Het Hooggerechtshof van de VS hoort het bod van Biden om het plan voor studentenschulden te herstellen Door Reuters in 2023

laatste update: 01-2023©Reuters. FILE FOTO: Een zicht op het gebouw van het Amerikaanse Hooggerechtshof op de eerste dag van de nieuwe termijn van de rechtbank in Washington, VS, 3 oktober 2022. REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Door Andrew Chung

(Reuters) – Het Amerikaanse Hooggerechtshof stemde donderdag in met het verzoek van president Joe Biden om zijn plan om miljarden dollars aan studentenschuld kwijt te schelden te herstellen nadat het door een lagere rechtbank was geblokkeerd in een uitdaging door zes staten die zijn regering ervan beschuldigden de zijn autoriteit.

Een bevel uitgevaardigd op 14 november door het in St. Louis gevestigde 8th US Circuit Court of Appeals om het programma te blokkeren, blijft voorlopig van kracht, aangezien de rechters het ondernemen van actie op Biden’s verzoek om het onmiddellijk op te heffen, uitstelden. Maar ze kwamen overeen om de zaak te versnellen en zeiden in een korte volgorde dat ze argumenten zullen horen tijdens hun zitting die loopt van eind februari tot begin maart.

Arkansas, Iowa, Kansas, Missouri, Nebraska en South Carolina daagden het beleid van de Democratische president uit. Vijf van die zes staten worden door de Republikeinen bestuurd, terwijl de andere, Kansas, een Republikeinse procureur-generaal heeft.

Het beleid wordt geconfronteerd met een andere juridische hindernis, aangezien de administratie een afzonderlijke uitspraak van 10 november van een federale rechter in Texas betwist die het programma onwettig acht. Het in New Orleans gevestigde 5th US Circuit Court of Appeals weigerde woensdag om die beslissing op te schorten, en de regering heeft gezegd dat ze van plan is het Amerikaanse Hooggerechtshof te vragen tussenbeide te komen.

Biden kondigde in augustus aan dat de Amerikaanse regering tot $ 10.000 aan studieleningen zou kwijtschelden voor leners die minder dan $ 125.000 per jaar verdienen, of $ 250.000 voor gehuwde paren. Studenten die Pell Grants hebben ontvangen ten voordele van studenten met een lager inkomen, krijgen tot $ 20.000 van hun schuld kwijtgescholden.

Tijdens de presidentiële campagne van 2020 beloofde Biden om met schulden opgezadelde voormalige studenten te helpen, maar zijn programma stuit op tegenstand van Republikeinen die beweren dat het oneerlijk is tegenover degenen die hun leningen hebben terugbetaald of nooit naar de universiteit zijn gegaan en dat het de inflatie zou kunnen verergeren.

De administratie van Biden heeft gezegd dat meer dan 26 miljoen leners een lening hebben aangevraagd en dat 16 miljoen aanvragen zijn goedgekeurd voor kwijting, indien toegestaan ​​door de rechtbanken.

Perssecretaris van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, verwelkomde de beslissing van de rechtbank om de zaak te behandelen.

“Dit programma is nodig om meer dan 40 miljoen in aanmerking komende Amerikanen, die worstelen onder de last van de schulden van studentenleningen, te helpen herstellen van de pandemie en verder te gaan met hun leven. Het programma is ook legaal, ondersteund door zorgvuldige analyse van administratieadvocaten”, zei Jean-Pierre. in een verklaring.

“President Biden zal blijven vechten tegen pogingen om gezinnen uit de middenklasse te beroven van de hulp die ze nodig hebben en verdienen”, voegde Jean-Pierre eraan toe.

De procureur-generaal van Nebraska, Doug Peterson, een Republikein wiens kantoor de leiding neemt in de uitdaging, zei dat het programma de autoriteit van Biden te boven ging.

“We staan ​​pal tegen de politieke uitbuiting door de president van ons programma voor studieleningen vlak voor de verkiezingen”, zei Peterson in een verklaring.

Het onpartijdige Congressional Budget Office berekende in september dat het schuldkwijtscheldingsprogramma de belastingbetaler ongeveer 400 miljard dollar zou kosten.

De uitdagers van de staat zeiden dat de federale regering haar bevoegdheid heeft overschreden om kwijtschelding van schulden te gelasten op grond van een wet uit 2003, de Higher Education Relief Opportunities for Students Act, die financiële steun voor studenten kan “afzien of wijzigen” tijdens oorlog of nationale noodsituaties.

De regering van Biden rechtvaardigde haar plan op basis van de economische schade die is toegebracht door de COVID-19-pandemie en bezorgdheid over toenemende achterstallige schulden en lagere inkomsten, vooral onder Amerikanen met lagere inkomens. Biden en zijn voorganger, de Republikeinse oud-president Donald Trump, hadden een beroep gedaan op de wet om de terugbetaling van studieleningen te onderbreken. Biden verlengde op 22 november de terugbetalingspauze tot uiterlijk 30 juni om het Hooggerechtshof de tijd te geven om over de zaak te beslissen.

Een federale rechter verwierp de uitdaging van de staten wegens gebrek aan juridische status, maar het 8th Circuit blokkeerde vervolgens het programma.

Plaats een reactie