In december is de inflatie naar verwachting gedaald

laatste update: 02-2023


Een vrouw winkelt in een supermarkt terwijl stijgende inflatie de consumentenprijzen beïnvloedt in Los Angeles, Californië, 13 juni 2022.

Lucy Nicholson | Reuters

Het tempo van de consumenteninflatie zal in december naar verwachting iets zijn gedaald ten opzichte van de voorgaande maand als gevolg van een scherpe daling van de benzine- en energieprijzen, maar het jaarcijfer blijft waarschijnlijk onaangenaam hoog.

Volgens Dow Jones verwachten economen nu een daling van 0,1% in de consumentenprijsindex op maandbasis, maar wordt nog steeds verwacht dat de inflatie met 6,5% zal stijgen ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat is vergelijkbaar met een winst van 0,1% in november en een tempo van 7,1% jaar op jaar. De CPI ligt echter ver onder het piekpercentage van 9,1% in juni.

De kern-CPI, exclusief energie en voedsel, zal naar verwachting in december met 0,3% stijgen, een stijging van 5,7% op jaarbasis. De kern-CPI steeg met 0,2% in november en met 6% op jaarbasis.

“We verwelkomen het met open armen. Het is goed nieuws”, zegt KPMG-hoofdeconoom Diane Swonk over de verwachte daling. “Het is geweldig en het hielp de consumentenbestedingen in het vierde kwartaal aan te wakkeren. … Maar het is nog steeds niet genoeg.”

De consumentenprijsindex wordt donderdag om 8.30 uur ET verwacht. Het is het laatste CPI-rapport vóór het rentebesluit van de Federal Reserve op 1 februari. Om die reden is het inflatiecijfer een belangrijke gebeurtenis geworden voor de financiële markten, en nu wedden sommige handelaren dat de inflatie nog meer zal vertragen dan economen hadden voorspeld. Ze wijzen ook op een zwakker dan verwachte loongroei in het banenrapport van december, evenals op andere gegevens die lagere inflatieverwachtingen weerspiegelen.

Aandelen stegen woensdag voorafgaand aan het rapport. “De markt ziet het als een halfvol glas. De inflatie rolt door en de Fed is bijna klaar met het verhogen van de rentetarieven”, zegt Peter Boockvar, chief investment officer bij Bleakley Financial Group. “Ik denk dat ze zich de afgelopen twee maanden herinneren toen je cijfers had die ver onder de verwachtingen lagen. Ze gaan er gewoon van uit dat dat weer het geval zal zijn.”

Verwachte impact op de Fed

Op de termijnmarkt bleven traders wedden dat de centrale bank de rente tijdens haar volgende vergadering met slechts een kwartpunt zal verhogen. Ondertussen blijven sommige economen verwachten dat beleidsmakers de Fed Funds-streefrente met een half procentpunt zullen verhogen. Marktverwachtingen zijn slechts 20% voor een stijging van 50 basispunten. Een basispunt is gelijk aan 0,01 procentpunt.

“Het is verbazingwekkend hoeveel reactie en overreactie er is voor één enkel datapunt”, zegt Simona Mocuta, hoofdeconoom bij State Street Global Advisors. “Het is duidelijk dat de CPI erg belangrijk is. In dit specifieke geval heeft het vrij directe beleidsimplicaties, die ongeveer zo groot zijn als de volgende renteverhoging door de Fed.”

Mocuta zei dat een koelere CPI de Fed zou moeten beïnvloeden. “De markt heeft niet de volledige 50 geprijsd. Ik denk dat de markt in dit geval gelijk heeft”, zei ze. “De Fed kan de markt nog steeds tegenspreken, maar wat de markt prijst, is de juiste beslissing.”

Aandelenselectie en investeringstrends van CNBC Pro:

De hoofdeconoom van Wilmington Trust, Luke Tilley, zei dat een daling van de benzineprijzen met 12% in december en andere verlagingen van de energieprijzen – voor uitgaven zoals huisverwarming – de inflatie hebben helpen verlagen.

