Het verlies vóór belastingen van Metro Bank 2022 verkleinde door hogere rentetarieven

laatste update: 03-2023


Metro Bank PLC MTRO,
-3,33%
rapporteerde donderdag een kleiner verlies vóór belastingen voor 2022, nadat het had geprofiteerd van een hogere rentemarge en omdat legacy-kwesties met betrekking tot Britse regelgevende onderzoeken in de loop van het jaar werden afgesloten.

De Britse geldschieter boekte een verlies vóór belastingen van 70,7 miljoen pond ($ 85 miljoen) voor het jaar eindigend op 31 december van een verlies van GBP 245,1 miljoen in 2021, als erfeniskwesties met betrekking tot de onderzoeken van de Bank of England’s Prudential Regulation Authority en Financial Conduct Authority naar historische risicogewogen activa rapportage en de bijbehorende kosten afgerond in december.

Afgezien van uitzonderlijke en andere eenmalige posten bedroeg het gecorrigeerde verlies vóór belastingen GBP 50,6 miljoen vergeleken met een verlies van GBP 171,3 miljoen.

Ook het onderzoek van het Office of Foreign Assets Control naar schendingen van sancties werd in de loop van het jaar zonder financiële boete afgesloten.

“Het resultaat was binnen het bereik van de resultaten die we hadden verwacht en we kunnen dit oude probleem nu stevig achter ons laten, nadat we onze rapportageprocessen en -controles aanzienlijk hebben verbeterd”, aldus het bedrijf.

De netto rente-inkomsten van Metro kwamen uit op GBP 404,1 miljoen, een stijging ten opzichte van GBP 295,3 miljoen, als gevolg van de balansoptimalisatiestrategie van de bank om over te schakelen op activa met een hogere opbrengst en duurdere termijndeposito’s af te rollen, aldus het bedrijf.

De nettorentemarge – het verschil tussen de betaalde rente op deposito’s en de rente op leningen – steeg van 1,40% naar 1,92%.

Per 31 december bedroeg de CET1-ratio van de bank 10,3%, vergeleken met 12,6% een jaar eerder.

Vooruitkijkend, zei de bank dat het zich richt op een rendement van gemiddeld eencijferig op materieel eigen vermogen tegen 2024.

“We blijven voorzichtig in onze vooruitzichten, gezien de politieke en economische onzekerheid, maar we geloven dat de bank zich in een goede positie bevindt om te kunnen reageren op verdere tegenwind in de vorm van marktvolatiliteit of economische neergang”, aldus Metro.

Schrijf naar Christian Moess Laursen via christian.moess@wsj.com

Plaats een reactie