Het risico op ’toornige oudtestamentische’ reacties van centrale banken neemt toe, zegt JPMorgan

laatste update: 03-2023


De “zachtaardige en vergevingsgezinde weg” die de centrale banken van de ontwikkelde markten het afgelopen jaar hebben gevolgd om de inflatie in toom te houden, zal waarschijnlijk niet succesvol blijken te zijn en aanleiding geven tot de noodzaak van krachtigere, bijbelse maatregelen.

Dat is de mening van economen Bruce Kasman, Joseph Lupton en Michael Hanson van JPMorgan Chase & Co. JPM,
+0,77%,
die de reactie van centrale bankiers in het afgelopen jaar beschreef als de belichaming van “een nieuwtestamentische gratie” – in termen van het aan de gang houden van de economische expansie en het tolereren van een geleidelijke daling van de inflatie. Renteverhogingen tot nu toe waren “een correctie van ongepast accommoderende standpunten in plaats van een poging om de expansie de kop in te drukken”, zeiden ze.

Gegevens op dinsdag leverden nieuw bewijs dat de inflatie buiten de VS koppig hardnekkig blijft. De Franse consumentenprijsindex steeg verrassend genoeg met 6,2% in februari, terwijl de Spaanse inflatie ook hoger uitkwam dan verwacht en de Britse kruidenierswareninflatie een record bereikte van 17% op jaarbasis gedurende de vier weken die eindigden op 19 februari. termijnrendementen stegen als reactie, waardoor de 6-maands T-bill-rente TMUBMUSD06M,
5,141%
naar het hoogste niveau in 16 jaar, terwijl de Amerikaanse aandelen DJIA SPX COMP tijdens de late ochtendhandel in New York gemengd waren.

Beleggers hebben geprobeerd te herstellen van weken van volatiliteit als gevolg van een stroom onverwacht sterke economische cijfers uit de VS, die de verwachtingen voor aanhoudende renteverhogingen door de Federal Reserve opdreef.

Mis het niet: Zal de recessie de aandelenmarkt in elkaar slaan? Hier zijn 3 ‘landingsscenario’s’ terwijl de Fed de inflatiestrijd voortzet.

De aandacht gaat nu uit naar de ontwikkelingen die later deze week komen. Donderdag brengt een inflatie-update uit de eurozone, die naar verwachting de toon zal zetten voor de obligatiemarkten, evenals het verslag van de meest recente vergadering van de Europese Centrale Bank. In de VS verwachten de markten dat de Fed uiteindelijk haar beoogde federal funds rate zal verhogen tot ongeveer 5,4% ten opzichte van de mediane prognose van 5,1% voor 2023 onder beleidsmakers in december. Deutsche BankDB,
+1,71%
blijft een uitschieter, met een oproep voor een 5,6% terminal fed funds rate.

Volgens JPMorgan hebben de centrale banken van ontwikkelde markten het afgelopen jaar renteverhogingen doorgevoerd van elk ongeveer 300 basispunten of meer.

De Fed is zelfs nog verder gegaan door 450 basispunten te verhogen, waardoor de belangrijkste beleidsrente in maart tussen de 4,5% en 4,75% kwam te liggen van bijna nul, maar koos voor een kleinere renteverhoging op 31 januari. 1 vergadering, toen het de tarieven met slechts een kwartpunt verhoogde.

“Recente ontwikkelingen suggereren dat dit zachte en vergevingsgezinde pad niet succesvol zal zijn”, schreven Kasman, Lupton en Hanson in een notitie van vrijdag. “Het risico op een woedende reactie van de centrale bank in oudtestamentische stijl neemt toe. De transmissie van de snelle beleidswijziging die nog gaande is, verhoogt ook het risico van een recessie die niet door de centrale banken is bedoeld.”

Mening: ‘We blijven in de soft-landing club’: het bullish scenario van strateeg Ed Yardeni zorgt ervoor dat de S&P 500 tegen eind 2023 met meer dan 20% stijgt

Traders zetten zich schrap voor een nieuwe golf van marktvolatiliteit door hedges op te ruimen. NatWest-markten en Nomura 8604,
-1,70%
voorspellen nu een renteverhoging van een half procentpunt door de Fed in maart, terwijl Ben McLannahan, Sue Ho en Nick Gentle van Barclays BCS,
+1,32%
zei dat de mogelijkheid van een stijging van een half punt groeit. Onderzoekers bij Goldman Sachs GS,
-3,83%
onderzoekers zien ook havikachtige risico’s toenemen.

“Activaprijzen zijn gevoelig voor verschuivende waarschijnlijkheden rond de timing van een recessie en rentepaden”, aldus de economen van JPMorgan. Ze schatten een kans van 70% in op een recessie die eind 2023 of 2024 begint, en een kans van 30% op een scenario van zachte landing met alleen maar vertragende groei – beide zijn afhankelijk van het kunnen voorkomen van een neergang op korte termijn.

Van daaruit overwegen de economen twee alternatieve wegen. Een daarvan is dat een eventuele recessie eind dit jaar geconcentreerd is in de VS, ervan uitgaande dat de renteverhogingen in het tweede kwartaal eindigen en ongeveer 500 basispunten aan verkrapping zich een weg baant door de economie. De tweede is dat veerkrachtige groei en verhoogde inflatie de Fed en de centrale banken in West-Europa dwingen om restrictiever te worden, waarbij aanhoudende verkrapping in de tweede helft van het jaar “een recept wordt voor een diepere recessie die later begint en wereldwijd meer gesynchroniseerd is. ”

Plaats een reactie