Het aantal woningen op de markt stijgt, wat ongebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. Waarom dat slecht nieuws is. in 2022

laatste update: 12-2022


Het heeft even geduurd, maar het is eindelijk zover: het aantal te koop staande aanbiedingen op de markt stijgt, zelfs tijdens wat over het algemeen een laag seizoen is voor de vastgoedsector.

Volgens gegevens van Altos Research heeft de actieve inventarisatie van woningen een nieuwe piek voor het jaar bereikt.

De voorraad bereikte begin maart van dit jaar een dieptepunt en is nu met 137% gestegen, volgens gegevens van het bedrijf, gerapporteerd door huishoudblogger Bill McBride.

Op 21 oktober stonden er 572.000 eengezinswoningen te koop, een stijging van 1% ten opzichte van de voorgaande week.

“Meestal hebben we tegen deze tijd van het jaar minder nieuwe aanbiedingen en zijn sommige verkopen nog steeds afgerond van de zomer. Dus de voorraad daalt” – normaal gesproken met 1 tot 2%, zei Mike Simonsen, CEO van Altos Research, in een video die op 24 oktober werd gepost.

“Maar niet dit jaar”, voegde hij eraan toe.

“Er is zo weinig actie van de koper dat zelfs met … [little] nieuwe aanvoer komt elke week op de markt, minder dan normaal, we hebben nog steeds elke week voorraadstijgingen, “zei hij.

En verwacht dat de voorraad nog “enkele weken” blijft groeien tot Thanksgiving, voorspelde Simonsen.

“Er zijn geen precedenten voor het feit dat de voorraad zo laat in het jaar blijft stijgen”, voegde hij eraan toe.

Huizenkopers die een gevoel van kommer en kwel voelen met hypotheekrentes die stevig boven de 7% liggen, kunnen opgelucht ademhalen met dit nieuws. De 30-jarige vaste rente is gemiddeld 7,29%, volgens Mortgage News Daily.

De grootste voorraadwinsten waren in Arizona, Georgia en Texas, zei Simonsen.

Vooral in Texas is het aantal eengezinswoningen op de markt sinds begin september met 10% gestegen, zei hij.

En met deze achtergrond van hoge tarieven en stijgende voorraad, zijn de prijsverlagingen gestegen, toonde Altos Research aan, met “nog geen tekenen van topping”, zei Simonsen.

Ongeveer 43% van de markt heeft prijsverlagingen ondergaan, zei hij, zoals te zien is in zijn tweet hieronder.

Volgens de laatste gegevens van S&P Case-Shiller zijn de huizenprijzen in augustus voor de tweede maand op rij gedaald, wat voor het laatst gebeurde in 2012, volgens James Knightley, hoofdeconoom internationaal bij ING.

“De vraag neemt af naarmate de hypotheekrente stijgt, terwijl de te koop staande woningvoorraad toeneemt, wat betekent dat verdere grote prijsdalingen waarschijnlijk zijn”, voegde Knightley eraan toe. “Slecht nieuws voor nieuwe huiseigenaren, maar het kan helpen om de bredere inflatie snel lager te krijgen.”

Heb je ideeën over de woningmarkt? Schrijf naar MarketWatch-verslaggever Aarthi Swaminathan op aarthi@marketwatch.com

Plaats een reactie