Tom Hals

WILMINGTON, Del. (Reuters) – Na vijf dagen getuigenis, waaronder drie uur van Elon Musk, zal een rechter uit Delaware nu beslissen of Musks beloningspakket van $ 56 miljard van Tesla (NASDAQ:) Inc gerechtvaardigd was door de explosieve groei van het bedrijf of ondermijnd werd door een gebrekkig proces.

Musk en de Tesla-directeuren die als beklaagden werden genoemd, hebben herhaaldelijk verklaard dat het pakket heeft bereikt wat het beoogde te doen: een 10-voudige groei van de aandelenkoers van het bedrijf opleveren, waardoor investeerders en Musk werden verrijkt.

“We dachten dat als we dit voor elkaar zouden krijgen, als dit plan zou worden uitgevoerd, Tesla een van de meest waardevolle technologiebedrijven zou zijn”, vertelde Antonio Gracias, een bestuurslid van Tesla van 2007 tot 2021, woensdag aan de Delaware Court of Chancery. “Het was een geweldige deal voor de aandeelhouders.”

Het proces probeert claims van aandeelhouder Richard Tornetta op te lossen dat het beloningspakket voor 2018 door Musk, de rijkste persoon ter wereld, is gedicteerd aan ondergeschikte bestuurders en is goedgekeurd door een stemming van aandeelhouders die door Tesla zijn misleid.

Het proces werd vrijdag afgerond, terwijl Musk worstelt om toezicht te houden op een chaotische revisie van Twitter Inc (NYSE:), die hij voor 44 miljard dollar moest kopen in een afzonderlijke juridische strijd voor dezelfde rechter, kanselier Kathaleen McCormick (NYSE:).

“Ik heb het gevoel dat, hoewel het helemaal tot aan de rechtszaak is gekomen, een uitspraak in het voordeel van meneer Musk zal zijn”, zegt Eric Talley, een professor aan de Columbia Law School die de zaak heeft gevolgd.

Het zal maanden duren voordat McCormick regeert en tegen haar beslissing beroep kan worden aangetekend bij het Hooggerechtshof van Delaware.

Tijdens de proefperiode van een week zeiden de directeuren dat het beloningspakket bedoeld was om ervoor te zorgen dat Musk de fabrikant van elektrische voertuigen door een kritieke fase zou leiden waarin hij zich had kunnen concentreren op zijn raketbedrijf SpaceX of tunnelonderneming The Boring Co.

Musk vertelde het bestuur dat hij een enorm pakket wilde om zijn droom van reizen naar Mars te financieren, of, zoals hij getuigde, om “het leven multi-planetair te maken om het voortbestaan ​​van het bewustzijn op de lange termijn te verzekeren”.

Musk beschreef zijn inspanningen om het bedrijf van de rand van de afgrond in 2017 naar exponentiële groei te duwen. “De hoeveelheid pijn kan met geen woorden worden uitgedrukt”, getuigde Musk woensdag.

Gracias herinnerde zich dat Musk zijn verjaardag vierde in een vergaderruimte van een fabriek met een taart uit de kruidenierswinkel. “Dit was alle hens aan dek, 24/7, wreed”, zei hij tegen de rechtbank.

Met het pakket kan Musk 1% van de aandelen van Tesla kopen met een grote korting telkens wanneer escalerende prestatie- en financiële doelstellingen worden gehaald. Anders krijgt Musk niets.

Tesla heeft 11 van de 12 doelen gehaald, aangezien de waarde kortstondig steeg tot meer dan $ 1 biljoen van $ 50 miljard.

Tornetta wil dat het plan wordt ingetrokken en dat de onder het plan toegekende aandelen worden teruggegeven aan Tesla.

Een groot deel van het proces was gericht op de informatie die aan aandeelhouders werd verstrekt voordat zij het plan goedkeurden. Tornetta’s advocaten probeerden Tesla te laten zien dat drie doelen van het pakket waarschijnlijk snel zouden worden gehaald.

De aanklager schilderde de bestuurders af als persoonlijke vrienden of zakenpartners van Musk, die de schakel was met hun rijkdom.

De regisseurs probeerden te laten zien dat ze stand konden houden tegen de eisen van Musk. Maar het bewijs van het verkrijgen van concessies was beperkt tot de beste methode voor het verantwoorden van de aandelensubsidies en een vereiste dat Musk zijn aandelen vijf jaar moest vasthouden.

“Het was geen knock-down, sleep-out-affaire”, getuigde Todd Maron over de loongesprekken in 2017 toen hij algemeen adviseur was.

Talley zei dat Musk een unieke CEO is en zijn salaris weerspiegelt dat.

“Hij is net een labrador retriever. Hij ziet een bal en hij rent er achteraan. Je zou bijna kunnen zeggen dat ze hem niet genoeg betaalden omdat hij achter Twitter aan ging.”

Plaats een reactie