Impasse van het schuldenplafond: wat is de ‘kwijtingsverzoek’-optie van de Democraten?

laatste update: 06-2023


Huisdemocraten drongen vorige week door met een parlementaire procedure om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen, zelfs toen president Joe Biden en huisvoorzitter Kevin McCarthy destijds optimistisch klonken over het bereiken van een deal.

Terwijl de Democraten een zogenaamde kwijtingspetitie lanceren, zei Hakeem Jeffries, leider van de House Minority uit New York, dat zijn partij “alle wetgevende opties” moet proberen vanwege de urgentie om wanbetaling te voorkomen. Minister van Financiën Janet Yellen heeft gezegd dat de VS hun rekeningen op 1 juni niet op tijd kunnen betalen als het Congres het schuldenplafond niet verhoogt.

Biden was zondag op weg naar huis van een G-7-bijeenkomst in Japan na een persconferentie te hebben gehouden in Hiroshima, waar hij toegaf dat hij ook bezig was met het verkennen van het 14e amendement op de Amerikaanse grondwet, waarin staat dat de geldigheid van de staatsschuld onschendbaar is, aangezien een manier om federaal wanbetaling op afstand te houden.

Hieronder volgen enkele dingen die u moet weten over de procedure voor kwijtingverzoeken.

Wat is een ontslagverzoek?

Het is een middel om een ​​wetsvoorstel ter stemming naar de Tweede Kamer te krijgen. Hoewel dat routine klinkt, is het eigenlijk best ingewikkeld. Een kwijtingsverzoek laat wetgevers het leiderschap omzeilen, wat in dit geval van cruciaal belang is, aangezien het Huis wordt geleid door Republikeinen onder McCarthy. Zie het als een eindronde.

Er zijn handtekeningen voor nodig en er wordt een eis gesteld – in dit geval een verhoging van het schuldplafond.

Een succesvol gebruik van de kwijtingsverzoekoptie zou vereisen dat een wetsvoorstel 30 of meer wetgevende dagen eerder is ingediend en in de commissie is weggekwijnd. De democraten vreesden in januari dat McCarthy’s rechterflank zou proberen om tegen de lente een schuldencrisis te veroorzaken, en handelden profylactisch om aan deze eis te voldoen toen afgevaardigde Mark DeSaulnier uit de East Bay-regio in Noord-Californië stilletjes wetgeving voorstelde met de naam Breaking the Gridlock Act.

Hoeveel handtekeningen heeft het nodig?

Het heeft 218 nodig. Dit is een van de moeilijkste onderdelen – zo niet het moeilijkste – voor Democraten, aangezien Republikeinen het Huis 222-213 controleren. Dat betekent dat ten minste vijf Republikeinen zich bij de Democraten moeten aansluiten om de kwijtingsaanvraag succesvol te laten zijn. Dat is een grote opdracht, vooral omdat McCarthy de verhuizing heeft afgewezen en Fox Business heeft verteld dat het “nergens toe leidt”.

Zijn kwijtingsverzoeken in het verleden met succes gebruikt?

Ja, maar zelden. Enkele voorbeelden zijn de vernieuwing van de Export-Import Bank in 2015, de hervorming van de campagnefinanciering in 2002 en de eerste Amerikaanse minimumloonwet in 1938.

Wat gebeurt er nu?

Zelfs als het Huis een wetsvoorstel zou goedkeuren om het schuldplafond te verhogen, zou de Senaat ook moeten handelen. En dat is ervan uitgaande dat de zogenaamde X-date niet op de eerste plaats komt. Dat is de dag waarop de overheid niet aan al haar verplichtingen kan voldoen. Een voormalig parlementariër van het Huis vertelde de Wall Street Journal dat de definitieve passage van een verhoging zou kunnen komen na de vroegst geplande X-date.

Wat gebeurt er nog meer aan het schuldenplafond?

Tijdens de afwezigheid van Biden – hij vertrok woensdag naar de G-7-top, maar rondde de reis op zondag af, in plaats van, zoals gepland, door te gaan naar Papoea-Nieuw-Guinea en een Quad-top in Australië – vertegenwoordigers, waaronder budgetdirecteur van het Witte Huis, Shalanda Young, zijn doorgegaan gesprekken met Rep. Garret Graves, de Louisiana Republikein afgevaardigd door McCarthy, met Graves en McCarthy klinken grotendeels pessimistische tonen sinds begin vrijdag.

Voordat Biden vertrok, zei hij dat hij er vertrouwen in had dat de VS niet in gebreke zouden blijven. En McCarthy zei tegen CNBC: “Ik denk dat we uiteindelijk geen schulden hebben.”

Amerikaanse aandelenmarkten DJIA,
-0,33%

SPX,
-0,14%
werden gesteund door optimisme over dealvooruitzichten die halverwege de week begonnen, hoewel er bezorgdheid bestond dat de markttoon, zoals weerspiegeld door aandelenindexfutures, tegen het einde van de zondag aanzienlijk zou kunnen veranderen.

Plaats een reactie