Hoe geld verdienen met opties deel 3 koop aandelen voor de helft van het geld

laatste update: 05-2023


http://beleggen.com/ja

Het schrijven van opties is de sleutel tot succes. Het schrijven van opties geeft u een groot voordeel ten opzichte van optiebeleggers die opties kopen.

Schrijven van opties geeft hogere winstkansen
90% van mijn optietransacties bestaan uit het schrijven van opties vanwege de hogere winkansen. Het inschatten van de juiste richting is niet de allerbelangrijkste factor, die bepaalt of we winst of verlies maakt. Je kunt zelfs nog geld verdienen, ook al heb je de richting niet juist ingeschat.

Het inschatten van de juiste richting van het aandeel
De meeste mensen gaan af op hun vaardigheden om de richting juist in te schatten, binnen de looptijd van de optie. Dit is echter zeer lastig, zoals ik in de voorgaande delen al heb laten zien. Met het kopen van opties moet je de richting juist inschatten. Bij het verkopen van opties is dat dus niet nodig.

Het verdampen van de tijdswaarde
Een ander groot probleem voor optiebeleggers is het verdampen van tijdswaarde. Deze prijserosie zorgt ervoor dat u iedere dag een klein stukje waarde verliest, ongeacht of de onderliggende waarde nu wel of niet beweegt. Dit zien we vooral bij de at the money en out of the money opties.

Out of the money en at the money opties
Wanneer u out of the money en at the money opties koopt, betaalt u voor iets wat geen echte waarde heeft. U betaalt voor iets dat is gebaseerd op de beweeglijkheid en de resterende looptijd. Iedere dag die verstrijkt, waarbij de optie nog niet in the money is, zorgt ervoor dat de optie opnieuw wordt geprijsd met dus een lagere waarde tot gevolg.

De theta geeft de tijdswaarde per dag aan bij een optie
Hoe korter de looptijd, hoe kleiner de kans dat deze optie in the money wordt. Dit is een van de Grieken die we hebben besproken, de theta. De theta is een belangrijke factor voor optiebeleggers en zorgt ervoor dat veel optiebeleggers geld verliezen. Een optie die vandaag € 2,75 waard is, kan morgen zomaar € 2,70 waard zijn, uitgaande van verder gelijk blijvende factoren. Laten we eens kijken naar een voorbeeld.

Een kleine premie voor de kans dat het aandeel stijgt
De impliciete volatiliteit van ASML is op het moment van schrijven rond 30 en de koers staat rond € 180 en u verwacht dat de koers verder gaat stijgen. Stel u koopt een optie met een uitoefenprijs van € 190 met een looptijd van vier maanden. U betaalt nu dus een klein beetje geld in de vorm van premie op de optiebeurs voor de kans dat ASML boven € 190 komt voor dat de optie is geëxpireerd.

Geen intrinsieke waarde, alleen extrinsieke waarde
Omdat deze optie geen echte waarde heeft, geen intrinsieke waarde, maar alleen tijd en verwachtingswaarde, dus extrinsieke waarde wordt de waarde bepaald door de volatiliteit en de tijd. Wanneer we deze waarden invullen in de optiecalculator, dan zien we dat de theoretische waarde van een call rond € 8,65 ligt.

Iedere dag wordt de optie minder waard
Stel ASML fluctueert rond € 180, tussen 185 en € 175. Is deze optie nu iets waard? Ja en nee. De optie heeft nog steeds premie, maar is niet in the money en heeft dus geen intrinsieke waarde en heeft dus geen echte waarde. Wanneer we kijken naar de theta, dan zien we dat de tijdswaarde iedere dag met circa € 0,06 afneemt.

Tijdswaarde van een optie loopt steeds verder terug
Wanneer we dus een optie nemen, die 60 dagen korter loopt, dan zou er circa 60 × € 0,06 aan waarde zijn verdwenen. In deze twee maanden dus circa € 3,60. We gaan dan natuurlijk wel uit van een verder gelijk blijvende situatie, dus de koers blijft gelijk en, belangrijker nog, ook de beweeglijkheid van de ASML blijft rond 30%.

Er is steeds minder tijd dat de optie geld waard wordt
Stel er verstrijken twee maanden, dus de resterende looptijd is nog circa 60 dagen. Wanneer we nu opnieuw de premie berekenen, uitgaande van een verder gelijk blijvende situatie, dan zien we dat de premie is teruggelopen naar circa € 5. Circa € 3,65 aan waarde is dus verdampt. Er is immers minder tijd dat deze optie in het geld eindigt dan twee maanden geleden.

De tijdswaarde smelt, net als een ijsblokje
Omdat ASML niet echt in waarde is veranderd, is de optie dus minder waard geworden. Dit komt dus redelijk overheen met onze verwachting dat de optie in twee maanden tijd circa € 3,60 zou verliezen in waarde. Vergelijk het met een ijsblokje. Als er niets verandert, ASML stijgt niet in waarde en we leggen het ijsblokje niet in de vriezer, dan zal het ijsblokje steeds verder smelten.

De tijdswaarde loopt er steeds sneller uit
Een model dat hiervoor wordt gebruikt, is de curve waarop wordt aangegeven hoeveel procent van de premie verdampt. In de periode tussen negen maanden en zes maanden verdampt circa 10% van de waarde van de premie. In de periode tussen zes maanden en drie maanden, loopt de premie verder terug naar 60%. In de periode van drie maanden tot aan de expiratiedatum, loopt de overige 60% van de tijdswaarde weg.