Goudkoorts: Amsterdammers beleggen steeds meer in goud

laatste update: 03-2023


Amsterdammers beleggen steeds meer in goud. Onder andere bij Goudwisselkantoor zien ze een stijging in het aantal transacties aan hun verkoop-kant: dat is 35 procent meer dan een jaar geleden. Opvallend is wel dat ook steeds meer mensen hun goud vérkopen. “Het vermogen neemt toe aan de ene kant, maar de geldnood is ook hoger aan de andere kant.”

Het aantal verpandingen van munten, baartjes, maar ook sieraden en horloges is toegenomen met 43 procent, vertelt Geertjan Keijzer van Goudwisselkantoor. Als je kijkt naar alleen goud is het toegenomen met meer dan twintig procent. “Best schokkend”, geeft Keijzer toe. In de zaken van Keijzer kun je niet alleen goud en zilver verpanden, maar ook investeren in edelmetaal. En ook het aantal transacties is daarin toegenomen: landelijk met 25 procent, maar in onze stad met 35 procent.

“Goud is altijd al een stabiele investering geweest”, vertelt edelmetaalspecialist Bart Brands bij GoldRepublic. “Het is al zesduizend jaar de standaard. Als we kijken naar ons monetair systeem, dan heeft alles zijn oorsprong in die ultieme vorm van geld en dat is goud.” Brands noemt goud ‘een soort rots in de branding’.” En die ‘rots’ hebben mensen juist nu nodig volgens hem, mede door de hoge inflatie.

Keijzer: “Als je kijkt naar vroeger zie je dat goud de inflatie bijhoudt.” Geld wordt op het moment minder waard op je spaarrekening, maar goud stijgt nu in waarde. Daardoor heb je, als je geld in goud hebt, evenveel te besteden als voor de recessie. “Goud stijgt op termijn altijd”, vertelt Keijzer verder. “Je ziet een piek en soms een lichte daling, maar je ziet dat goud op termijn altijd een stijging heeft.” Op het moment is één kilogram goud ongeveer 55 duizend euro waard.

Maar zoveel koopt niet iedereen natuurlijk. De twee mannen in de goudbusiness zien beide het publiek dat goud koopt veranderen. “Ze worden jonger en hebben soms minder vermogen”, aldus Brands. “Ze investeren soms vijftig of honderd euro per maand of stellen een spaarplan op.”AT5 – Echt Amsterdams Nieuws

Abonneer hier op ons youtubekanaal:

Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155

Volg AT5:
www.at5.nl
Instagram: instagram.com/at5.nl
Facebook: facebook.com/at5nl
Twitter: twitter.com/at5

6 gedachten over “Goudkoorts: Amsterdammers beleggen steeds meer in goud”

  1. Wordt mede mogelijk gemaakt door Goldrep… die graag wilt dat Amsterdammers meer in goud gaan beleggen.

  2. Als de koers zo hoog is dan moet je het natuurlijk niet kopen. Tenzij je denkt dat het meer waard gaat worden. Maar dat is kristallenbollenkijkerij.

  3. Goud is naar mijn mening een prima hatch tegen inflatie als klein deel van je portfolio. Ik zou zelf nooit meer dan 10% van mijn investeringsportfolio in edelmetalen stoppen, maar ieder z'n eigen ding natuurlijk.

Reacties zijn gesloten.