Goldman ziet de reële bbp-groei van China stijgen tot 4,5% in 2023. Door Reuters

laatste update: 12-2022©Reuters. FILE FOTO: Mensen staan ​​​​in de rij om een ​​nucleïnezuurtest voor de coronavirusziekte (COVID-19) te doen bij een testhokje in de buurt van een kantoorgebouw in het Central Business District (CBD) in het Chaoyang-district, Beijing, China, 15 november 2022. REUTERS/ Tingshu Wang/File P

NEW YORK (Reuters) – China zal volgend jaar waarschijnlijk een reële bruto binnenlandse groei (BBP) van 4,5% laten zien, grotendeels als gevolg van de geleidelijke beëindiging van het land van zijn nul-COVID-beleid dat zou kunnen leiden tot een stijging van de consumptie, Goldman Sachs (NYSE 🙂 schreef donderdag in een onderzoeksnota.

China kampt met uitbraken van het coronavirus in tal van grote steden, waaronder de hoofdstad Peking, terwijl het stappen onderneemt om te proberen de last te verlichten van zijn strikte nul-COVID-beleid, dat bijna drie jaar na de pandemie ernstige economische schade en wijdverbreide frustratie heeft veroorzaakt.

Goldman gaat ervan uit dat China zijn COVID-beleid in de tweede helft van volgend jaar zal beëindigen, waarbij een hogere consumptie naar verwachting zal bijdragen aan tweederde van de bbp-groeidoelstelling voor het volledige jaar. De bank heeft dit jaar een reële bbp-groei van 3% voor ogen.

De netto-export, die China gedurende het grootste deel van het pandemietijdperk heeft voortgestuwd met meer dan 1,9 biljoen dollar sinds 2020, zal naar verwachting volgend jaar een “bescheiden rem op de groei” zijn, gezien de vertragende wereldwijde vraag en de voortdurende diversificatie van de toeleveringsketen, weg van China, de Amerikaanse investeringsmaatschappij. bank zei.

Al met al wees Goldman erop dat de “kust verre van duidelijk is” als het gaat om China’s groeipad op lange termijn, daarbij verwijzend naar een waarschijnlijk “langdurig afbouwproces van de vastgoedmarkt”, problemen met de toeleveringsketen, waaronder een verbod op de export van geavanceerde technologie naar China vanuit de Verenigde Staten.

Op de aandelenmarkt zei Goldman dat het “een sterk vooruitzicht ziet dat de markt ergens in 2023 een herstelrally zou kunnen beginnen”, na een uitdagende twee jaar.

Het verwacht voor volgend jaar een groei van de winst per aandeel van respectievelijk 8% en 13% voor de MSCI China en de blue-chip CSI 300 Index. Die cijfers waren hoger dan de voorspellingen van Goldman voor 2022 van 2% voor de MSCI en 11% voor de CSI 300-index.

Goldman zei dat de winstdaling van de huizenmarkt enigszins zou kunnen afnemen, terwijl de markt een boost zou kunnen krijgen door de verwachtingen van heropening na de pandemie.

Consumentensectoren, met name die welke gevoelig zijn voor heropening, zouden voor het eerst sinds 2019 weer winstgevend kunnen worden, nadat hun inkomsten waren gedaald tot het niveau van 2012, aldus de bank.

Plaats een reactie