Hoe Elon Musk zijn doelstellingen voor het leveren van betaalbare auto’s heeft gemist Door Reuters

laatste update: 03-2023©Reuters. BESTANDSFOTO: Bezoekers bekijken een Tesla Model 3-auto in een showroom van de Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen (EV) in Peking, China, 4 februari 2023. REUTERS/Florence Lo

(Reuters) – Elon Musk, Chief Executive van Tesla (NASDAQ:) Inc, zal naar verwachting details bekendmaken over betaalbare elektrische auto’s op de Investor Day van het bedrijf op woensdag in Texas, waar hij het “Masterplan 3” van de EV-maker zal onthullen.

Musk zei dat het maken van een betaalbare auto zijn “droom” is sinds hij bij het bedrijf kwam. Terwijl Tesla de EV-markt een vliegende start heeft gegeven door zijn premium Model 3- en Model Y-voertuigen aan te bieden, heeft Musk zijn doelstellingen gemist om elektrische voertuigen te leveren die aantrekkelijk geprijsd zijn voor de massamarkt.

“Wij zijn gespecialiseerd in het laat maken van het onmogelijke”, zei hij tijdens een evenement in februari om de lancering van het technische hoofdkantoor van Tesla in Palo Alto, Californië, te vieren.

Hier is een tijdlijn van zijn opmerkingen over betaalbare voertuigen.

2006

Musk onthulde zijn “geheime” masterplan waaronder hij zei dat hij betaalbare elektrische auto’s zou bouwen. “Dus in het kort is het masterplan: bouw een sportwagen, gebruik dat geld om een ​​betaalbare auto te bouwen, gebruik dat geld om een ​​nog goedkopere auto te bouwen.”

2016

Musk zei dat Tesla tegen het einde van 2017 een Model 3 elektrische sedan van $ 35.000 zou lanceren zonder overheidsstimulansen, maar de versie was slechts kort beschikbaar vanaf 2019. Op dit moment is Tesla’s minst dure auto na een recente prijsverlaging $ 42.990 voor een Model 3 standaard bereik versie. Het kost ongeveer $ 35.000 na stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse overheid van $ 7.500 die vanaf maart gehalveerd kunnen worden, afhankelijk van de vereisten voor batterijmineralen.

2020

Tijdens een evenement genaamd Battery Day zei Musk dat hij “ervan overtuigd” was dat Tesla binnen ongeveer drie jaar een kleine, aantrekkelijke elektrische auto van $ 25.000 zou maken die volledig autonoom is, toen hij een plan onthulde om goedkopere batterijen te ontwikkelen.

De zelfrijdende “robotaxis” van Musk is ondanks zijn herhaalde beloften geen realiteit geworden. Tesla heeft onlangs meer dan 362.000 Amerikaanse voertuigen teruggeroepen vanwege zijn Full Self-Driving (FSD) Beta-software nadat Amerikaanse toezichthouders zeiden dat het rijhulpsysteem niet voldoende voldeed aan de verkeersveiligheidswetten en ongevallen kon veroorzaken.

JANUARI 2022

Toen een investeerder hem vroeg naar een auto van $ 25.000, zei Musk dat Tesla de auto niet aan het ontwikkelen was en zei: “We hebben momenteel genoeg op ons bord, eerlijk gezegd te veel op ons bord.” De vraag is “eigenlijk een beetje de verkeerde vraag”, zei hij, eraan toevoegend dat het er vooral toe doet wanneer de auto autonoom zal zijn.

OKTOBER 2022

Musk zei dat Tesla werkte aan de volgende generatie auto, die waarschijnlijk ongeveer de helft van de kosten van het Model 3- en Y-platform zou zijn. Tesla zei dat de kosten per voertuig eind 2021 $ 36.000 bedroegen.

Plaats een reactie