Hoe begin je met beleggen? Studenten vragen hoe ze hun geld kunnen laten groeien in 2023

laatste update: 03-2023


Het lijkt misschien ver in de toekomst, maar u moet al op de eerste dag van uw eerste baan aan uw pensioen denken – en met ‘baan’ bedoelt u al het geld dat u op enig moment in uw leven verdient.

Vanaf het moment dat u begint met babysitten of grasmaaien tot de oriëntatie op de eerste werkplek van uw volwassen leven, moet u beslissingen nemen over hoeveel u gaat sparen voor die verre datum wanneer u stopt met werken en hoe u het geld gaat laten groeien na een tijdje.

MarketWatch sprak onlangs met een groep studenten van het Barron’s Investing in Education-programma over hoe ze kunnen beginnen met sparen voor hun pensioen en ze wilden alles weten, van investeringsmechanismen tot macro-economische krachten zoals inflatie die van invloed zullen zijn op hun langetermijnsparen.

Hier zijn de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Als u uw eigen spaarbeleggingsrekening wilt aanmaken, waar zou u dan beginnen? Zoals welke fondsen met lage kosten en welke indexen?

Wanneer u geld begint te verdienen, moet u een hiërarchie volgen die het gemakkelijker maakt om prioriteiten te stellen voor het bewaren van een deel ervan voor later, en u moet zo ver mogelijk in de toekomst blijven kijken.

  • Als u toegang heeft tot een 401(k) op uw werk, draag dan bij aan de 401(k)-match – dit is gratis geld, dus begin daar voordat u een spaar- of investeringsrekening opent.

  • Zet geld opzij voor noodgevallen op een rentedragende spaarrekening. Krijg het hoogst beschikbare tarief op de markt en verplaats uw geld als er een betere deal komt.

  • Draag bij aan een Roth IRA – u kunt in 2023 tot $ 6.500 aan verdiende inkomsten storten. U kunt het zelfs doen als u maar een paar optredens of een vakantiebaantje hebt, en zelfs als u nog geen 18 bent (met de hulp van een ouder ).

  • Open een beleggingsrekening en begin zo breed mogelijk, met een eenvoudig indexfonds, en duik vervolgens dieper terwijl u leert hoe u moet beleggen (hopelijk uit andere bronnen dan sociale media).

Wat moet het verwachte rendement op jaarbasis zijn?

Uw gok is zo goed als iedereen op deze vraag. In het verleden behaalde resultaten zijn geen indicator voor toekomstige prestaties – dat is iets wat u vaak zult horen als het om beleggen gaat. De afgelopen drie jaar zijn volatiel geweest en de meeste verwachtingen zijn op hun kop gezet. U kunt de S&P 500-index SPX volgen,
-0,28%
elke dag als een proxy van hoe de dingen gaan, maar dat zegt nog niet wat er morgen zal gebeuren.

Dat gezegd hebbende, wat in het verleden waar is geweest, is dat aandelenmarkten over het algemeen in de loop van de tijd zijn gestegen, en als je belegt als je jong bent, heb je een goede kans om de inflatie voor te blijven. U wilt een kans op succes wanneer u de cijfers over 40 of 50 jaar vanaf nu uitspeelt met behulp van een pensioencalculator, dus u kunt een getal gebruiken zoals 7% gemiddeld rendement op jaarbasis en er vanaf daar mee spelen.

Maar als u nu zekerheid wilt, kunt u nu bijna 4% krijgen op een hoogrentende spaarrekening, tot 6,89% voor Serie I-obligaties, met cd’s en kortlopende staatsobligaties TMUBMUSD10Y,
3,858%
ertussen vallen.

Wat is de verdeling van aandelen vs. obligaties?

Er zijn allerlei vuistregels over hoe u uw beleggingen kunt verdelen op basis van factoren als uw leeftijd en het totale inkomen. U kunt er willekeurig een kiezen, zoals 100 minus uw leeftijd om uw aandelenpercentage in te stellen, of u kunt er wat wetenschappelijker over zijn en een goede risicotolerantievragenlijst invullen. Welke financiële instelling u ook kiest voor uw investering, er moet een eigen versie van zijn, maar u kunt er ook gratis vinden.

Welk deel van een aandeel volgt u het meest om te bepalen of het een goede investering is?

De handboeken zullen je vertellen om een ​​aandeel te evalueren door naar een aantal wiskundige verhoudingen te kijken, zoals koers-winstverhouding of dividendrendement, maar voordat je je daarop verdiept, kijk naar dit getal: de kostenratio. Aangezien de meeste makelaars geen transactiekosten meer in rekening brengen, is dit in feite de prijs die u gaat betalen om de investering te bezitten. Alle vergoedingen die u betaalt, tasten uw inkomsten aan, dus u wilt investeringen kiezen die een goed rendement bieden boven de eigendomskosten. Op de beurs verhandelde fondsen, dit zijn manden met aandelen die worden beheerd door een professional, zijn om deze reden meestal een goede keuze.

Wat is de boete als ik geld van een 401 (k) wil gebruiken voordat ik met pensioen ga?

Als u geld van een rekening met uitgestelde belastingaftrek haalt voordat u 59 ½ bereikt, bent u inkomstenbelasting verschuldigd over het bedrag dat u opneemt, plus een boete van 10%, tenzij u in aanmerking komt voor een speciale onttrekkingsvrijstelling voor ontberingen (wat moeilijk te krijgen).

Een goedkopere manier om toegang te krijgen tot het geld is door een lening van 401 (k) aan te gaan, als uw plan dit toelaat (en de meeste doen). U kunt 50% van het verworven saldo opnemen of tot $ 50.000, afhankelijk van wat het laagste is. Technisch gezien leent u van uzelf en betaalt u uzelf terug met rente. Het is echter niet gratis. Uw beheerder zal waarschijnlijk een jaarlijkse vergoeding van $ 50 in rekening brengen, plus u verliest de groei die het geld zou hebben gemaakt als het nog op de rekening stond. Ook stoppen de meeste mensen met bijdragen terwijl ze een lening terugbetalen, dus dat verlies je ook. Het grote risico is als u de baan opzegt voordat de lening is terugbetaald, in welk geval u het geld onmiddellijk moet terugbetalen of inkomstenbelasting en de boete van 10% moet betalen.

Deze strikte regels zijn er niet voor niets, namelijk dat het geld dat u spaart voor uw pensioen bedoeld is om er voor u te zijn als u stopt met werken. Als u eenmaal bent begonnen met beleggen, is het laatste wat u wilt dat u onderweg ontspoort, dus blijf doorgaan.

Heeft u een vraag over beleggen, hoe het past in uw algehele financiële plan en welke strategieën u kunnen helpen het meeste uit uw geld te halen? Je kunt me schrijven op beth.pinsker@marketwatch.com.

Plaats een reactie