Help de beurs daalt! Moet ik mijn aandelen verkopen? | Bustelberg: Over Beleggen Gesproken

laatste update: 12-2022


U volgt een gesprek over de onrust op de financiële markten en krijgt antwoord op de vraag: help, moet ik mijn hele portefeuille verkopen?

Heeft u nog vragen?
www.bustelberg.nl
info@bustelberg.nl
www.wereldtopselectie.nl
info@wereldtopselectie.nl

Bustelberg maakt er meer van

Met dank aan:
Moderator/directeur: Peter Cordes
Directeur: Fred van Deijck
Beleggingsadviseur: Jack Alders
Podcast: De PodcastClub
Design: DeOntwerpers

00:10 Introductie
Er is geen ontkomen meer aan. Inflatie, rente, recessie en beurscrisis. We stellen ons de vraag: is het verstandig om mijn hele portefeuille te verkopen?
00:26 Welkom Fred van Deijck en Jack Alders van Bustelberg Vermogensbeheer.
00:42 We bespreken iets wat bij de koffie door iedereen wordt besproken: het is geen feest op de beurs. Inflatie, gestegen gasprijs, rentestijging en een beurscrash.
01:20 Inflatie is meer dan 12% in Nederland.
01:23 De inflatie is veel te hoog. We gaan naar een situatie van oververhitting van de economie naar een snelle afkoeling.
01:39 De inflatie moet worden aangepakt.
01:53 Jack Alders zegt. “Het gaat ook weer een keertje omlaag.”
02:21 Waar komt het door? Oververhitting van de economie.
02:07 Centrale banken hebben ontzettend veel geld in de economie gepompt. Dit was nodig om Corona te bestrijden. Maar ze zijn er te lang mee doorgegaan. Dat geld heeft zich een weg gezocht in de economie en vooral in een hogere consumptie. Er was geen hoger aanbod. Dit moet leiden tot hoger prijzen.
02:35 Spreken we van een perfect storm? Allerlei aspecten bij elkaar zorgen voor deze onwenselijke situatie.
02:50 Oekraïne, Corona, verruiming van Centrale banken en dat terwijl we nu allemaal weer volop gaan consumeren.
03:05 Kunnen de Centrale banken de situatie met een nieuw rentebeleid een halt toe roepen?
03:17 Ze willen een schokeffect teweeg brengen. Nu zien we al enkele onderdelen in prijzen verlagen. De olieprijs is al lager.
03:45 Het rentebeleid heeft tijd nodig om effect te krijgen. Dat kan best 1 of 2 kwartalen duren.
04:00 De Fed heeft faliekant mis gezeten met de aanname dat de inflatie van voorbijgaande aard was. Dit is niet goed voor de geloofwaardigheid en om de geloofwaardigheid terug te winnen moet de Fed aan de bak met een aantal forse renteverhogingen.
04:25 De ene verhoging is doorgevoerd en de andere is alweer aangekondigd. Fred van Deijck spreekt van paniekvoetbal. Het geeft extra onrust dat we niet weten wat de volgende stap is en hoe groot deze is.
05:00 De beurzen zijn dit jaar gemiddeld 22% tot 25% gedaald.
05:17 Is er ook sprake van looninflatie?
05:47 Dat valt nog tegen. De Fed gaat nu ook kijken naar de oorzaak van inflatie. Eén van de oorzaken van de inflatie is de krapte op de arbeidsmarkt. Als je een voorspelling wilt doen, kijk dan naar de werkloosheidscijfers.
07:03 Hogere rente betekent hogere kosten schuld en minder aantrekkelijke aandelenmarkten.
08:00 Dat is ook het doel van de Fed.
09:00 Tegelijkertijd wil de overheid vergroenen. Dit is belangrijk voor het maken van beleggingskeuzes.
10:07 Komt er een recessie? een grote of een langdurige recessie?
We spreken van een gecontroleerde en technische recessie. De Fed vertraagt bewust de economische groei.
11:30 Is de recessie van nu ergens mee te vergelijken? De jaren zeventig van de vorige eeuw en de olieschok. Dat lijkt er het meeste op.
14:10 Het lijkt allemaal minder erg, maar toch spreken we van een beurscrash. Maar als iedereen het erover heeft, dan zal het waarschijnlijk niet gebeuren.
14:37 Is het verstandig om al mijn aandelen te verkopen?
14:40 Nee, dat denkt Jack Alders niet. Het ligt wel aan zijn horizon, maar het is misschien wel een moment om bij te kopen.
15:25 Geef mij eens een reden om minder in paniek te zijn. Jack meent dat als je in kwalitatief goede aandelen zit, waarde aandelen met een goed dividendrendement. Hij denkt dat je het dan goed doet. Dan moet je de beursfluctuaties voor lief nemen.
15:50 Als je uitstapt, wat is dan het alternatief? en wanneer stap je weer in. Je gaat in koopkracht heel hard onderuit. Voor iemand die de tijd heeft, biedt een beurscrash ook kansen.
17:00 Het is niet verstandig om je portefeuille te verkopen. Je neemt verlies. Dat maak je niet snel goed. De inflatie krijg je om de oren. En ten derde ontvang je ook geen dividend.
17:46 Wat is dan verstandig om wel te doen? Je gaat naar een tijd met lagere economische groei, blijvende inflatie en een hogere rente. Neem pijnlijke beslissingen. Kijk naar de kanshebbers van 2023.
18:21 Kies bijvoorbeeld voor ‘Mode’ bedrijven.
18:52 Is het al tijd om te kijken naar de groeibedrijven die vorig jaar zo populair waren. Niet zomaar. Kijk naar de afhankelijkheid van de rente.
19:57 Alders noemt het aandeel Saint Gobain.