“Onderdak is de belangrijkste focus vanwege de vertraging,” zei hij. Verhuurmarktgegevens laten een vertraging van de tarieven zien, maar de CPI heeft dit nog niet weerspiegeld. “Iedereen kent de vertraging die nodig is voordat de gegevens in de CPI verschijnen”, voegde Tilley eraan toe. “We denken dat er een scherpere vertraging kan zijn.” De kosten van onderdak bedragen 40% van de kern-CPI.

Shelter zal naar verwachting maandelijks met 0,6% stijgen. Tilley zei met de terugval op de onroerendgoedmarkt dat hij van verhuurders hoort dat ze het moeilijker hebben om de huren te verhogen. “We tekenen langzamere stijgingen in januari, februari en maart met die kortere vertraging”, zei hij.

Een focus op inflatie in diensten

Economen houden nauwlettend in de gaten hoeveel inflatie gerelateerd aan diensten stijgt in CPI, aangezien de goedereninflatie naar verwachting zal blijven dalen nu toeleveringsketens normaler werken.

“De maandelijkse veranderingen in de krantenkoppen over de afgelopen twee, drie maanden overdrijven de verbetering. We zullen in het volgende rapport niet dezelfde hulp van benzine krijgen. Ik wil geen versnelling zien in beschutting. Ik wil wat zien van de discretionaire gebieden vertonen vertraging’, zei Mocuta van State Street. “Ik denk dat de focus op dit moment erg op de dienstenkant ligt.”

De markt is gefocust op inflatie, aangezien de voortgang van de Fed in haar strijd tegen inflatie zou kunnen bepalen hoe ver de centrale bank zal gaan op haar renteverhogingspad. De tariefverhogingen vertragen de economie, en hoeveel meer de economie daarvoor kiest, kan het verschil zijn tussen een zachte landing of een recessie.

“De hoop is dat we ons nu in feite in een positie bevinden waarin je je een zachte landing zou kunnen voorstellen. Dat vereist dat de Fed niet alleen stopt met het verhogen van de rente, maar eerder versoepelt en dat lijkt niet te zijn waar ze zijn”, zei hij. Zwaan. “De Fed dekt een andere weddenschap af dan de markten. … Dit is waar nuance echt moeilijk is. Je bevindt je in deze positie waar je aan het verbeteren bent. Het is alsof een patiënt beter wordt, maar ze zijn niet uit van het ziekenhuis nog niet.”

Het Fed Funds-tariefbereik ligt momenteel op 4,25% tot 4,5% en de centrale bank heeft voor dit jaar een uiteindelijk hoog tarief van 5,1% voorspeld.

“De Fed maakt zich ook zorgen over een tweede ronde van aanbodschokken, of het nu gaat om het abrupt opgeven van China van zijn nul-Covid-beleid of iets anders van Rusland. Ze willen niet te vroeg de overwinning uitroepen”, aldus Swonk. “Ze maken dat heel duidelijk. Ze hebben het keer op keer gezegd en niemand luistert.”

Economen verwachten dat een andere belangrijke maatstaf – de deflator van de persoonlijke consumptie-uitgaven – zou kunnen aantonen dat de kerninflatie vertraagt, zelfs onder de prognose van de Fed van 3,5% op 31 december. Sommige economen die een recessie verwachten, voorspellen renteverlagingen voor het einde van het jaar, zoals de markten verwachten. Maar de Fed verwacht geen renteverlagingen tot 2024.

Sommige strategen verwachten dat Fed-functionarissen milder gaan klinken en minder in strijd zijn met de marktvisie. Susan Collins, president van de Boston Fed, zei woensdag in een interview met The New York Times dat ze neigde naar een kwartpuntsverhoging bij de volgende vergadering.

“We denken dat een van de veranderingen in de komende maanden is dat de Fed snel zal beseffen dat het goedkoper is om het inflatieverhaal te veranderen dan een recessie om te keren die leidt tot miljoenen verloren banen”, schrijft Fundstrat-oprichter Tom Lee woensdag in een notitie.

Plaats een reactie