Het Soedanese leger en de paramilitaire RSF ondertekenen een staakt-het-vuren van zeven dagen. Door Reuters

laatste update: 06-2023©Reuters. FILE FOTO: Een man loopt terwijl rook boven gebouwen opstijgt na luchtbombardementen, tijdens botsingen tussen de paramilitaire Rapid Support Forces en het leger in Khartoum North, Soedan, 1 mei 2023. REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah/File Photo

CAIRO/DUBAI (Reuters) -De strijdende partijen in Soedan hebben zaterdag laat een overeenkomst getekend voor een zevendaags staakt-het-vuren, aangezien de gevechten die het land in chaos hebben gestort en meer dan een miljoen ontheemd zijn, de zesde week zijn ingegaan.

Het staakt-het-vuren zal maandag om 21.45 uur in Khartoem (1945 GMT) ingaan, zeiden de sponsors van de gesprekken, de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië, in een gezamenlijke verklaring.

Talrijke eerdere staakt-het-vuren-overeenkomsten werden geschonden. Deze overeenkomst zal echter worden afgedwongen door een door de VS en Saoedi’s en internationaal ondersteund toezichtmechanisme, aldus de verklaring zonder details te verstrekken.

De overeenkomst roept ook op tot het verdelen van humanitaire hulp, het herstellen van essentiële diensten en het terugtrekken van troepen uit ziekenhuizen en essentiële openbare voorzieningen.

“Het is tijd om de wapens het zwijgen op te leggen en ongehinderde humanitaire toegang toe te staan. Ik smeek beide partijen om deze overeenkomst na te leven – de ogen van de wereld kijken toe”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

De gevechten tussen het Soedanese leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) hebben geleid tot een ineenstorting van de orde. Voorraden voedsel, contant geld en benodigdheden slinken snel en massale plunderingen hebben banken, ambassades, hulpmagazijnen en zelfs kerken getroffen.

Hulporganisaties hebben gezegd dat ze niet in staat zijn om voldoende hulp te bieden in Khartoum, de hoofdstad, bij gebrek aan veilige doorgang en veiligheidsgaranties voor het personeel.

LUCHTAANVALLEN

Ooggetuigen meldden zaterdag luchtaanvallen in het zuiden van Omdurman en het noorden van Bahri, de twee steden die aan de overkant van de Nijl liggen vanaf Khartoem en de “drievoudige hoofdstad” van Soedan vormen. Sommige van de stakingen vonden plaats in de buurt van de staatsomroep in Omdurman, zeiden ooggetuigen.

“We werden vanochtend vroeg geconfronteerd met zwaar artillerievuur, het hele huis trilde”, vertelde Sanaa Hassan, een 33-jarige die in de wijk al-Salha in Omdurman woont, telefonisch aan Reuters.

“Het was angstaanjagend, iedereen lag onder hun bed. Wat er gebeurt is een nachtmerrie”, zei ze.

De RSF is ingebed in woonwijken en lokt vrijwel voortdurend luchtaanvallen uit door de reguliere strijdkrachten.

Ooggetuigen in Khartoum zeiden dat de situatie relatief rustig was, hoewel er sporadische geweerschoten te horen waren.

Door het conflict, dat op 15 april begon, zijn bijna 1,1 miljoen mensen op de vlucht geslagen, zowel intern als naar buurlanden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn 705 mensen omgekomen en minstens 5.287 gewond.

De afgelopen dagen laaiden opnieuw grondgevechten op in de regio Darfur, in de steden Nyala en Zalenjei.

Beide partijen gaven elkaar in verklaringen laat op vrijdag de schuld van het aanwakkeren van de gevechten in Nyala, een van de grootste steden van het land, waar het wekenlang relatief rustig was geweest dankzij een lokaal bemiddeld bestand.

Een lokale activist vertelde Reuters dat er op zaterdagochtend sporadische vuurgevechten waren in de buurt van de belangrijkste markt van de stad, dicht bij het hoofdkwartier van het leger. Volgens activisten zijn in de afgelopen twee dagen bijna 30 mensen omgekomen.

De oorlog brak uit in Khartoum na geschillen over plannen om de RSF te integreren in het leger in het kader van een internationaal gesteunde overeenkomst om Soedan naar democratie te verschuiven na decennia van door conflicten geteisterde autocratie.

Plaats een reactie