Hoge eierprijzen moeten worden onderzocht, zegt de Amerikaanse boerengroep tegen Reuters

laatste update: 01-2023©Reuters. FILE FOTO: Een eiervitrine is bijna leeg in een Giant Food-supermarkt, aangezien de VS op 9 januari 2022 te maken blijft houden met verstoringen in de toeleveringsketen in Washington, VS. REUTERS/Sarah Silbiger/File Photo

Door Lea Douglas

(Reuters) – De Federal Trade Commission (FTC) zou de hoge eierprijzen moeten onderzoeken op tekenen van prijsopdrijving door vooraanstaande eierproducenten, zei een boerengroep, aangezien Amerikanen meer dan ooit blijven betalen voor het basisproduct van het huishouden.

Regelgevers in de VS, boeren en de industrie hebben de afgelopen jaren vaak ruzie gemaakt over de macht van de beste landbouwbedrijven om prijzen vast te stellen en het bedrag dat consumenten betalen voor boodschappen op te drijven, zoals toen de prijs van rundvlees in 2021 omhoogschoot.

De laatste zorg zijn eieren, waarvan de prijs in december met 138% was gestegen ten opzichte van een jaar eerder, tot $ 4,25 per dozijn, volgens het Bureau of Labor Statistics.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) wijst op een recorduitbraak van vogelgriep als reden voor de hoge prijzen. Maar de antitrustregulator van het land zou ook de recordhoge winsten bij het grootste eierbedrijf moeten onderzoeken, zei Farm Action donderdag in een brief aan FTC-voorzitter Lina Khan.

Cal-Maine-voedingsmiddelen (NASDAQ:), dat 20% van de eiermarkt in de detailhandel in handen heeft, rapporteerde een kwartaalomzet van 110% en een brutowinst van meer dan 600% ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het voorgaande fiscale jaar, volgens een aanvraag eind december bij de Securities and Exchange Commissie.

Het bedrijf wees op de verminderde aanvoer van eieren in het hele land als gevolg van de vogelgriep die de prijzen opdreef als reden voor zijn recordverkopen. Het bedrijf heeft op geen van zijn boerderijen een positieve vogelgrieptest gehad.

De eierproductie in de VS was in oktober ongeveer 5% lager dan vorig jaar, en de eiervoorraden waren in december met 29% gedaald in vergelijking met het begin van het jaar, blijkt uit de laatste USDA-gegevens – een aanzienlijke daling, maar een die misschien niet het record verklaart. hoge prijzen, zei Basel Musharbash, een advocaat bij Farm Action.

“We willen dat de FTC ingrijpt en kijkt of de prijzen van de consument worden uitgehold”, zei Musharbash.

De FTC weigerde commentaar te geven.

In een verklaring zei Cal-Maine dat hogere productiekosten, samen met de vogelgriep, bijdroegen aan hogere prijzen.

De American Egg Board, een eiermarketinggroep, zei in een verklaring dat de eierprijzen een verscheidenheid aan factoren weerspiegelen en dat de groothandelsprijzen voor eieren beginnen te dalen.

Volgens USDA zijn sinds begin 2022 bijna 58 miljoen kippen en kalkoenen gedood door de vogelgriep of om de verspreiding van het virus tegen te gaan, voornamelijk in maart en april. Bij de vorige grootste uitbraak, in 2015, kwamen 50,5 miljoen vogels om het leven.

De aandelen van Cal-Maine zijn de afgelopen weken gedaald na een stijging van bijna 50% vorig jaar.

Plaats een reactie