‘Hij was nooit de gouden jongen van crypto voor mij’, zegt Tim Draper

laatste update: 12-2022


Tim Draper, oprichter en managing partner van Draper Associates en Draper University, weigerde de verbluffende implosie van cryptohandelsplatform FTX te vergelijken met de beruchte biotech-startup Theranos, in een gesprek met MarketWatch.

‘Het is niet zoals Theranos,’ zei hij. In een telefonisch interview op vrijdag zei Draper dat hij niet op de hoogte was van iemand die de ondergang van de omstreden FTX, die vrijdag faillissementsbescherming had aangevraagd, echt vergelijkt met Theranos.

FTX-oprichter Sam Bankman-Fried, de nu voormalige CEO van het platform en de bijbehorende bedrijven, had te maken met een tekort van $ 8 miljard, meldde The Wall Street Journal.

Sommigen hebben dergelijke vergelijkingen echter gemaakt, waaronder Galaxy Digital BRPHF,
-10,00%
CEO Mike Novogratz in een interview met CNBC: “Weet je, we hebben eigenlijk een situatie die lijkt op Theranos”, zei hij donderdag op het zakelijke netwerk.

“Ik ben woedend”, zei Novogratz, verwijzend naar hoe het kapseizen van FTX het vertrouwen in de ontluikende cryptomarkt schaadt, met bitcoin BTCUSD,
-1,80%,
de stamvader van de huidige crypto, gevormd in de nasleep van de financiële crisis van 2008-2009.

De oprichter van Theranos, Elizabeth Holmes, kreeg bekendheid vanwege de overtuiging dat ze baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van bloedtesttechnologie had uitgevonden. De waardering van het bedrijf groeide tot $ 9 miljard toen ze een golf van spraakmakende investeerders aantrok, waaronder Draper, voordat werd ontdekt dat dergelijke technologie niet bestond. Ze werd veroordeeld voor fraude in januari 2022.

Van zijn kant kondigde Bankman-Fried, 30, vrijdag zijn ontslag aan als hoofd van FTX. De SEC en het ministerie van Justitie onderzoeken de recente implosie van FTX, hoewel Bankman-Fried op dit moment geen juridische problemen heeft.

De ineenstorting komt omdat sommigen Bankman-Fried eerder dit jaar als een soort redder van andere belegerde cryptobedrijven waren gaan beschouwen. SBF, zoals hij soms wordt genoemd, stond op MarketWatch’s lijst van de 50 meest invloedrijke mensen.

Net als Holmes werd hij aangekondigd als een fenomeen en verscheen hij op de augustus/september-cover van Fortune Magazine als de ‘volgende Warren Buffett’, de legendarische waardebelegger.

De snelheid van zijn neergang was ook verbluffend. Zijn vermogen werd voor deze week geschat op 15,6 miljard dollar, volgens de Bloomberg Billionaires Index. Maar nu is het overgrote deel van zijn fortuin weggevaagd, Bloomberg zei:.

Volgens WSJ werd er zo’n 2 miljard dollar in de drie jaar oude FTX gestoken met weinig toezicht of voldoende nauwkeurig toezicht op zijn activiteiten.

De beurs leende miljarden dollars om risicovolle weddenschappen te financieren bij het gelieerde handelsbedrijf, Alameda Research, met behulp van geld dat klanten hadden gestort bij FTX, volgens rapporten.

Een woordvoerder van FTX weigerde commentaar te geven.

“Dit gaat over mensen die hun ski’s voor waren.” zei Draper. Hij voegde eraan toe: “Ik voel mee met degenen die verstrikt zijn geraakt in deze puinhoop.”

De durfkapitalist en crypto-enthousiasteling zei dat hij bijvoorbeeld SBF nooit als de gouden jongen van crypto heeft gezien en in het algemeen sceptisch was over platforms die geen duidelijke transparantie bieden over hun bezit.

“Ik ben heel voorzichtig geweest met DeFi [decentralized finance] en de meeste daarvan hebben vermeden”, zegt Draper, een investeerder in handelsplatforms Coinbase Global Inc. COIN,
+12,84%
en Ledger.

“Je bent beter met goed solide management, goede solide prestaties,” zei Draper.

“Ik heb de neiging om de hype niet te volgen”, voegde hij eraan toe.

Voor het grootste deel cryptocurrencies, waaronder Ether ETHUSD,
-2,70%
en bitcoin, zwijmelen terwijl het FTX-drama zich heeft ontvouwd. De aandelenmarkt schoot dinsdag kort naar beneden, met de Dow Jones Industrial Average DJIA,
+0,10%
dinsdag meer dan 600 punten kwijt, voor de bredere markt, inclusief de S&P 500 SPX,
+0,92%
– kaatste donderdag terug met een geweldige rally van 1.200 punten.

Verdere FTX-lezing:Plaats een reactie