Ik ben het beu om overal waar ik ga 20% fooi te geven. Ben ik een skinflint?

laatste update: 05-2023


Ik ben bang om dit met vrienden te bespreken voor het geval ze me een “Karen” noemen of me vertellen dat ik egoïstisch ben of een skinflint. In de afgelopen 12 maanden heb ik mijn huur met 25% zien stijgen. Ik betaal $ 3.200 voor een appartement met één slaapkamer. Ik zal nooit kunnen sparen voor mijn eigen plek. Ik heb elke maand moeite om mijn creditcards af te betalen. Ik draag jurken en in sommige gevallen schoenen die ik 10 jaar geleden heb gekocht. Ik heb het geluk dat ik in de jurken pas, en ik kan het me niet meer veroorloven om geld uit te geven aan ‘luxeartikelen’ of ‘wensen’. Mijn bedrijf bezuinigt op personeel en ik wacht tot de andere schoen valt.

‘Als je geen 20% fooi geeft, lijk je op een soort fascist. Ik heb een keer 15% fooi gegeven op een date en ik heb hem nooit meer gezien.’

Ik ga twee keer per week uit eten, meestal in het weekend, en ik ben constant verbaasd over hoeveel het kost voor een glas wijn of een cocktail bij het avondeten. Zoveel als een voorgerecht, als je vragen wilt. Ik ging afgelopen weekend naar een beroemde pizzeria in mijn buurt, en we hadden twee pizza’s, een gedeeld voorgerecht, een gin-tonic, een Negroni en een glas wijn elk, en het kostte ons $ 208. Dat is $ 104. Plus nog eens $ 20 per stuk voor een fooi. We begonnen pizza te eten. Hoe is dit mogelijk? Mijn vriendin at haar pizza niet eens op en ik zei tegen haar: “Je hebt net $ 124 uitgegeven aan een cocktail en een glas wijn.”

Gezien de stijging van de kosten van levensonderhoud, ben ik vastgebonden aan de 20%-regel. Ik woon in een grote stad. Je kunt $ 7 betalen voor een kopje koffie. Een koffie! Als u geen 20% fooi geeft, ziet u eruit als een soort fascist. Ik heb een keer 15% fooi gegeven op een date, en de man maakte een slimme opmerking: “Oh, je geeft maar 15% fooi?” en ik heb hem nooit meer gezien. Taxi’s kosten nu $ 30 voor een rit van drie mijl. Is het ooit OK om minder dan 20% fooi te geven? Binnenkort geven we 25% of 30% fooi, of meer. Het spijt me voor het tieren, maar ik ben het beu om overal waar ik ga een fooi te geven.

Heb ik gelijk? Of ben ik een goedkope schaatser? Verlicht me alstublieft.

Over fooien

Beste Overfooien,

Zelfs als je dit in woede schrijft, heb je over veel gelijk: huurprijzen stijgen, veel restaurants hebben hun prijzen verhoogd sinds de pandemie, veel bedrijven – meer dan 170.000 banen verloren in de technologiesector sinds begin 2023 – bezuinigen op personeel, en we weten niet of er een recessie op komst is. Economen raden over het algemeen aan dat u niet meer dan 30% van uw bruto-inkomen aan huur uitgeeft, en toch worden veel mensen beschouwd als “ernstig met huur belast” en geven ze veel meer uit dan die richtlijnen.

En je hebt gelijk over fooien. Mensen worden aangemoedigd om het bedienend personeel een fooi te geven. Ze zijn over het algemeen afhankelijk van fooien naast hun salaris om rond te komen. Hoeveel u fooi geeft, is helemaal aan u, tenzij u in een van die luxe restaurants zit waar ze een fooi van 20% of 25% geven voor gezelschappen van zes of meer. Dat is om ervoor te zorgen dat een tafel die ’s avonds meerdere uren in een restaurant kan zitten, het bedienend personeel niet verstijft. Uit peilingen blijkt regelmatig dat een meerderheid van de mensen 20% of zelfs 25% fooi geeft voor goede service, maar dat hangt ook af van waar je woont.

