Globalisering is niet dood, maar loopt wel een groot staartrisico, zegt een expert

laatste update: 01-2023


Berichten dat globalisering dood is, zijn overdreven, zegt een topeconoom.

Volgens de conventionele wijsheid zal de globalisering eronder lijden in de nasleep van de pandemie en de Russische oorlog in Oekraïne. De stap van het Witte Huis van Biden om de productie terug te brengen en China de toegang tot geavanceerde technologieën te ontzeggen, wordt gezien als verdere stappen verwijderd van een robuust wereldwijd handelssysteem.

Barry Eichengreen, een economische professor aan de University of California Berkeley, zei dit weekend echter dat dit alles een theorie blijft, geen realiteit op het terrein.

“Wereldwijde waardeketens evolueren langzaam en geleidelijk”, zei Eichengreen tijdens een bijeenkomst van de American Economics Association in New Orleans, waar hij een prestigieuze prijs ontving.

Terwijl Apple AAPL,
+3,68%
heeft een deel van de iPhone-productie verplaatst naar Vietnam en India, het is nog steeds voornamelijk afhankelijk van China en heeft die productie niet teruggebracht naar de Verenigde Staten, zei Eichengreen.

Elke trend van reshoring van de productie zal worden gevolgd door een trend naar outshore-servicebanen, zei hij. De verschuiving naar globalisering van diensten is gestimuleerd door de overstap naar thuiswerken.

De spanning tussen Rusland en het Westen leidt niet tot grote veranderingen in de wereldhandel.

Landen die proberen uit het op de dollar gerichte wereldwijde handelssysteem te stappen om de mogelijkheid van Amerikaanse sancties te vermijden, zullen slechts “een paar zandkorrels in de wielen van de wereldeconomie” gooien, zei Eichengreen.

Ondanks het risico van China blijft de dollar de wereldwijde valuta van de wereld. Minder dan 1% van de wereldhandel wordt uitgedrukt in Chinese renminbi, zei hij.

Ondanks de spanningen blijven China en de VS elkaars nr. 1 of nr. 2 handelspartner.

Er zijn enkele verontrustende tekenen van ontkoppeling, zei Eichengreen. De invoer uit de VS uit China ligt 18% onder het niveau van vóór de regering-Trump. Maar dit kunnen bedrijven zijn die op zoek zijn naar goedkopere arbeidskrachten, aangezien de lonen in China zijn gestegen, zei Eichengreen.

Het grote staartrisico voor het mondiale handelssysteem is een militaire confrontatie tussen de VS en China in de Zuid-Chinese Zee.

“De handel tussen de VS en China zou worden stopgezet. Bilaterale financiële stromen zouden instorten. Andere landen zouden gedwongen worden om partij te kiezen en de wereldeconomie zou uiteenvallen, zei hij.

“Dat zou het einde betekenen van de globalisering zoals wij die kennen”, zei Eichengreen. “We kunnen alleen maar hopen dat de kennis van dat feit als afschrikmiddel zal dienen.”

Plaats een reactie