HSBC beloont aandeelhouders met dividend, terugkoop als winst verdrievoudigt Door Reuters

laatste update: 05-2023©Reuters. FILE FOTO: HSBC-logo is te zien op een bankfiliaal in het financiële district in New York, VS, 7 augustus 2019. REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Door Selena Li en Lawrence White

HONG KONG (Reuters) -HSBC Holdings rapporteerde dinsdag dat zijn driemaandelijkse winst verdrievoudigd was, wat de verwachtingen overtrof, aangezien stijgende rentetarieven wereldwijd het inkomen van de geldschieter stimuleerden en haar hielpen een eerste kwartaaldividend sinds 2019 uit te keren.

De sterke resultaten van HSBC en zijn Aziatische rivaal DBS onderstrepen de stimulans voor hun balansen door agressieve beleidsverkrapping, ook al heeft het de bankensector in beroering gebracht, voornamelijk in de VS. Bank van de Eerste Republiek (NYSE:) en zijn activa verkocht aan JPMorgan Chase & Co (NYSE:), in een deal om het grootste bankfaillissement in de VS sinds de financiële crisis van 2008 op te lossen en een einde te maken aan de aanhoudende bancaire onrust.

Nu de rentecyclus een hoogtepunt nadert, zou de uitdaging voor bedrijven als HSBC en DBS zijn om hun marges in de komende kwartalen vast te houden.

De grootste bank van Europa boekte een winst vóór belastingen van $ 12,9 miljard in het eerste kwartaal dat eindigde in maart, vergeleken met $ 4,2 miljard een jaar eerder. De resultaten waren beter dan de gemiddelde schatting van 8,64 miljard dollar van 17 analisten, samengesteld door HSBC.

De Hongkongse aandelen van HSBC stegen vroege winsten en stegen met meer dan 3% in de middaghandel.

De totale winst van HSBC werd gestimuleerd door een terugboeking van een bijzondere waardevermindering van $ 2 miljard die het had genomen voor de geplande verkoop van zijn Franse activiteiten, als gevolg van het feit dat de deal mogelijk niet langer doorgaat.

Het had vorige maand gewaarschuwd dat de verkoop in Frankrijk in gevaar zou kunnen komen door zorgen over het reglementaire kapitaal van de koper.

De bank met hoofdkantoor in Londen meldde ook een vertraging in het tijdsbestek voor de afronding van de verkoop van haar activiteiten in Canada, een belangrijk onderdeel van haar strategie om te krimpen in langzaam groeiende westerse markten waar het haar schaal mist.

De bank zei dat de geplande verkoop van $ 10 miljard, oorspronkelijk gepland voor eind dit jaar, nu waarschijnlijk pas in het eerste kwartaal van 2024 zal plaatsvinden.

DIVIDEND

HSBC heeft onlangs geprobeerd zijn draai naar de Aziatische markten te versnellen, deels om oproepen van zijn grootste aandeelhouder Ping An Insurance Group Co uit China om de Aziatische afdeling af te splitsen om het aandeelhoudersrendement te verhogen, te voorkomen.

Het kondigde een dividend van $ 0,10 per aandeel aan, het eerste kwartaaldividend sinds 2019, na oproepen van aandeelhouders om de dividenduitkering te verhogen.

De geldschieter markeerde ook de eerste van een nieuwe cyclus van terugkoopacties tot $ 2 miljard.

“Met het goede momentum dat we in ons bedrijf hebben, verwachten we in de toekomst substantiële distributiecapaciteit te hebben voor dividenden en terugkoop van eigen aandelen”, zei CEO Noel Quinn in de resultatenverklaring.

HSBC rapporteerde, net als andere Britse kredietverstrekkers, een uitstroom van deposito’s voor het kwartaal, als de bedragen die het verwierf door de lokale tak van de mislukte Amerikaanse geldschieter Silicon Valley Bank te redden, buiten beschouwing werden gelaten.

Grote Europese banken hebben gemeld dat hun deposito’s dalen doordat consumenten die geconfronteerd worden met een crisis in de kosten van levensonderhoud op zoek gaan naar beter betalende producten zoals termijndeposito’s en beleggingsfondsen.

Ondanks de snel stijgende winst heeft HSBC zijn belangrijkste prestatiedoelstelling om vanaf dit jaar een rendement op het materiële eigen vermogen van ten minste 12% te behalen, niet verhoogd, terwijl analisten inschatten dat de belangrijkste maatstaf zou worden opgeheven.

Plaats een reactie