Ik ontmoette mijn vrouw in 2019 en we trouwden in 2020. Ik zette haar naam op de akte van mijn $ 998.000 huis in Californië. Nu wil ik scheiden. Wat kan ik doen?

laatste update: 02-2023


Beste Quentin,

Ik kocht mijn huis in Californië voor $ 520.000 in 2017. Het is nu $ 980.000 waard. In 2019 ontmoette ik mijn huidige vrouw die begin 2020 introk. Zes maanden later, in juli 2020, trouwden we. Het ging goed en we besloten om één bankrekening te hebben. Ik heb ook mijn vrouw aan mijn huis toegevoegd op de akte als 50/50 in januari 2021.

Ik verdien bijna $ 200.000 per jaar en mijn vrouw verdient $ 78.000. Nadat ik de naam van mijn vrouw op de akte had gezet, deed onze relatie een ‘180’. Ik heb gezegd hoe de dingen zijn veranderd in de hoop dat ze rekening zou houden met mijn gevoelens. Ik heb ook counseling genoemd, die ik heb bijgewoond, maar ze heeft geen interesse.

Ik wil nu scheiden omdat ik niet langer kan leven zoals ik leef. Mijn vraag aan u is deze: heeft mijn vrouw recht op de helft van mijn huis aangezien zij op de akte staat en niet op de lening? Houd er rekening mee dat ze pas in 2021 in de akte is komen te staan. Of heeft ze pas recht op de overwaarde vanaf het moment dat haar naam in de akte is gezet?

Bedankt voor alle informatie die u kunt verstrekken,

Benieuwd in Californië

Beste vraag,

Dit is een van die brieven waarvan ik wou dat je ze had geschreven voordat u zet de naam van uw vrouw op de akte van uw huis, en voordat je had je bankrekeningen vermengd. Voor alle anderen dient het als een waarschuwend verhaal. Uw vrouw heeft recht op de helft van uw huis en de helft van uw vermengde vermogen, in het geval u gaat scheiden. Praat met een familieadvocaat en geef ze de lay-out van het land.

Uw vrouw staat op de akte, waardoor zij mede-eigenaar is. Het is niet iets dat ongedaan kan worden gemaakt zonder de toestemming van je vrouw, en het lijkt onwaarschijnlijk – op basis van alles wat je hebt gezegd – dat ze dat zou doen. Als ze op de lening stond maar niet op de akte, zouden we een ander gesprek hebben. (De lening in plaats van de akte leverde verschillende complicaties op voor deze gescheiden man.)

Californië is een gemeenschapseigendomsstaat en alles wat tijdens het huwelijk wordt verworven, wordt beschouwd als gemeenschaps-/huwelijksvermogen en wordt doorgaans 50/50 verdeeld. Vermogen dat voor het huwelijk is verworven, wordt beschouwd als een eigen vermogen, maar uw vrouw zou bijvoorbeeld nog steeds recht hebben op 50% van de verworven waarde tijdens uw huwelijk.

Dat gezegd hebbende, het splitsen van activa 50/50 is niet altijd zo eenvoudig. “Het waarderen van sommige soorten activa kan tijd kosten, vermenging kan het moeilijker maken om te bepalen wie recht heeft op wat, en als een van de echtgenoten gemeenschapseigendommen probeert te verbergen om verdeeldheid te voorkomen, moeten forensische accountants misschien worden ingeschakeld”, aldus Renkin & Yip, een advocatenkantoor uit San Diego.

Gezien de ongelijkheid in jullie inkomens, is het duidelijk dat je vrouw dit huis niet alleen zou kunnen betalen. Het is moeilijk om te weten wat er in een relatie omgaat, en we kunnen nooit volledig begrijpen wat er in de geest van een ander omgaat als het gaat om romantiek en financiën. Een slimme echtscheidingsadvocaat kan u adviseren over uw eventuele onderhandelingsmacht/macht.

Ik heb wel wat vragen voor je. Hoe dramatisch en plotseling was de verandering in het gedrag van uw vrouw? Suggereerde ze dat u haar naam op de akte zou zetten en uw rekeningen zou vermengen? Alleen jij weet of de relatie te redden is, maar als je ongelukkig bent, wil je je misschien niet abonneren op de misvatting van de verzonken kosten. Een echtscheiding zou over 10 jaar duurder zijn.

Het is een moeilijke doorbraak – en een les voor mensen overal om voorzichtig te zijn met het beschermen van hun bezittingen, vooral met iemand met wie ze misschien in allerijl zijn getrouwd. Afgezien van romantiek en emoties, is zes maanden of zelfs een jaar meestal niet lang genoeg om iemand te leren kennen. Mensen kunnen zich gedragen in overeenstemming met hun wensen en behoeften. Dat heb je geleerd, en het kan een kostbare les zijn.

U kunt The Moneyist e-mailen met alle financiële en ethische vragen over het coronavirus op qfottrell@marketwatch.com, en Quentin Fottrell volgen op Twitteren.

Uitchecken de Moneyist privé Facebook groep, waar we zoeken naar antwoorden op de neteligste geldkwesties van het leven. Lezers schrijven mij met allerlei dilemma’s. Post je vragen, vertel me waar je meer over wilt weten, of denk mee over de nieuwste Moneyist-columns.

De Moneyist betreurt het dat hij niet individueel op vragen kan antwoorden.

Meer van Quentin Fottrell:

‘Ik voel me zo verraden’: wie moet de diamanten ringen van mijn moeder krijgen? Mijn overleden zus heeft ze nagelaten aan haar schoondochter. Welke opties heb ik?

Ik heb het huis van mijn overleden moeder verkocht voor $250.000. Ik verdien $ 80.000 en heb $ 220.000 aan studieschuld. Ik wil een huis kopen. Moet ik al mijn erfenis gebruiken voor een aanbetaling?

‘Deze man heeft me hard gegriefd’: mijn date koos een exclusief LA-restaurant uit. Na het eten accepteerde hij mijn creditcard – en we deelden een rekening van $ 600. Had hij niet moeten betalen?Plaats een reactie