‘Als je het je kunt veroorloven om twee keer per week uit eten te gaan, en een G&T en een glas wijn betaalt, kun je het je veroorloven om 20% fooi te geven.’

Als je naar een restaurant gaat in een stad als New York, Seattle of San Francisco, verwacht dan $ 16 of $ 18 te betalen voor een glas wijn of een cocktail. Je betaalt niet alleen voor het drankje, maar ook voor de huur, verlichting, verwarming, kok, keukenpersoneel, schoonmaakpersoneel, bedienend personeel, naast de alcohol zelf. De gewoonte schrijft voor dat 20% goede service suggereert. Als het personeel extra vriendelijk en behulpzaam is, voel je vrij om hoger te gaan, maar geef je budget een fooi voor je avond op dezelfde manier als je je drankjes budgetteert. Als je het je kunt veroorloven om twee keer per week uit eten te gaan, en een G&T en een glas wijn betaalt, kun je het je veroorloven om 20% fooi te geven.

Digitaal fooien is lastiger. Het heeft zich verspreid van coffeeshops tot ijssalons en zelfs kiosken met zelfbediening. Ik vertrouw het bedrijf er niet altijd op dat de fooi zijn weg naar de juiste ontvanger zal vinden. Machines gebruiken het “pad van de minste weerstand”-model wanneer ze u vragen om te kiezen, 15%, 20%, 35% of uw eigen fooi aanpassen. De meeste mensen kiezen voor een voorbereide keuze, of kiezen voor de middelste waarde zodat ze zich geen Scrooge voelen. Ik vind het niet erg als apotheken vragen om mijn betaling af te ronden om te doneren aan een goed doel. Alle beetjes helpen. En samen kunnen we een groot verschil maken.

Maar servicemedewerkers hebben tijdens de pandemie hun gezondheid en hun leven op het spel gezet. Een studie die vorig jaar werd gepubliceerd, keek naar 69.000 gevallen van volwassenen tussen 25 en 64 jaar en concludeerde dat arbeid, service en detailhandel verantwoordelijk waren voor 68% van de sterfgevallen in het eerste jaar van de COVID-19-pandemie. Restaurants gingen failliet en degenen die overbleven hebben moedig gevochten om de zaken van hun klanten terug te krijgen. Volgens dit onderzoek biedt minder dan een derde van de restaurants een door de werkgever gesponsorde ziektekostenverzekering aan.

Ik zou alleen overwegen om minder dan 20% fooi te geven als de service afschuwelijk was. Waarom? Als ik mooi zit te wachten tot iemand kookt en me eten opdient, kan ik het betalen.

You kan The Moneyist e-mailen met alle financiële en ethische vragen op qfottrell@marketwatch.com, en Quentin Fottrell volgen op Twitteren.

Bekijk de privé-Facebook van Moneyist groep, waar we zoeken naar antwoorden op de neteligste geldkwesties van het leven. Lezers schrijven mij met allerlei dilemma’s.

Door uw vragen te e-mailen, gaat u ermee akkoord dat deze anoniem op MarketWatch worden gepubliceerd. Door uw verhaal in te dienen bij Dow Jones & Co., de uitgever van MarketWatch, begrijpt u en stemt u ermee in dat we uw verhaal, of versies ervan, mogen gebruiken in alle media en platforms, ook via derden.

De Moneyist betreurt het dat hij niet individueel op vragen kan antwoorden.

Meer van Quentin Fottrell:

‘Ik voel me gewend’: Mijn partner logeert 5 avonden per week bij mij, ook al heeft hij een eigen woning. Moet hij betalen voor nutsvoorzieningen en eten?

Moet ik $ 20.000 in contanten of aandelen beleggen? De aandelenmarkt is volatiel en de Fed verhoogde de rente (opnieuw).

‘Arme mensen zijn niet dom’: ik ben opgegroeid in armoede, verdiende $ 14 per uur en erfde $ 150.000. Dit is wat ik heb geleerd van mijn meevaller.Plaats een reactie