Het banenrapport van december voedt het optimisme dat de economie nog steeds een zachte landing kan maken

laatste update: 01-2023


Op het raam van een IN-N-OUT fastfoodrestaurant in Encinitas, Californië, 9 mei 2022, staat een bord met ‘Nu inhuren’.

Mike Blake| Reuters

De sterke banengroei in december in combinatie met de vertragende looninflatie voedt het optimisme dat de economie misschien wel een zachte landing zal meemaken.

Maar economen zijn het er niet over eens of dat het geval zal zijn, gezien het feit dat een sterke banenmarkt prijsstijgingen in de dienstensector zou kunnen blijven aanwakkeren en ervoor zou kunnen zorgen dat de Federal Reserve de rentetarieven blijft verhogen. Die hogere rentetarieven zouden de economie verder kunnen vertragen en in een recessie kunnen duwen.

Volgens het Bureau of Labor Statistics zijn er in de laatste maand van 2022 223.000 banen bijgekomen, minder dan de 256.000 in november. De werkloosheid daalde tot 3,469%, wat volgens economen het laagste is sinds 1969.

Ondertussen stegen de gemiddelde uurlonen met 4,6% op jaarbasis, minder dan de 5% die economen hadden verwacht. Op maandbasis was dat een winst van 0,3%, in vergelijking met de Dow Jones-verwachting van 0,4%. De loonstijgingen van november werden verlaagd naar een maandelijkse stijging van 0,4%, tegenover 0,6% die eerder werd gerapporteerd.

“Dit is misschien wel de laatste hoera. Het komt ongeveer zo dicht in de buurt van een Goudlokje-cijfer waarop de Fed op dit moment kan hopen”, zegt Diane Swonk, hoofdeconoom van KPMG. “Je had een afkoeling van de loonwinsten met een toename van de participatie en een daling van de werkloosheid. Je sloeg het op alle drie de biljetten.”

Aandelen stegen na het rapport en de rente op staatsobligaties – die tegengesteld aan de prijs bewegen – daalde. Door Dow Jones ondervraagde economen verwachtten dat er deze maand 200.000 banen bij zouden komen en dat het tempo van de banencreatie sterk zal blijven vertragen.

S&P 500 rally na banenrapport december

De consumenteninflatie is gedaald. Economen gepolst door Dow Jones verwachten dat de consumentenprijsindex in december met 6,5% op jaarbasis is gestegen, tegen 7,1% in november. De CPI van december staat gepland voor release op 12 januari.

“Waar de Fed naar kijkt, is dat het nu in het lastigste deel van de inflatie komt en dat zijn de lonen, en de markt kijkt naar de trend in de goede richting”, zei Swonk.

Swonk zei dat ze verwacht dat de banengroei meer zal vertragen en dat de economie in een oppervlakkige recessie zal belanden. Toch is het beeld van de arbeidsmarkt een van de sterkste ooit.

“We hebben 4,5 miljoen nieuwe loonlijsten voor het jaar. Dat is het op een na sterkste jaar ooit geregistreerd”, aldus Swonk. Ze zei dat 2022 de tweede was na 2021, toen er 6,7 miljoen banen werden gecreëerd. “Het enige dat dichtbij was, was 1946 toen soldaten na de Tweede Wereldoorlog terugkeerden naar burgerwerk.”

Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody’s Analytics, zei dat het rapport bemoedigend is en bevestigt zijn verwachting dat er een zachte landing voor de economie zal komen. “Het was ongeveer zo perfect een rapport als men zou kunnen vragen,” zei hij. “Volgens mij zaten er geen onvolkomenheden in het rapport. Het laat een arbeidsmarkt zien die langzaam maar zeker afkoelt.”

Terwijl veel economen een recessie verwachten, wijst Zandi op een sterke groei, zelfs met een vertraging in de huizensector. Volgens de Atlanta Fed groeide het bruto binnenlands product in het vierde kwartaal van 2022 met een sterk tempo van 3,8%. Zandi merkt op dat de loongroei een vol procentpunt langzamer is dan tijdens de piek in het voorjaar.

“Dit komt overeen met het feit dat de Fed er alles aan doet om de groei voldoende te vertragen om de inflatie te vertragen, maar de economie niet in een recessie te duwen”, zei Zandi. “We noemen het een ‘slowcession’.”

De daling van de werkloosheid kwam doordat de participatiegraad licht toenam tot 62,3%. Dat is nog steeds een vol procentpunt lager dan in februari 2020, de maand voordat de Covid-19-pandemie toesloeg.

“Het is één ding om te zeggen dat het momentum op de arbeidsmarkt afneemt, maar het is iets anders om te zeggen dat onevenwichtigheden worden weggewerkt”, zegt Michael Gapen, hoofdeconoom van de VS bij Bank of America.

‘Voor ieder wat wils in het rapport’

De Federal Reserve hoopte de inflatie de kop in te drukken door de rente voldoende te verhogen om de economie af te koelen, en dat zou via de arbeidsmarkt gebeuren. Maar met haar fed funds rate van 4,25%-4,50%, heeft de Fed zich gericht op meer renteverhogingen totdat ze haar prognose van 5,1% voor het einde, of de eindrente, bereikt.

Gapen en andere economen verwachten dat de Fed de rente op 1 februari met een half procentpunt zal verhogen, terwijl handelaren op de termijnmarkt een stijging van slechts een kwartpunt verwachten. Gapen zei dat het sterke banenrapport zijn prognose voor renteverhogingen versterkt.

“Er staat voor iedereen iets in dit rapport, maar om dit te bekijken en te zeggen ‘zachte landing’, daar ben ik het niet mee eens”, zei Gapen. “Het werkloosheidspercentage daalt en de loongroei bedraagt ​​223.000. De Fed wil het onder de 100.000, waarschijnlijk meer dan 80.000.”

Hij verwacht dit jaar een negatieve banengroei, na de renteverhogingen van de Fed. Sinds maart zijn er tot nu toe zeven renteverhogingen geweest. “Hier zijn we negen maanden later, en je voegt nog steeds banen toe met wat bij een normaal herstel als een uitbarstingspercentage zou worden beschouwd”, zei hij.

Gapen merkt op dat er in november nog steeds een verrassend hoog aantal van 10,5 miljoen vacatures was, volgens de Jobs Opening and Labor Turnover Survey, die woensdag werd vrijgegeven.

“Vanuit het oogpunt van een werkloze die op zoek is naar werk, is het nog steeds een heel goed rapport en het is nog steeds een heel goede arbeidsmarkt”, zei Gapen. “Als je een beleidsmaker bent, zullen de dingen aanhoudend sterk blijven op een manier dat je niet aan je inflatiemandaat kunt voldoen.”

Plaats een reactie