Het rendement op 2-jaars Treasuries bereikt het hoogste punt in 12 weken terwijl de inflatiegegevens opdoemen in 2023

laatste update: 03-2023


De obligatierendementen waren maandag grotendeels gemengd, hoewel de beleidsgevoelige 2-jaars rente op het hoogste niveau sinds november werd verhandeld, omdat beleggers voorzichtig waren in afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers.

Wat is er gebeurd
 • Het rendement op de 2-jaars Treasury TMUBMUSD02Y,
  4,540%
  steeg met 2,3 basispunten tot 4,534% van 4,511% op vrijdag. Het niveau van maandag is het hoogste voor de 2-jaarsrente sinds 21 november, gebaseerd op cijfers van Dow Jones Market Data om 15.00 uur. Opbrengsten bewegen in de tegenovergestelde richting van de prijzen.

 • Het rendement op de 10-jaars Treasury TMUBMUSD10Y,
  3,705%
  daalde met 2,7 basispunten naar 3,716% van 3,743% laat op vrijdag.

 • Het rendement op de 30-jaars Treasury TMUBMUSD30Y,
  3,779%
  daalde met 3,5 basispunten naar 3,790% van 3,825% op vrijdagmiddag.

Wat dreef markten

De obligatierendementen waren maandag gemengd toen traders hun vuur vasthielden in afwachting van cruciale inflatiecijfers deze week. Strategen zeiden dat het marktsentiment defensief bleef in de aanloop naar de Amerikaanse CPI-gegevens van januari op dinsdag en nadat de recente CPI-lezingen naar boven waren bijgesteld.

Lezen: CPI in de schijnwerpers: Fed maakte zich zorgen over plakkerige inflatie

Het rendement op 2-jaars Treasuries is gestegen tot een hoogste punt in 12 weken, doordat obligatiehandelaren hun verwachtingen bijstelden in de richting van een hogere Fed Funds-piekrente – het niveau waarop de Federal Reserve naar verwachting haar renteverhogingscampagne zal beëindigen.

Op maandag rekenden futureshandelaren van Fed Funds een kans van 91% in dat de Fed de rentetarieven met nog eens 25 basispunten zal verhogen tot een bereik van 4,75% tot 5% na de volgende vergadering, die eindigt op 22 maart, volgens de CME FedWatch-tool. Traders zagen ook een goede kans dat de centrale bank later dit jaar haar Fed Funds-rentedoel boven de 5,2% zal brengen. Nog maar een paar weken geleden lag de eindrente rond de 4,9%.

Uit een januari-enquête naar consumentenverwachtingen, die maandag door de New York Fed is gepubliceerd, blijkt dat de inflatieverwachtingen op korte, middellange en lange termijn weinig veranderen.

Wat analisten zeggen

“We blijven de eindkoers van deze wandelcyclus zien als hoogstwaarschijnlijk 5-5,25% (middelpunt: 5,125%), te bereiken via twee extra verhogingen van elk 25 basispunten, tijdens de FOMC van maart en mei [Federal Open Market Committee] vergaderingen”, zei een team van Monetary Policy Analytics in Washington, onder leiding van voormalig Fed-gouverneur Larry Meyer. “We zien nu echter dat de risico’s voor het niveau van de eindkoers naar boven zijn gekanteld.”

Plaats een reactie